Linkuri accesibilitate

Conte la Tiraspol: „Așteptăm progrese importante în viitorul apropiat”


(Foto: arhivă)
(Foto: arhivă)

Președinția italiană a OSCE speră ca până la finele lui februarie să se ajungă la un acord care „ar permite mijloacelor de transport din Transnistria să participe la traficul rutier internațional”.

Reprezentantul special pentru reglementarea transnistreană al președinției în exercițiu a OSCE, Franco Frattini, va veni în Republica Moldova în prima jumătate a lunii martie, anunță un comunicat de presă al Misiunii OSCE la Chișinău.

Președinția italiană a OSCE insistă ca până la sfârșitul lunii februarie să se ajungă la un acord cu privire la un mecanism care ar permite mijloacelor de transport din Transnistria să participe la traficul rutier internațional. Declarația aparține lui Alfredo Conte, consilier al Reprezentantului special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. Conte și-a încheiat joi vizita de trei zile în Moldova.

În subiectul numerelor de înmatriculare, există deja un model neutru coordonat de plăcuțe pentru mașinile transnistrene, dar Tiraspolul se opune ideii ca mașinile să fie înregistrate într-o bază de date centrală la Chişinău și vrea să dețină dreptul exclusiv de a înregistra mijloacele de transport din regiune.

În cadrul vizitei sale, Conte a avut întrevederi la Chişinău și Tiraspol, dar și cu autoritățile din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia. Discuțiile au avut loc în pregătirea vizitei reprezentantului special pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini.

Conte a salutat faptul că Chişinăul și Tiraspolul au început realizarea protocoalelor semnate în luna noiembrie, legate de deschiderea podului de la Gura Bâcului, apostilarea diplomelor transnistrene, activitatea școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului și repunerea în drepturi a fermierilor din raionul Dubăsari. Săptămâna trecută Chișinăul și Tiraspolul au semnat o înțelegere de cooperare în controlul veterinar și fitosanitar, importantă în contextul comerțului regiunii transnistrene cu Uniunea Europeană, iar săptămâna aceasta urmau să discute subiectul plăcuțelor de înmatriculare.

„Noi vedem progresele în implementarea acestor acorduri și suntem pe punctul de a încheia noi acorduri. Bazându-mă pe întâlnirile de la Chișinău și Tiraspol, sunt convins că aceasta poate fi noua normă a procesului de reglementare, care va genera beneficii pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.”, a spus Conte, citat de comunicatul OSCE.

Potrivit agenției de presă Novostipmr, în cadrul întâlnirilor de la Tiraspol, Conte ar fi spus că subliniază „în mod special aportul părții transnistrene și eforturile ei care la modul obiectiv au contribuit la obținerea unor acorduri”. „Noi așteptăm progrese importante în viitorul apropiat. Președinția italiană a numit în funcția de reprezentant special pentru Transnistria o persoană importantă. Este un semnal că noi ne așteptăm la succese și progrese și mai mari în acest domeniu important pentru noi”, îl citează pe Alfredo Conte agenția Novostipmr.

Pe lângă accesul la circulația internațională pentru mașinile transnistrene, Tiraspolul mai insistă și asupra închiderii dosarelor penale intentate de Chişinău pe numele mai multor lideri și persoane importante din regiunea separatistă, dosare pe care le consideră motivate politic.

Mai multe organizaţii neguvernamentale din dreapta Nistrului au lansat un apel în care au cerut din nou autorităţilor constituționale să nu depășească unele „linii roșii” în relația cu regimul separatist care ar submina suveranitatea Republicii Moldova şi să nu accepte cedări unilaterale, cum ar fi şi cea privind recunoașterea diplomelor emise de instituţiile de învățământ din regiunea transnistreană. Semnatarii au condamnat între altele lipsa de transparență la pregătirea protocolului cu privire la înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană.

Comunicatul OSCE subliniază că procesul de reglementare transnistreană ocupă un loc important pe ordinea de zi a Președinției italiene a OSCE pentru anul 2018, sub genericul “Dialog, Implicare, Responsabilitate”.

În primul interviu acordat după intrarea în funcție, Franco Frattini, fost ministru italian de Externe și fost vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că mizează pe un rol pozitiv al Rusiei în reglementarea transnistreană și pe o bună cooperare cu Moscova și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind că acesta este un bun prieten de-al său.

Previous Next

XS
SM
MD
LG