Linkuri accesibilitate

În plină invazie a Ucrainei, Rusia continuă să exporte alimente în Europa. Donald Tusk vrea interdicție


Premierul polonez Donald Tusk și-a adus aminte de ceva care ne-a cam scăpat altora: în vreme ce Rusia bombardează zilnic Ucraina, iar europenii ajută Kievul cum pot, aceeași Rusie continuă să aibă acces la piața agricolă UE.
Premierul polonez Donald Tusk și-a adus aminte de ceva care ne-a cam scăpat altora: în vreme ce Rusia bombardează zilnic Ucraina, iar europenii ajută Kievul cum pot, aceeași Rusie continuă să aibă acces la piața agricolă UE.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, va cere Comisiei Europene să interzică toate importurile agricole și alimentare din Rusia și Belarus. Țările baltice susțin inițiativa polonezilor, care vor să propună o rezoluție Parlamentului European. 

„Mâncarea este la fel de importantă ca și securitatea”, a declarat Tusk.

Această declarație vine în urma bătăilor de cap ale guvernului său cu fermierii polonezi, care blochează de câteva luni importurile agricole din Ucraina, pe motiv că acestea pătrund pe piața poloneză și coboară prețurile la niveluri prea joase.

Și țările baltice susțin sancțiunile asupra exporturilor agricole din Rusia. „Anul trecut [2023, n.r.], cerealele rusești ieftine au inundat piața letonă, concurând nedrept cu companiile letone și europene”, a declarat ministrul Agriculturii din Letonia, Armands Krauze.

Pe cont propriu, Letonia a interzis importurile agricole din Rusia până în 2025. A fost prima țară care a luat o astfel de măsură. Krauze a declarat însă că această interdicție nu va avea efectul dorit dacă nu se va impune o interdicție pan-europeană, de la Bruxelles.

Autoritățile ucrainene cer UE să interzică importurile de produse agricole din Rusia, pentru a ajuta fermierii nemulțumiți de condițiile economice.

Și fermierii români au protestat împotriva importurilor de cereale ucrainene.
Și fermierii români au protestat împotriva importurilor de cereale ucrainene.

Potrivit Bloomberg, în 2023 Polonia a importat produse agricole și alimentare rusești în valoare de 350 de milioane de euro, majoritatea pește, ulei și grăsimi. Din UE, principalii importatori de produse agricole rusești sunt Letonia, Olanda, Spania și Germania. Cel mai mare importator de cereale ar fi Italia, potrivit datelor ministerului leton al Agriculturii.

De la începutul războiului din Ucraina, UE a cumpărat mai puține produse din Rusia, însă importurile tot trec de 2,7 miliarde de euro pe anul 2023.

Potrivit Parlamentului European, principalele exporturi rusești către țările europene sunt uleiurile, băuturile și cerealele. UE a mai importat și dulciuri, fructe, legume și lactate din Rusia. Aproape o cincime dintre cerealele pentru hrana animalelor din UE provin din Rusia.

Ne-am dezvățat de votcă și caviar, dar cam atât

Singurele produse agricole incluse în lista sancțiunilor UE sunt băuturile alcoolice și anumite produse piscicole de lux (Votca și caviarul!).

O piedică în calea exporturilor rusești există, totuși: excluderea ei din sistemul internațional de plăți SWIFT, face ca Banca Agricolă din Rusia să nu poată primi transferuri internaționale.

Reintegrarea Băncii Agricole în SWIFT a fost, de altfel, una dintre condițiile cerute de ruși în negocierea acordului cerealelor ucrainene din Marea Neagră. Dar fiindcă acordul a „picat”, banca nu a fost reintegrată în SWIFT. Nici banca americană JPMorgan, o alternativă la SWIFT, nu mai procesează plățile către Banca Agricolă a Rusiei, din august 2023. Tot în 2023, mai mulți comercianți internaționali au început să refuze să transporte grâu rusesc.

Fermierilor ucraineni nu le este ușor, pe fond de război, să-și cultive câmpurile. Multe zone agricole cheie se află în apropierea zonelor de conflict, multe câmpuri au fost minate de ruși și mâna de lucru a fost trimisă la război.
Fermierilor ucraineni nu le este ușor, pe fond de război, să-și cultive câmpurile. Multe zone agricole cheie se află în apropierea zonelor de conflict, multe câmpuri au fost minate de ruși și mâna de lucru a fost trimisă la război.

Faptul că recoltele ucrainene au scăzut, pe fondul războiului, cu o treime, a lăsat loc pieței rusești să crească.

Recolta-record a rușilor din sezonul 2022/2023 a dus la cele mai mari exporturi de grâu din ultimele trei decenii, iar contractarea pieței a crescut temporar prețurile pentru cerealele rusești în aceleași țări în dezvoltare care acum beneficiază de mai puține produse ucrainene.

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a numit exporturile agricole „arma tăcută” a Rusiei. Actualul președinte, Vladimir Putin, a declarat anul trecut că țara lui vrea să întreacă exporturile ucrainene de cereale.

Surse poloneze arată că exporturile alimentare ale Rusiei au crescut în ultimii doi ani, după ce produsele agricole și îngrășămintele au fost scoase de pe lista sancțiunilor occidentale pentru a asigura securitatea alimentară din restul lumii. De la începutul invaziei Ucrainei, Rusia nu a mai publicat date detaliate despre exporturi.

Rusia nu exportă per total foarte multe produse agricole, la nivel mondial ocupând doar 2% din sector. Cu toate acestea, este cel mai mare exportator de grâu din lume.

Majoritatea exporturilor ei ajung în afara Occidentului: China, Turcia, Egipt, Kazahstan, Belarus. Principalele exporturi agricole rusești sunt grâul (exportat mai ales către Turcia, Orientul Mijlociu și Africa) și uleiul de floarea soarelui, pește și fructe de mare.

În ce privește R. Belarus, sancțiuni UE erau deja în vigoare după alegerile contestate din 2020 și deturnarea din 2021 a unui avion Ryanair pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

Participarea Belarusului la războiul Rusiei împotriva Ucrainei a atras după sine noi sancțiuni. Afectat a fost mai ales exportul de potaș (carbonat de potasiu), un îngrășământ utilizat la scară largă în UE și Ucraina înaintea războiului.

XS
SM
MD
LG