Linkuri accesibilitate

Valentin Lesnic: În căutarea unui credit de finanțare a interconectării la gazoductul Iași-Ungheni


Un interviu cu șeful Direcției infrastructură energetică din cadrul Ministerului Economiei.

Pentru ca proiectul de interconectare a Republicii Moldova la rețeaua de gaze naturale din România să fie fezabil, gazoductul Iaşi-Ungheni trebuie extins pana in capitala, sustin mai multi experti. La ce etapa se afla autoritatile in acest sens, a incercat sa afle corespondentul Europei Libere, stând de vorbă cu Valentin Lesnic, șeful Direcției infrastructură energetică din cadrul Ministerului Economiei.

Valentin Lesnic: „La momentul actual noi suntem la etapa discuțiilor publice. În baza acestei etape, unitatea de implementare va prezenta un demers Ministerului Mediului, care va elabora în timp util acordul de mediu și care va fi prezentat Ministerului Economiei. Ca urmare, va fi completat studiul de fezabilitate și trimis Băncii Europene de Investiții și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru aprobare. În baza acestei aprobări, Republica Moldova va putea beneficia de un grant de 10 milioane de euro care vor fi folosiți la construcția gazoductului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cât valorează întregul proiect?

Valentin Lesnic: „În funcție de condițiile tehnice care o să fie, de diametrul țevii, dar și de traseu, costul proiectului va fi între 83 și 113 milioane de euro.”

Europa Liberă: S-au identificat surse de finanțare pentru a acoperi aceste costuri?

Valentin Lesnic: „Deci, la momentul actual se duc tratative, BERD și BEI au intenția de a finanța construcția gazoductului. Zece milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant, bani nerambursabili, dar cealaltă parte a sumei urmează a fi abordată în cadrul discuțiilor cu BERD și BEI.”

Europa Liberă: Pentru a obține un credit?

Valentin Lesnic: „Un credit pentru finanțare.”

Europa Liberă: Va exista și o contribuție din partea Republicii Moldova?

Valentin Lesnic: „Totul va depinde de sursele financiare disponibile în bugetul de stat.”

Europa Liberă: Când credeți că Republica Moldova va obține acești bani pentru a începe lucrările?

Valentin Lesnic: „Totul depinde de decizia BERD-ului. Republica Moldova îndeplinește toate sarcinile și prevederile puse de bănci. Etapa următoare depinde de BERD și BEI.”

Europa Liberă: Cetățenii Republicii Moldova așteaptă acest gazoduct cu speranța că prețul pentru gazele naturale se va micșora.

Valentin Lesnic: „Până în prezent, cu cât se va micșora, nu putem să spunem. Sperăm că apariția celui de-al doilea furnizor de gaze naturale pe piața Republicii Moldova... deja a făcut ca prețul pentru gazele naturale furnizate din Rusia să fie diminuat. Dacă acum câțivai ani prețul pentru mia de metri cubi era aproximativ 380 de dolari, în prezent prețul este de 210, deci este o diminuare semnificativă.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG