Linkuri accesibilitate

UE prelungește importurile agricole fără taxe din Moldova și Ucraina, în ciuda protestelor fermierilor


La 24 februarie 2024, fermierii ucrainenii au plasat la granița cu Polonia un camion distrus de război, ca să le arate colegilor protestatari de peste graniță cu ce obstacole se confruntă ei în munca de zi cu zi. „Prețul adevărat al grâului ucrainean”, scrie pe pancartă.
La 24 februarie 2024, fermierii ucrainenii au plasat la granița cu Polonia un camion distrus de război, ca să le arate colegilor protestatari de peste graniță cu ce obstacole se confruntă ei în munca de zi cu zi. „Prețul adevărat al grâului ucrainean”, scrie pe pancartă.

Parlamentul European a aprobat joi, 7 martie, prelungirea cu un an a dreptului Ucrainei și Moldovei de a exporta produse alimentare fără taxe în Uniunea Europeană, respingând amendamente care ar fi mărit restricțiile.

Cum era de așteptat, problema principală a fost Ucraina, întrucât împotriva importurilor din acea țară, nu din Moldova, demonstrează fermierii din multe state UE.

Diferența s-a văzut și la vot. În cazul Moldovei, au votat pentru menținerea regimului facilitat, până în iunie 2025, 28 de membri ai Comisiei de Comerț din Parlamentul European, iar numai 2 au fost împotrivă, în vreme ce 6 s-au abținut.

În cazul Ucrainei, decizia s-a luat cu 26 de voturi pentru, 10 împotrivă și o abținere.

Regimul facilitat de export în UE pentru Ucraina este una din chestiunile care îi irită pe fermierii din câteva țări UE, care protestează de multă vreme, inclusiv cu blocarea unor autostrăzi și artere urbane.

Moldova, cu o producție agricolă mult mai mică decât a Ucrainei, nu figurează de obicei în aceste dispute.

„Frâne” de urgență la câteva produse

Ca reacție la nemulțumiri, propunerea votată joi în Parlamentul European prevede și „frâne de urgență” pentru situații în care importurile de carne de pasăre, ouă și zahăr depășesc nivelurile medii din anii 2022 și 2023.

Fermierii ar fi vrut însă ca „frânele” să intre în funcțiune când se depășește nivelul (mai scăzut) dinaintea invaziei rusești în Ucraina, adică 2021.

UE a ridicat taxele și cotele pe importurile agricole din Ucraina în 2022, iar fermierii se plâng că asta le-a adus o concurență incorectă din partea producătorilor ucraineni, mai ieftini.

Kievul a numit aceste obiecții o dovadă a lipsei de solidaritate a unor europeni cu Ucraina, care ar apăra, luptând cu rușii, întreaga UE.

Reuters notează că votul de joi din legislativul UE înlătură „ultimul obstacol” important din calea continuării importurilor agricole fără taxe din Ucraina și Moldova. Plenul ar urma să aprobe documentul săptămâna viitoare, iar guvernele UE, în majoritate, ar urma să voteze apoi tot „pentru”.

Printre amendamentele propuse de legislatorii europeni, respinse însă, se numărau și adăugarea altor produse, ca mierea sau grânele, pe lista unde se prevăd „frâne” în situații de criză.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG