Linkuri accesibilitate

Biserica Rusiei condamnă avorturile, pe fondul chemărilor la interzicere prin lege


Patriarhul Kirill particpând la o ședință cu șefii complexului militar al Rusiei, la 10 decembrie 2023. (Foto: Sputnik)
Patriarhul Kirill particpând la o ședință cu șefii complexului militar al Rusiei, la 10 decembrie 2023. (Foto: Sputnik)

La sfârșit de an, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat un document numit „Despre sanctitatea vieții umane din momentul concepției”, reiterându-și opoziția totală față de avorturi, deși președintele Vladimir Putin, pe care Biserica îl sprijină pe deplin, pare să fie de altă părere.

Drept la avort = drept la omor

„Biserica echivalează fără echivoc avortul chirurgical sau medical cu omorul, indiferent de stadiul sarcinii și de felul cum are loc (întreruperea)”, a spus purtătorul de cuvânt bisericesc de la Moscova Vladimir Legodia la 27 decembrie, după ședința prezidată de Patriarhul Kirill, la care s-a adoptat declarația anti-avort. „În consecință, proclamarea „dreptului la avort”, adică a dreptului la omor, este inacceptabil”.

Știrea vine pe fondul chemărilor tot mai numeroase din partea unor forțe conservatoare la limitarea sau interzicerea prin lege a avorturilor. În ultimele luni, cel puțin 14 regiuni din Rusia au interzis așa-zisele „avorturi obligate”(din rațiuni medicale) sau au oprit clinicile private să ofere asemenea servicii.

Președintele Vladimir Putin a respins recent o propunere de lege care ar fi interzis clinicilor din întreaga țara să facă avorturi. El a invocat „respectul pentru drepturile și libertățile femeilor”, îndemnându-le în același timp să „aleagă păstrarea vieții copilului”.

În noiembrie, Patriarhul Kirill a spus că dacă femeile pot fi convinse să renunțe la avorturi, criza demografică din Rusia se va rezolva „ca prin farmec”.

Iar ministrul Sănătății, Mihail Murașko, a condamnat femeile care dau întâietate carierei și educației față de maternitate.

Un banner anti-avort al organizației rusești „Mișcarea Publică Pro Viață”, ridicat în plină invazie a Ucrainei.
Un banner anti-avort al organizației rusești „Mișcarea Publică Pro Viață”, ridicat în plină invazie a Ucrainei.

Semnătură de la preot

Chiar dacă Putin personal adoptă în declarații publice un ton „moderat” în chestiunea avortului, activiștii pentru drepturile femeilor și presa notează tot mai des ceea ce unii numesc „erodarea” dreptului la avort.

Deși avorturile sunt legale în Rusia, Ministerul Sănătății a început să ceară doctorilor să descurajeze mai activ femeile care vor întrerupere de sarcină, a scris Associated Press, și se pregătesc noi reguli care vor face unele anticoncepționale aproape inaccesibile, scumpindu-le pe altele.

În cel puțin o regiune rusească – a relatat AP – clinicile cer femeilor să meargă să discute cu preotul înainte să solicite oficial întrerupere de sarcină. Autoritățile au spus că procedura se bazează pe voluntariat, dar unele femei au spus presei că li s-a cerut „semnătură” de la preot.

Vremuri neprielnice pentru maternitate

AP notează că „erodarea” dreptului la avort în Rusia vine într-o perioadă când rusoaicele nu par prea dornice să aibă copii, datorită incertitudinilor legate de războiul din Ucraina și de greutățile economice. Directorul unei companii farmaceutice a declarat că vânzările de pilule anticoncepționale au crescut cu 60% în 2022, primul an al invaziei din Ucraina.

Le Monde a scris că în iulie 2023 rata nașterilor în Rusia a scăzut până la nivele nemaicunoscute de la al doilea război mondial.

La Sinodul din 27 decembrie participanții au exprimat sprijin pentru crearea unor „centre de criză” pentru femeile însărcinate.

„În același timp, fără să alunge femeile care au făcut avort, Biserica le cere să se căiască și să treacă peste consecințele dăunătoare ale păcatului prin rugăciune și penitență”, se mai spune în declarație.

Episcopul Ioan al Sorocii, 13 noiembrie, 2023.
Episcopul Ioan al Sorocii, 13 noiembrie, 2023.

Ortodocșii moldoveni condamnă „pruncuciderea”

La reuniunea sinodală unde s-a adoptat documentul s-a aflat și capul Mitropoliei Moldovei, Vladimir.

Solicitat de Europa Liberă să comenteze declarațiile făcute la Sinodul de la Moscova, vicarul Mitropoliei Moldovei, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a spus: „Avortul este un păcat grav, este pruncucidere și el se condamnă ca și păcat în orice țară, în orice biserică creștin-ortodoxă. Îndemnul bisericii noastre către tinerele familii este să evite acest grav păcat”.

Rusia nu este singura țară în care forțele conservatoare fac presiuni în prezent pentru limitarea sau eliminarea dreptului la avort. Tema este actuală, de pildă, și în Statele Unite, iar recent a jucat un rol major în deznodământul alegerilor poloneze, unde mulți alegători au renunțat să mai dea votul naționaliștilor din PiS tocmai pentru campania lor prea dură împotriva întereruperilor de sarcină.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG