Linkuri accesibilitate

Germania ar putea dezincrimina avortul în primele 12 săptămâni


O demonstrație de sprijin pentru dreptul la avort a avut loc duminică, 13 aprilie, la Munchen, în așteptarea concluziilor echipei de experți chemată de Guvern să dea recomandări pentru o posibilă liberalizare.
O demonstrație de sprijin pentru dreptul la avort a avut loc duminică, 13 aprilie, la Munchen, în așteptarea concluziilor echipei de experți chemată de Guvern să dea recomandări pentru o posibilă liberalizare.

În Germania, o comisie de experți a recomandat luni ca întreruperile de sarcină să fie scoase de sub incidența Codului Penal și să fie legalizate în primele 12 săptămâni de sarcină.

În prezent Germania, o țară relativ liberală și puțin religioasă, consideră avortul ilegal, dar nu îl pedepsește dacă femeia trece prin consiliere obligatorie și așteaptă apoi trei zile înainte să se supună procedurii, amintește Associated Press.

Coaliția progresistă aflată la guvernare, alcătuită din social-democrații cancelarului Olaf Scholz, Verzi și partidul pro-business Liberii Democrați, a cerut comisiei de experți să examineze chestiunea avortului, o temă de discuții aprinse de mai multe decenii.

Statutul avorturilor în Germania este mai restrictiv decât în multe alte țări europene. Unele femei germane merg în țări vecine, mai ales în Olanda, să facă avort, în special în faze mai avansate ale sarcinii, când în Germania întreruperea de sarcină este complet interzisă, cu excepția unor cazuri grave.

Mozaic legislativ european

Între țările din Europa există diferențe semnificative în ce privește atitudinea față de avort și legislația întreruperii de sarcină.

Franța a devenit luna trecută prima țară din lume care a înscris dreptul la avort în Constituție, într-un mesaj puternic de sprijin pentru femeile din întreaga lume, pe fondul ascensiunii populiștilor de dreapta.

În Polonia, Parlamentul a ținut săptămâna trecută o lung-așteptată dezbatere despre liberalizarea legii avortului, care este mai strictă decât a Germaniei. Polonezele recurg, în prezent, în asemenea situații fie la pilule importate prin poștă din străinătate, fie la călătorii în țările vecine, mai ales în Cehia.

În alte țări, ca România sau Rusia, legislația avortului este relativ liberală, dar în practică medicii cu convingeri religioase, ajutați de preoți, pun obstacole în calea femeilor care recurg la această procedură, iar tot mai multe clinici refuză din principiu să facă avorturi.

Discuțiile vor continua

Recomandarea comisiei germane de experți nu are valoare de lege, dar va duce cu siguranță la reaprinderea discuțiilor despre avort în cea mai populată țară din Uniunea Europeană.

„Recomandarea noastră este să renunțăm la ilegalitate și să etichetăm drept legal avortul în fazele timpurii ale sarcinii”, a spus la o conferință de presă la Berlin Frauke Brosius-Gersdorf, profesoară de drept care face parte din comisia de experți.

Frauke Brosius-Gersdorf (a treia din stânga) a spus luni la Berlin că eventuala liberalizare a avortului ar avea un impact real asupra stării psihice a femeilor nevoite să recurgă la această procedură.
Frauke Brosius-Gersdorf (a treia din stânga) a spus luni la Berlin că eventuala liberalizare a avortului ar avea un impact real asupra stării psihice a femeilor nevoite să recurgă la această procedură.

AP notează că multe femei care au trecut prin avort în Germania au caracterizat drept umilitoare procedura obligatorie de consiliere – dar altele au spus că le-a ajutat la luarea deciziei.

Medici temători, reproșuri catolice

Comisia a mai atras atenția că indiferent de legislație, în ultimii ani se constată în Germania scăderea numărului de medici dispuși să ajute femeia să avorteze – mai ales pentru că mulți se tem de pedepse: în prezent cam 10% din medicii care participă la avorturi ajung în instanță, deși aproape niciunul nu este găsit vinovat.

De aceea, experții au recomandat ca odată cu legalizarea avortului în 12 săptămâni să fie luate măsuri pentru ca femeia care s-a hotărât și are dreptul să treacă prin această procedură, să aibă acces la ea rapid și în condiții decente.

Biserica Catolică, unul din adversarii globali ai avorturilor, a criticat de îndată recomandările comisiei.

„Demnitatea umană există de la bun început”, a declarat Irme Stetter-Karp, președinta unei asociații catolice germane, numind concluziile comisiei de experți „inacceptabile”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG