Linkuri accesibilitate

Fermierii polonezi amenință cu „blocaj total” la granița cu Ucraina


Fermierii polonezi au anunțat că vor începe să blocheze și transportul de pasageri din Ucraina, care a fost „iertat” în cursul demonstrațiilor de anul trecut.
Fermierii polonezi au anunțat că vor începe să blocheze și transportul de pasageri din Ucraina, care a fost „iertat” în cursul demonstrațiilor de anul trecut.

Agricultorii polonezi își extind protestele la granița ucraineană, amenințând să blocheze tot traficul: de pasageri și de mărfuri. Ei sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor și ceea ce ei spun că ar fi „concurența neloială” din partea Ucrainei. Kievul spune că protestul e politic și nejustificat.

Acțiunea fermierilor polonezi are loc în contextul unui val de demonstrații similare ale agricultorilor europeni din întreaga Uniune Europeană, care invocă motive similare, notează Reuters.

„(Va fi) o blocadă a traficului la toate punctele de trecere a frontierei”, a declarat Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al unei asociații de fermieri ce a organizat protestul.

El a mai afirmat că fermierii vor permite trecerea ajutoarelor militare pentru Ucraina (ele ajung acolo mai ales pe calea ferată, din Polonia), dar în premieră vor recurge și la blocarea transportului de pasageri, după ce anterior blocau numai transportul de mărfuri, cum transmite BBC.

Wawrzyniak a adăugat că ar urma să existe blocade și pe autostrăzi sau în apropierea porturilor.

Ar putea fi de asemenea pentru prima dată când aproape toate punctele de trecere a frontierei polono-ucrainene ar putea fi blocate.

Kievul acuză „motive politice”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat protestul fermierilor polonezi drept unul „batjocoritor” și i-a acuzat că ar avea motivații politice. El a spus că doar 5% din exporturile agricole ucrainene trec pe la granița poloneză, iar impactul acestora nu ar fi unul semnificativ.

Zelenski a mai susținut că situația din prezent demonstrează „erodarea solidarității (cu ucrainenii) în fiecare zi”.

„Avem nevoie de decizii comune, decizii raționale, pentru a rezolva această situație”, a adăugat președintele ucrainean.

Totodată, Ucraina susține că blocadele îi afectează capacitatea de apărare și ajută Rusia în a-și atinge obiectivele de război.

Între timp crește și exasperarea transportatorilor și fermierilor ucraineni față de protestele din Polonia. Aceștia au anunțat deja că au planificat un protest pașnic la trei puncte de trecere care sunt deja blocate din partea cealaltă de fermierii polonezi.

Ukrinform transmite că ucrainenii vor împiedica camioanele poloneze să ocolească „coada” generală. Protestul este preconizat să dureze până la 15 martie.

Discuțiile continuă

Ministrul adjunct al Agriculturii din Polonia, Michal Kilodzejczak l-a criticat marți pe președintele ucrainean pentru afirmațiile sale, sugerând că Zelenski ar trebui să vină și să „vadă cu ochii lui problemele agricultorilor polonezi”.

La rândul său, ministrul agriculturii, Czeslaw Siekierski, a declarat anterior că au loc negocieri cu Ucraina și că un acord de limitare a importurilor ar putea fi încheiat până la finele lunii martie.

Omologul său ucrainean, Mikola Solski, a confirmat informația și a afirmat că autoritățile de la Kiev sunt pregătite „pentru toate opțiunile” și caută o soluție „constructivă”.

„Unele forțe se folosesc de aceste proteste pentru provocare, iar ceea ce cu siguranță trebuie evitat este să cedați provocărilor”, a afirmat el.

Relații afectate

Polonia a fost și rămâne unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă la 24 februarie 2022, dar protestele de la frontieră cresc tensiunile între Kiev și Varșovia.

Noul guvern, pro-european, al Poloniei și-a exprimat simpatia față de cererile propriilor fermieri, dar i-a îndemnat totodată să nu întreprindă acțiuni ce ar putea afecta efortul de război al Kievului. Anterior, premierul Donald Tusk s-a declarat „cel mai pro-ucrainean politician din Europa”, notează Politico.

Publicația mai scrie că nicăieri în Europa protestele fermierilor nu au reprezentat o provocare politică mai mare decât în Polonia, care se confruntă cu efectele provocate de războiul Rusiei în Ucraina.

În plus, un sondaj recent a relevat că protestele fermierilor se bucură de sprijinul a circa 77% dintre polonezi, pe lângă cel al unor partide politice.

La polul opus, un sondaj realizat în Ucraina în luna ianuarie, a relevat o scădere de la 67% la 44,5% a numărului ucrainenilor care au atitudine pozitivă față de polonezi, urmare tocmai a protestelor de la graniță, ce au început în toamna trecută.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG