Linkuri accesibilitate

Valeriu Munteanu: „Noi știm foarte exact să alegem grâul de neghină la Partidul Liberal”


Interviul dimineții cu vice-preşedintele Partidului Liberal despre semnificația și consecințele demisiei primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă.

O încercare de a arunca societatea în noi dezbateri cu tentă electorală şi de a devia atenția de la procesul de reformare a Primăriei. Astfel a calificat decizia edilului suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, de a-şi da demisia unul din partidele de la guvernare, PPEM condus de Iurie Leancă. Vorbim în această dimineaţă cu vice-preşedintele PL, Valeriu Munteanu, pe care îl vom întreba cui şi la ce foloseşte demisia colegului lui de partid.

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu

Interviul dimineții: Valeriu Munteanu (PL)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:20 0:00
Link direct

Europa Liberă: „Am decis să renunț la funcția de primar, în semn de protest și dezacord față de abuzurile care au loc împotriva orașului, și a subsemnatului”, a spus Dorin Chirtoacă vineri, când şi-a anunţat demisia. Ce rezolvă, din punctul Dvs. de vedere, această demisie în legătură cu abuzurile despre care a vorbit colegul Dvs.?

Valeriu Munteanu: „Este greu de crezut că există o relație direct proporțională între acest gest eminamente politic și rezolvarea normală, în baza legii, a dosarelor în care a fost atras Dorin Chirtoacă, dar există și alte implicații politice pe care le va declanșa această demisie. În primul rând, va strica socotelile de acasă, pe care le-au făcut PD-ul și PSRM-ul și, respectiv, pentru că ei au mizat pe liniște totală înainte de alegerile din toamnă, după ce au schimbat sistemul electoral, au și împărțit tot spectrul politic, s-au asigurat că i-au scos din joc pe toți, că i-au intimidat pe toți. Cu siguranță, dlui Plahotniuc îi era raportat că PL-ul și, respectiv, Chirtoacă sunt intimidați, înfricoșați, mai exact, atât de tare, încât nu vor catadicsi, nu vor îndrăzni în niciun caz să le provoace o astfel de neplăcere mare ca în luna mai să aibă loc alegeri în Chișinău, unde PD-ul în permanență ia în jur de 1%, cât va lua și de această dată.”

Europa Liberă: Deci, un gest politic prin care ați vrut să stricați jocurile celor de la putere? Dar ne-ați puteţi spune cum s-a luat această decizie? Partidul a avut un cuvânt de spus sau e o decizie personală a dlui Chirtoacă?

Valeriu Munteanu: „Nu este o decizie personală a dlui Chirtoacă. Într-un cerc mai restrâns, aceste lucruri s-au discutat încă prin vara anului trecut. Dl Chirtoacă a declarat și am văzut această cerere încă din ziua în care, de fapt, din 25 mai anul trecut, d-lui a spus la nervi și în sens de protest și pentru că știa că nu are absolut nicio implicație în acest dosar, a scris în ziua în care a fost reținut cerere de demisie. Nu s-a dat curs acestei cereri de demisie, pentru că, iarăși, totul este într-un coraport și o balanță politico-juridică.

Eu cred că cei de la PD și prietenii lor de la PSRM ar fi jubilat, dacă ar fi obținut acea cerere de demisie, ar fi spus: „în sfârșit, totul este conform planului – alegeri” și, respectiv, ar fi insistat pe acest lucru. Nici până la referendum nu a fost posibil ca să obțină demisia lui Chirtoacă, pentru că noi știam foarte exact că, în momentul în care o vor obține, PSRM-ul va jubila și va spune: „vedeți, de frica noastră, a demisionat, pentru că știa că o să iasă 99 la sută din popor și o să voteze alții 99 împotriva d-lui și de aceea a demisionat” și, respectiv, calculele sociologice demonstrau cu prisosință că acest gest nesăbuit ar fi turnat apă la moara PD-ului și PSRM-ului, iar PSRM-ul ar fi intrat în alegerile din 2018 cu mare bravadă. Eu vreau să explic…”

Europa Liberă: Despre viitor o să mai vorbim, dle Munteanu, dar aș vrea un pic să stăruim aici, să vedem reacțiile. Purtătorul de cuvânt al PD a sugerat că sunt un gest de răzbunare al unui inculpat aceste declaraţii ale lui Dorin Chirtoacă…

Valeriu Munteanu: „Ce înseamnă „răzbunare”? Eu cred că nu PD-ul este în măsură de la sediul de partid să catalogheze cine sunt și cine nu inculpați și corupți, pentru că lumea a văzut. Eu sunt absolut sigur că dacă, între 25 mai și 19 noiembrie, reușeau ei să demonstreze prin tot instrumentarul pe care-l au și toastă puterea coercitivă pe care o au concentrată în mâini că Dorin Chirtoacă este un corupt, cu siguranță, toți chișinăuienii se prezentau la urnele de vot și-l demiteau pe Chirtoacă. Din păcate, elucubrațiile, minciunile, jumătățile de măsură pe care încearcă să le transmită, să le disemineze nu prind și alegătorul a înțeles din 25 mai. Și lucrurile erau foarte complicate…”

Europa Liberă: Dar calitatea de inculpat a lui Dorin Chirtoacă e un lucru pe care nu alegătorul trebuie să-l demonstreze, ci instituțiile de drept?

Valeriu Munteanu: „Și cu siguranță nu purtătorul de cuvânt și, respectiv, nu partidul, pentru că d-lui nu face altceva decât să transmită un mesaj.”

Europa Liberă: Deci, respingeți această explicație? Pe de altă parte, PPEM, unul din partidele guvernării care are un rol de jucat în administraţia capitalei prin consilierii pe care îi are, a spus, într-un comunicat de presă, că anunțul lui Chirtoacă este o tentativă de a arunca societatea în noi dezbateri cu tentă electorală.

Valeriu Munteanu: „Nu există un astfel de partid la guvernare conform, nu există niciun acord de coaliție. La guvernare se află doar Partidul Democrat; partidul despre care ne-ați vorbit Dvs. este o anexă din cadrul Partidului Democrat, o secție din cadrul PD-ului.”

Europa Liberă: Dar are funcții în Guvern.

Valeriu Munteanu: „Are funcții… tot sunt ale Partidului Democrat. În orice țară democratică, coalițiile se declară, există acord de coaliție, există responsabilități partajate, asumate ș.a.m.d. De aceea, eu cred că nici ei nu iau în serios și știu că sunt în solda Partidului Democrat. A mai existat un partiduț nou, din trei litere – PUL se numește –, care a avut exact aceeași reacție, adică, toți care sunt în solda Partidului Democrat cântă cam la fel în acest sens. Un lucru s-a înțeles din 25 mai până acum – Dorin Chirtoacă și Partidul Liberal nu sunt corupți, așa cum au spus ei și 2) există binomul Plahotniuc-Dodon, care anul trecut nu era văzut. Iată toate procesele politice și electorale care se vor desfășura de acum înainte, inclusiv cele din 20 mai, vor fi citite limpede de marea majoritate, mai ales, a chișinăuienilor care au înțeles acest lucru anume prin prisma acestor două lucruri.”

Europa Liberă: Dar ce ar trebui să urmeze, din punctul Dvs. de vedere? Admiteți vreo variantă în care alegerile să nu aibă loc, așa cum vă doriți? Dl Chirtoacă admitea vineri.

Valeriu Munteanu: „Există sisteme hibrid, așa cum se spune că a ajuns Republica Moldova din punctul de vedere al democrației și funcționării statelor de drept, și există dictaturi profunde. Chiar și în dictaturile cele mai profunde, statul își permite să organizeze sau organizează alegeri și le fură, le fraudează. Dacă nu organizezi alegeri, asta deja e culmea lipsei de democrație.

Alegerile sunt stabilite pentru 20 mai. Așa funcționează mecanismele, pentru că alegeri locale anticipate sunt organizate de două ori pe an – în luna mai și, respectiv, în noiembrie. Este imposibil ca să nu se organizeze alegeri la Chișinău, pentru că exista o idee care nu este adevărată – și vreau să declar acest lucru – nu consiliul ia act de demisia primarului, ci ia act sau, în genere, cererea depusă la Resurse umane se trimite la CEC. Noi am discutat acest lucru și exact aceasta este calea, iar CEC-ul trebuie să organizeze alegeri.”

Europa Liberă: Cine şi ce are de câştigat de la această demisie? De exemplu, PL ce câştigă?

Valeriu Munteanu: „Cetățeanul, democrația. Noi suntem, ne-am gândit și de această dată, poate, cel mai puțin la noi. De câștigat are democrația din Republica Moldova și eu sunt absolut sigur că oamenii de bună-credință au înțeles acest gest și au înțeles că trebuie ca alegătorul, cetățeanul, democrația să fie dezideratele și, respectiv, instrumentele care primează și care le demonstrează lui Plahotniuc și Dodon că nu-i chiar așa cum vor ei, cum au împărțit Republica Moldova. Vor fi alegeri, sperăm că vor fi alegeri libere; mai libere decât la Țibirica sau în altă parte unde au organizat ei alegeri în luna noiembrie și le-au câștigat pe toate. Să vină aici să le câștige din partea PD-ului pe listă!”

Europa Liberă: Dorin Chirtoacă a acuzat PD-ul de dictatură. Dar cu siguranţă că Dvs. cunoaşteţi că chiar printre alegătorii dvs. sunt din cei care cred că aţi avut un rol de jucat în faptul că s-a ajuns aici atunci când, în 2016, aţi făcut alianţă cu democraţii. Dacă nu făceați, probabil, s-ar fi putut desfășura anticipate atunci. Cum vă raportați la aceasta?

Valeriu Munteanu: „Exact. Rămân la această perioadă. Noi am fost din 2009 în coaliție cu PD și cu PLDM și la un moment dat cu AMN, pentru că acestea erau forțele pe care le-au ales cetățenii, chiar dacă noi am avut ce să le reproșăm, inclusiv în campaniile electorale și între campanii, foarte multe lucruri și vedeți luările de poziție ale PL-ului.”

Europa Liberă: Și acum nu-s astea forțele pe care le-au ales cetățenii?

Valeriu Munteanu: „Nu. În ianuarie 2016, toată lumea știa că în Republica Moldova, în eventualitatea unor alegeri, și vreau să discutați la telefon cu sociologi care au să vă spună că PAS nu era inventat, PPDA nu era inventat, erau inventate și foarte vocale și organizate partidul lui Usatîi și partidul lui Dodon și aceștia ar fi luat 2/3 din toate voturile. Suntem astăzi într-o situație foarte complicată, dar cu siguranță eram într-o situație nu mai puțin complicată și cu implicații mult mai profunde și Moscova ar fi călărit într-un mod mai puternic Republica Moldova, dacă se organizau alegeri anticipate și câștigau emisarii Moscovei…”

Europa Liberă: Analiștii au sugerat partidului Dvs. că, dacă vreţi să reveniţi în politica mare, ar trebui să întreprindeţi două mişcări: Dorin Chirtoacă să demisioneze, iar Mihai Ghimpu să plece de la cârma formaţiunii. Cum priviţi aceste sfaturi?

Valeriu Munteanu: „Întotdeauna au existat oameni din afară care i-au indicat Partidului Liberal ce trebuie să facem. Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, iar noi suntem în 2018, în anul congresului, care trebuie să aibă loc în câteva luni. Nu facem aceste lucruri, pentru că așa ne-au spus din afară, ci pentru că știm foarte exact care sunt mecanismele interne de funcționare și noi știm foarte exact să alegem grâul de neghină la Partidul Liberal și știm foarte exact ce mesaje ne transmite alegătorul nostru.”

XS
SM
MD
LG