Linkuri accesibilitate

Nu tu restante, nu tu solidaritate, nu tu serviciu de informatii propriu - Judit Ferencz


Inundaţiile au făcut ravagii şi în Secuime, iar preşedintele Traian Băsescu a fost plăcut impresionat de solidaritatea localnicilor – relatează Népújság.

Postul public Duna TV din Ungaria a iniţiat o campanie de strângere de fonduri. În câteva zile, s-au adunat peste 300.000 de euro – informează Szabadság. Ajutoarele din Ungaria se ridică la aproape 600.000 de euro – adaugă Krónika.

Ministerul Sănătăţii din Ungaria a donat medicamente în valoare de 60 de milioane de forinţi – aflăm din Hargita Népe. În Secuime au sosit şi ajutoare de la Bucureşti: 20.000 de conserve – astfel Szabadság.

Dar: Guvernul României îndeplineşte toate clauzele aderării la Uniunea Europeană! – o spun chiar membrii guvernului. Vicepremierul Markó Béla declară într-un interviu acordat săptămânalului Erdélyi Riport: „Guvernanţii şi-au făcut treaba, doar mesajul politic n-a fost tocmai coerent”. În Szabadság, noul ministru pentru integrare europeană, Anca Boagiu: „România nu are restanţe la capitolul integrare europeană”.

Nu tu restanţe, nu tu sarcini neîndeplinite. Eventual mici ajustări pe care însuşi premierul, citat de Allgemeine Deutsche Zeitung, le menţionează: „Diplomaţia trebuie să se modernizeze”. Jan Marius Wiersma, lider al socialiştilor europeni, atenţionează totuşi în Népújság: România n-ar trebui să-şi irosească timpul cu tot soiul de lupte interne.

Din Transindex: Cheful de aderare a scăzut şi în România. Publicaţia comentează un sondaj recent, din care reiese că 56 % dintre respondenţi consideră aderarea la UE mai degrabă dezavantajoasă, cel puţin pe termen scurt.

Din acelaşi sondaj, prezentat mai pe larg de Szabadság, reiese: populaţia României nu e tocmai tolerantă. Cel puţin nu cu homosexualii, 62 % dintre intervievaţi considerându-i pe aceştia delicvenţi. Iar despre romi se crede că strică statisticile de infracţionalitate.

Iar la Gheorgheni, lumea se teme de ei. Dintr-un studiu realizat în oraş şi prezentat de săptămânalul local Gyergyói Kisújság reiese că localnicii se tem în primul rând de defrişarea pădurilor. Apoi, de romi şi de câinii vagabonzi.

Problema romilor rezolvată ingenios în Covasna: conducerea judeţului îi dă, cu tot cu teritoriul pe care ei stau, administraţiei braşovene. Da, se pregăteşte un schimb de teritoriu între cele două judeţe. Covasna cedează cele 300 de hectare locuite de romi despre care se presupune că ar fi originari din Braşov şi primeşte în schimb alt teritoriu – despre neobişnuita manevră, în Háromszék.

Altă ştire, tot din Háromszék: construirea drumului naţional dintre Braşov şi Baraolt mai întârzie. Nimic spectaculos, s-ar putea spune. Şi chiar nu e, exceptând poate faptul că firma italiană care a contractat lucrarea s-a angajat să o înceapă. Nu şi să o termine.

Autostrăzile se mai lasă şi ele aşteptate. Firma Bechtel care urmează sau nu să construiască sau nu autostrada Borş-Braşov şi-a concediat angajaţii. Dar mai speră că lucrările vor continua – aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung. Răscumpărarea terenurilor şi a caselor de pe traseul autostrăzii cvasi-abandonate continuă totuşi – remarcă Szabadság.

Nyugati Jelen scrie despre o altă autostradă inexistentă, adică autostrada Nădlac-Arad-Bucureşti. De-a lungul traseului au avut loc în ultimii ani tot soiul de speculaţii imobiliare. Despre începerea lucrărilor nu s-a discutat deocamdată. De la Bruxelles vin însă semnale îngrijorătoare: Europa ar putea chiar renunţa la vestitul Coridor IV.

În final, despre o omisiune ireparabilă. Episcopul reformat Tőkés László, citat de Transindex, declară: UDMR este subminat ! Subminat de şi cu servicii secrete româneşti. Mai mult, este chiar înfiinţat şi ţinut în viaţă de acestea. Şi nu mai e nimic de făcut. Cauza tuturor relelor, în opinia lui Tőkés László: În 1990, maghiarii din România au omis să înfiinţeze un serviciu de informaţii al lor şi numai al lor.
XS
SM
MD
LG