Linkuri accesibilitate

Folosirea resurselor locale în campanii electorale


Sălile de clasă sau de sport pot fi folosite la alegeri, nu însă şi elevii.
Sălile de clasă sau de sport pot fi folosite la alegeri, nu însă şi elevii.

Jacques Chirac a trecut printr-un lung lanț de procese pentru că a folosit resursele administrației ca să rămână primarul Parisului.

Nu e nimic neobișnuit în a pune la dispoziția sistemului electoral resursele și infrastructura primăriei: săli de clasă și de sport pentru a instala cabinele de vot, forțele locale de poliție, voluntari etc.

E mai puțin obișnuit, însă, ca pe lângă sălile de clasă să fie puși și copiii, elevii, la dispoziția sistemului electoral sau a unuia din partide. Sala de clasă - Da. Elevii care împart afișe și pixuri sau brelocuri pentru unul din partide, însă - Nu.

Se pune astfel problema foarte frecventă a folosirii resurselor comunale de către un ales local în perioadă pre-electorală, altfel zis înainte de niște alegeri la care el va fi candidat în vreme ce este încă în funcțiune.

Și mai grav este când face asta chiar un primar, care în ultimele luni sau săptămâni de dinaintea alegerilor locale începe să repare bordurile, să facă piste pentru cicliști, părculețe, locuri în creșe si grădinițe, sau să organizeze cine mai știe ce concerte gratuite de grupuri muzicale la modă printre tineri.

Nu e nevoie de multe explicații pentru a înțelege cum funcționa în tot acest timp consiliul comunal și cum erau folosite resursele pentru ca același om să rămână primar vreme de 45 de ani... fără întrerupere... în „capitala Europei”...

Sau, la fel, el poate folosi o parte din personal, din funcționarii comunali, pentru strângerea de semnături, sau se folosesc maşinile oficiale pentru campanie, echipamentul de sonorizare al primăriei pentru mitinguri, sau chiar computerele primăriei pentru a trimite mesaje electorale.

Sigur, totul depinde și de relațiile dintre primari şi consiliile comunale, în funcție de modalitatea alegerii primarilor, de faptul dacă ei sunt numiți de către consiliul comunal sau aleși prin vot universal de către cetățeni.

Primarul Parisului vreme de aproape două decenii, Jacques Chirac, înainte de a deveni președintele Franței, a trecut apoi printr-un lung lanț de procese, după ce nu a mai beneficiat de imunitatea prezidențială, pentru faptul de a fi folosit resursele administrației ca să rămână primarul capitalei Franței vreme de 18 ani.

Spectrul abuzurilor în folosirea resurselor locale este nesfârșit. Sunt foarte bine plasat pentru a vorbi despre asta. Locuiesc într-un cartier sau un district din Bruxelles, Saint-Josse, în centrul orașului, care are o foarte largă autonomie în toate, dar care mai prezintă și particularitatea, unică în întreaga Europă occidentală, de a fi fost condus de aceeași persoană, de același primar, fără întrerupere, vreme de 45 de ani. Este vorba de socialistul Guy Cudell, primar al comunei Saint-Josse din Bruxelles din 1954 şi până la moartea sa în ’99. Nu e nevoie de multe explicații pentru a înțelege cum funcționa în tot acest timp consiliul comunal și cum erau folosite resursele pentru ca același om să rămână primar vreme de 45 de ani... fără întrerupere... în „capitala Europei”.

***

Cu o lună înainte de scrutinul anticipat din șapte localități care vor alege primarii, inclusiv în municipiile Chişinău şi Bălţi, au fost semnalate deja cazuri de folosire abuzivă a resurselor administrative de către unii concurenţi. Asociația Promo-LEX care monitorizează alegerile a identificat cel puțin doi concurenți. Primarul interimar al Chişinăului Silvia Radu ar fi profitat de avantajele funcţiei în procesul de adunare a semnăturilor necesare pentru a se înscrie în cursă. Presa a relatat că unele instituții din subordinea primăriei ar fi fost obligate să semneze în sprijinul Silviei Radu.

Cel de-al doilea caz de folosire a resurselor administrative Promo-LEX l-a constat în comuna Voloviţa, unde candidatul desemnat de Partidul Democrat de guvernământ Ghenadie Nistrean, singurul pretendent la fotoliu de primar, a folosit utilajele pe care le are în gestiune Societatea de Acțiuni „Drumuri-Soroca” pentru a repara drumurile din localitate, în special cel de la biserică până la cimitir în ajun de Paștele Blajinilor, reparând şi gardul cimitirului. Localnicii de acolo le-ar fi spus observatorilor Promo-LEX că lucrările de reparație ar fi fost posibile datorită suportului PD.

Experţii Promo-LEX şi-au exprimat speranța că asemenea cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative nu se vor mai repeta în timpul rămas pâna la scrutin.

Experienţa altor ani lasă mai puțin loc de optimism, chiar dacă legislaţia interzice folosirea în campaniile electorale a mijloacelor şi bunurilor publice, la fel cum le interzice instituțiilor publice să ofere concurenților bunuri sau alte favoruri decât în bază de contract.

La alegerile locale din 2015 Promo-LEX a semnalat cel puţin 56 de cazuri de încălcare a normelor legale şi un număr aproape dublu în parlamentarele din 2014...

La alegerile locale din 2015 Promo-LEX a semnalat cel puţin 56 de cazuri de încălcare a acestor norme legale şi un număr aproape dublu în parlamentarele din 2014. Cele mai frecvente cazuri ţin de implicarea unor miniştri, viceminiştri sau alţi funcţionari de stat în campanie, inclusiv participarea acestora la întâlniri cu alegătorii, utilizarea de către concurenții electorali a localurilor publice fără a achita chiria, precum şi utilizarea automobilelor de serviciu în scopuri electorale.

Până acum niciun caz de folosire abuzivă a resurselor administrative în campanie nu a ajuns să fie sancționat, spune expertul Promo-LEX Igor Bucătaru:

„Cu regret, în R. Moldova nu putem să vorbim despre o practică judiciară în acest sens. În fiecare din rapoartele noastre încercăm să specificăm aceste momente și să atragem atenția atât concurenților, cât şi autorităților. E vorba de organele de drept, în primul rând, şi de autorităţile electorale care ar urma să se autosesizeze, să analizeze aceste situații ca mai apoi ele, în condițiile în care se va stabili sau nu încălcarea, să ajungă în instanța de judecată. În practica judiciară din Moldova au fost anumite cazuri însă doar în ce priveşte utilizarea cadourilor electorale, dar şi acesta a fost un singur caz în alegerile locale din 2015, dacă nu greșesc.”

Expertul mai atrage atenția că legislația electorală interzice utilizarea resurselor administrative sau oferirea cadourilor electorale doar pe durata campaniilor electorale.

Prin urmare, inițiativele de reabilitare a drumurilor în capitală sau de amenajare a covorului de flori în parcul central lansate în ajun de scrutin de primara interimară Silvia Radu nu pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative, chiar dacă sunt finanțate din bani publici.

La fel e şi cu proiectele masive lansate în ajun de parlamentare de Partidul Democrat de guvernământ şi anume Prima Casă, Arena Chişinău şi reparare a drumurilor locale care au fost calificate de mai mulţi experţi şi de opoziţie drept cadouri electorale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG