Linkuri accesibilitate

Parlamentul polonez dezbate liberalizarea accesului la avort


Liberalizarea accesului la avort a fost unul din punctele cheie ale campaniei lui Donald Tusk în alegerile parlamentare din toamnă, câștigate de actuala coaliție pro-europeană.
Liberalizarea accesului la avort a fost unul din punctele cheie ale campaniei lui Donald Tusk în alegerile parlamentare din toamnă, câștigate de actuala coaliție pro-europeană.

Una din cele mai mari promisiuni electorale ale guvernării pro-europene de la Varșovia, liberalizarea accesului la avort, a intrat de joi pe agenda Parlamentului. Polonia are una dintre cele mai restrictive legi ale avortului din Uniunea Europeană.

În prezent, avortul este reglementat de o lege din 1993, puternic influențată de Biserica Catolică. În 2020, legislația a fost restricționată și mai mult, după ce o decizie a Curții Constituționale a stabilit că avortul e interzis, inclusiv în cazul anomaliilor fetale.

Legislația în vigoare prevede că avortul este legal doar în caz de viol, incest sau în cazul unui pericol pentru sănătatea sau viața femeii. Dar activiștii spun că și în aceste cazuri avortul este adesea dificil de obținut, deoarece medicii și directorii de spital nu sunt siguri de legislația în vigoare sau refuză să efectueze întreruperi de sarcină din considerente morale.

Datele Ministerului Sănătății de la Varșovia arată că în 2022 au fost efectuate 161 de avorturi legale. Activista pentru dreptul la avort, Natalia Broniarczyk, susține că jumătate dintre acestea au fost efectuate de o singură femeie ginecolog care a fost dispusă să efectueze avorturi legale, în timp ce alți medici și spitale au refuzat femeile, notează agenția Associated Press.

Nemulțumirea publică legată de restricțiile severe ale accesului la avort a fost un motiv care, spun analiștii politici, a contribuit la prezența ridicată la vot de la parlamentarele din octombrie 2023. Relaxarea acestora a fost un punct cheie al campaniei lui Tusk, care a reușit să pună capăt guvernării naționaliste și conservatoare a Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la putere din 2015.

Coaliția condusă de premierul Donald Tusk, formată din politicieni de stânga și creștin-democrați, a început guvernarea adoptând mai multe măsuri în favoarea drepturilor femeilor. Astfel, a fost restabilită finanțarea publică pentru fertilizarea in vitro și au fost modificate normele privind accesul la contracepția de urgență.

Lipsă de consens la tema avortului

Dar un acord asupra politicii privind avortul în cadrul coaliției de guvernare se lasă așteptat. O decizie a speakerului Parlamentului, Szymon Holownia, de a amâna dezbaterile până după alegerile locale de la finele săptămânii trecute, a trezit furia mai multor alegători și parteneri din coaliție.

Dezbaterea de joi urmează să se concentreze asupra a trei proiecte de legi, fiecare prezentate de una din cele trei formațiuni ale coaliție de la guvernare. Două dintre acestea ar legaliza avortul în primele 12 săptămâni de sarcină. A treia inițiativă legislativă restabilește accesul la avort în cazul anomaliilor fetale, revenind la situația de dinaintea deciziei Curții Constituționale din 2020.

A fost depusă și o patra inițiativă, care ar decriminaliza asistarea unei persoane la întreruperea sarcinii, pedepsită în prezent cu până la trei ani de închisoare, notează AP.

Deputații ar urma să voteze vineri asupra unei eventuale trimiteri a proiectelor de legi în cadrul unei comisii speciale, pentru a fi supuse unei examinări suplimentare.

Rămâne neclar cât timp vor dura dezbaterile de joi și care este finalitatea acestor proiecte de legi. Este de așteptat ca președintele polonez, Andrzej Duda, un aliat conservator al fostului partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS) să se opună prin veto la orice modificare a legislației curente.

„Suntem foarte nerăbdători să începem în sfârșit dezbaterea. Am cerut-o în mod repetat”, a declarat, pentru Reuters, Katarzyna Kotula, ministra pentru egalitate. „Acest lucru este important pentru noi, dar nimic nu se va schimba rapid”.

În fața Parlamentului de la Varșovia a avut loc un protest al grupurilor anti-avort, care au organizat o slujbă catolică și un miting pentru „apărarea vieții”.

Tot mai departe de influența bisericii

Deși este o țară predominant catolică, sondajele din Polonia relevă că un număr tot mai mare de alegători susțin liberalizarea accesului la avort. Un sondaj recent, realizat de Ipsos, a arătat că 62% dintre polonezi susțin dreptul la avort până la 12 săptămâni de sarcină, transmite Reuters.

Rata de fertilitate în Polonia a scăzut anul trecut până la cel mai jos nivel de după cel de-al Doilea Război Mondial. Militanții pentru drepturile femeilor susțin că această situație se datorează în mare parte faptului că femeile se tem să aibă copii, după ce, în câteva cazuri mediatizate, femei însărcinate au murit în spital ca urmare a complicațiilor legate de regulile stricte privind avortul.

Tânără în vârstă de 16 ani, participă la un protest, după ce o femeie însărcinată a murit la spital într-un incident despre care militanții spun că este din cauza legilor poloneze privind avortul. Varșovia, Polonia, 14 iunie 2023.
Tânără în vârstă de 16 ani, participă la un protest, după ce o femeie însărcinată a murit la spital într-un incident despre care militanții spun că este din cauza legilor poloneze privind avortul. Varșovia, Polonia, 14 iunie 2023.
  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG