Linkuri accesibilitate

Cum şi unde se poate obţine titlul de "secui onorific" - Judit Ferencz


Momentul 5 decembrie a fost marcat – unde altundeva – în presa de limbă maghiară. Cum, care-i semnificaţia acestei zile ? S-a împlinit un an de la referendumul eşuat privind acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor de pretutindeni.

Aşadar: Liderul Opoziţiei ungare i-a ridicat pe parlamentari în picioare – titrează Háromszék. Orbán Viktor a întrerupt şedinţa legislativului de la Budapesta, cerându-le colegilor lui să se ridice în picioare. Ei, nu chiar pentru a păstra un moment de reculegere, ci pentru a le da maghiarilor de pe Mapamond onorurile cuvenite. Tot Háromszék relatează despre manifestaţia organizată pe 5 decembrie la Sfântu Gheorghe pentru a comemora – spun participanţii – un an de la excomunicarea din sânul naţiunii.

Editorialistul săptămânalului Erdélyi Riport remarcă altceva, şi anume că problema maghiarilor din afara Ungariei pare să devină cel mai tensionat subiect al viitoarei campanii electorale din ţara vecină. Ceea ce, pân’ la urmă, e normal: nicăieri, şefii de campanie electorală nu caută să schimbe politeţuri pe subiecte călduţe.

Astea fiind spuse, trecem la veşti cât se poate de bune: „În 2005, Guvernul a înregistrat un întreg şir de succese” – declară vicepremierul Markó Béla, citat de Szabadság. Apoi adaugă: „Din păcate, rezultatele nu au fost aduse la cunoştinţa cetăţenilor”.

Acelaşi Markó Béla, în calitate de preşedinte al UDMR, comentează în Krónika afirmaţiile liderului PD, Emil Boc, referitoare la rezervele (din ce în ce mai multe ) vizavi de proiectul Legii minorităţilor: „Dacă Boc vrea să-şi încalce promisiunile, Partidul Democrat n-are decât să iasă de la guvernare”.

Proiectul – tot amânat – i-a întrunit din nou pe liderii formaţiunilor din coaliţia guvernamentală. Concluzia discuţiilor este formulată de deputatul UDMR Márton Árpád în Háromszék: „ar fi o exagerare să afirm că negocierile au avut vreun rezultat”.

Ce mai contează: maghiarii (nu doar cei din Ardeal) vor avea autonomie începând chiar din primăvara anului viitor. Fireşte, nu este vorba despre reorganizare administrativă şi cu atât mai puţin, statală: postul public din Ungaria, Duna TV, va înfiinţa Canalul Autonomia. Directorul instituţiei ţine să precizeze că emisiunile nu vor fi suprapolitizate, ba din contră – ne înştiinţează Új Magyar Szó.

Până atunci, cei dornici pot obţine titlul de „Secui onorific”. Primarul independent al oraşului Odorheiu Secuiesc va acorda distincţia oricui doreşte să o aibă – aflăm din Népújság.

Dar: cât costă sărutul Condoleezzei Rice ? Potrivit comentariului din Szabadság, semnat de analistul Bányai Péter, pe ministrul de Externe român l-ar putea costa destul de mult. De fapt, nu foarte mult. Doar că riscă să nu primească prea curând pupici de la omologii săi europeni.

Scandalul iscat pe marginea presupuselor închisori CIA i-ar putea cauza regrete şi preşedintelui Băsescu, mai spune Bányai Péter. Regrete pentru lipsa de promptitudine în ceea ce priveşte schimbarea şefilor serviciilor secrete. Deşi, între timp i-a înlocuit pe doi dintre ei: SPP şi STS au noi şefi – informează Allgemeine Deutsche Zeitung.
XS
SM
MD
LG