Linkuri accesibilitate

Partidul Liberal se fărâmițează și mai tare prin plecarea fostului ministru Valeriu Munteanu


Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu

Acesta a anunțat că va sprijini blocul ACUM (format din PAS, PPDA şi PLDM), fiind convins că e necesară consolidarea opoziției de dreapta.

Cu puțin timp înaintea alegerilor, un partid aflat multă vreme la guvernare, Partidul Liberal, s-a fărâmițat și mai mult prin plecarea anunțată de unul din membrii lui de frunte, fostul ministru al mediului, Valeriu Munteanu. Cum și-a justificat el plecarea și ce înseamnă ea pentru partidul condus de Dorin Chirtoacă?

Refuzul Partidului Liberal de a participa la alegerile parlamentare din februarie cu blocul ACUM, din care fac parte PAS, PPDA şi PLDM - acest motiv l-a invocat Valeriu Munteanu, anunţându-şi plecarea din formațiunea al cărei vicepreședinte a fost şi din care a făcut parte 11 ani. El a spus că de la bun început a optat în interiorul formaţiunii pentru consolidarea forţelor de opoziţie capabile să câștige majoritatea în Parlament şi să lupte cu „binomul Plahotniuc-Dodon”

„E necesară consolidarea opoziției. Acest lucru nu-l văd doar cei care nu vor să-l vadă, sau cei care nu „au voie de la poliție” să-l vadă. Inclusiv în R. Moldova uneori se face politică cu voie de la poliţie, dacă îţi dă voie de acolo de sus tu faci ceva, dacă nu îţi dă voie, nu faci şi încerci să impui punctul tău de vedere ca fiind genial şi salvator chiar dacă este cu coordonare.”

Munteanu a precizat că fostul lider al liberalilor Mihai Ghimpu este cel care s-ar opune blocului opoziţiei unite, idee pe care ar fi acceptat-o tacit proaspătul preşedinte al PL, Dorin Chirtoacă, ales tocmai pentru a aduce un nou suflu partidului.

„Cel mai mare regret este pentru domnul președinte Chirtoacă, care nu poate să vină cu o viziune proprie pe acest subiect crucial, ci se subordonează agendei impuse de domnul Ghimpu. Am decis că nu pot fi părtaș la așa ceva. Nu pot fi parte la disiparea forțelor de opoziție și la dezamăgirea oamenilor. Este o greșeală pe care eu nu o pot gira. Și am decis să mă retrag din PL.”

Valeriu Munteanu a precizat că nu are de gând să adere la vreo altă formaţiune, dar că va sprijini blocul ACUM încă neformalizat.

Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu l-au acuzat pe Valeriu Munteanu de minciuni, afirmaţii false şi denigratoare...

Liderii acestui bloc, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au salutat decizia lui Munteanu spunând că unitatea dreptei autentic pro-europene este crucială în acest moment.

La rândul lor, Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu l-au acuzat pe Valeriu Munteanu de minciuni, afirmaţii false şi denigratoare. „Un refuz al PL de a participa sau nu cu blocul ACUM nu poate exista atât timp cât un asemenea subiect nici nu a figurat pe ordinea de zi a Consiliului Republican al PL”, a explicat Dorin Chirtoacă, precizând că decizia ar urma să fie luată la şedinţa Consiliului Republican al PL din 16 decembrie.

Plecarea lui Munteanu din partid a fost criticată şi de unii foşti colegi de-ai săi liberali care au părăsit formațiunea mult mai devreme. Într-o postare pe Facebook, Ana Guțu vicepreședintă a Partidului Unității Naționale, l-a numit pe Munteanu trădător.

Analistul politic Ion Tăbârţă de la Institutul Viitorul consideră că plecarea lui Valeriu Munteanu nu prevesteşte nimic bun pentru Partidul Liberal, popularitatea căruia scade constant:

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă

„PL trece în ultimul timp printr-o serioasă criză de imagine, nu se mai bucură de simpatia electoratului de altădată. Valeriu Munteanu era printre puţinele figuri ale PL care se mai bucura de simpatia electoratului. Dacă era vorba despre o încercare de resetare a acestei formaţiunii, Munteanu era văzut ca o figură care poate duce greul revenirii PL în preferinţele electoratului. Acum că Valeriu Munteanu pleacă acestui partid îi va fi foarte dificil să revină în preferințele electoratului.”

Mişcarea tectonică la nivelul PL ar putea avea replici, cred unii experţi. Asta nu exclude însă, spun aceştia, dispersarea forţelor de dreapta, mai cu seamă după ce recent a fost lansat un alt bloc încă neformalizat cel al euro-unioniştilor care intenţionează să participe în cursa electorală.

Previous Next

XS
SM
MD
LG