Linkuri accesibilitate

40 de milioane de euro pentru proiecte româno-moldovene


Comisia Europeană și-a dat acordul pentru finanțarea a patru proiecte mari de infrastructură între România și Republica Moldova.

Din 2014 până în 2020, Uniunea Europeană finanțează Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova. Obiectivul declarat al Programului este dezvoltarea economică și îmbunătățirea vieții oamenilor prin investiții în educație, economie, cultură, infrastructură, securitatea cetățenilor și sănătate. Bugetul total pentru perioada financiară 2014-2020 aflat la îndemâna autorităților române și moldovene este de 81 de milioane de euro, bani care vin prin Instrumentul European de Vecinătate.

Programul vizează întreg teritoriul Republicii Moldova, iar din România județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, plus orașele de legătură importante: București, Suceava, Bacău, Piatra Neamț. Proiectele din cadrul acestui program trebuie să aibă impact direct transfrontalier, altfel spus să se vadă în final efectele pe ambele maluri ale Prutului.

Comisia Europeană tocmai și-a dat acordul pentru finanțarea a patru proiecte mari de infrastructură între România și Republica Moldova, care trebuie puse în operă până în 2020. Proiectele au un buget de aproape 40 de milioane de euro, beneficiarii vor contribui cu o cofinanțare de cel puțin 11% din valoarea grantului primit, iar Autoritatea de Management este Ministerul Dezvoltării din România.

Primul dintre proiectele care vor fi finanțate se intitulează „Infrastructură de comunități”, cu beneficiar direct Ministerul de Interne al R. Moldova și parteneri ministerele Transporturilor și de Interne de la București. În acest caz se urmărește nu doar siguranța din regiune, ci și reducerea numărului de comunități marginalizate și refacerea infrastructurii de transport. 7,8 milioane de euro este suma aprobată și care trebuie cheltuită în următorii doi ani și jumătate.

Al doilea proiect urmărește Cooperarea Regională pentru Prevenirea și Combaterea Criminalității Transfrontaliere România-Moldova și va avea la dispoziție 10 milioane de euro. Beneficiarul principal este Inspectoratul General al Poliției Române, având ca parteneri polițiile de frontieră din cele două țări

Al treilea proiect asupra căruia și-a dat acordul Comisia Europeană urmărește generalizarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare SMURD, atât de apreciat în România. Este vorba despre un serviciu de salvare, cu mașini dotate după ultimele standarde occidentale, care lucrează atât cu specialiști cât și cu voluntari. 11 minute este timpul mediu de răspuns al unui echipaj SMURD, dar aceste ambulanțe nu acoperă încă în mod uniform întreg teritoriul României. Proiectul privind extinderea SMURD și dincolo de Prut primește 10 milioane de euro și are ca principal beneficiar Inspectoratul General pentru Situațiile de Urgență din România, de care aparține SMURD, iar ca parteneri SMURD Iași, Ministerul Sănătății de la București, Serviciul pentru Protecție Civilă și Situații de Urgență din Republica Moldova și Ministerul Sănătății de la Chișinău.

Al patrulea proiect în valoare de 10 milioane de euro vizează Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România — Moldova, adică birourile vamale Albița — Leușeni, Sculeni și Giurgiulești. Beneficiarul central este Fiscul din România, iar parteneri sunt Serviciu Vamal al Republicii Moldova, Direcțiile Finanțelor Publice din Galați și Iași.

Aceste patru proiecte au fost aprobate de Comisia Europeană, dar cererile punctuale de finanțare și restul documentației tehnice urmează să fie transmise până la finele acestui an specialiștilor europeni într-o formă în care să fie acceptate.

Punerea în practică a proiectelor urmează să înceapă în 2018 și trebuie să fie gata până în 2020, altminteri banii europeni ar trebui rambursați.

XS
SM
MD
LG