Linkuri accesibilitate

Lustrația versus nostalgia (Evenimentul zilei)


Românii par să nu fi ințeles în 20 de ani cum funcționează democrația

In toiul disputelor privind masurile de austeritate, doua comentarii din Evenimentul zilei aleg sa se ocupe de Legea lustratiei, care a trecut ca fulgerul prin parlament, cand n-o mai astepta nimeni. Horia Ghibutiu o vede ca pe stampila unui esec. Acum douazeci de ani, multimea din Piata Universitatii voia capul fostului comunist Ion Iliescu, acum ar mai putea sa-i ia, cel mult, calul pe care nu-l are. Altminteri, pe cine sa mai lustrezi, cand Romania a avut doua decenii la dispozitie sa fabrice alti monstri, necomunisti, care chiar ei ar avea nevoie de o lustratie – scrie Horia Ghibutiu.

In acelasi cotidian, Mircea Cartarescu leaga insa lustratia si criza. Legea lustratiei pica prost nu atat pentru ca vine prea tarziu, ci pentru ca intalneste un nou moment cand reinvie nostalgiile dupa regimul comunist. Loviti la buzunar de societatea capitalista in care, vor-nu vor, traiesc, romanii par sa nu fi inteles in acesti 20 de ani cum functioneaza democratia. Daca guvernul Boc le taie din salarii si pensii, solutia ar fi sa se intoarca spre opozitie, si nu spre utopia trecutului, cand, vezi Doamne, se gaseau de toate – se arata in comentariul din Evenimentul zilei. Ar fi chiar bine sa se schimbe guvernul - spune Cartarescu – dar musai sa vina la putere o coalitie formata din liberali si social democrati, si-atunci sa vedem ce performanti vor fi in actuala situatie.

In Adevarul, Grigore Cartianu se extaziaza de solutia propusa de colegi de-ai lui de breasla, Cristian Tudor Popescu si Emil Hurezeanu. Premierul lor este Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale. N-are a face ca purtatorul de cuvant al celui din urma da sanse zero acestei idei, destul ca ea l-a facut ingaduitor pe jurnalistul Cartianu, care ii face lui Emil Boc un portret dragut de adio: “Boc e doar politicianul pus sa tina punguta cu doi bani a unei natiuni care cheltuieste trei”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG