Linkuri accesibilitate

Diplomația americană în Gaza: succes dificil


Președintele american Joe Biden sosind la o bază militară duminică, 26 noiembrie 2023. (AP Photo/Stephanie Scarbrough)
Președintele american Joe Biden sosind la o bază militară duminică, 26 noiembrie 2023. (AP Photo/Stephanie Scarbrough)

Din acest episod: cum au contribuit SUA la eliberarea de ostatici în Orientul Mijlociu; discriminare la universitățile americane; situația Ucrainei și starea ajutorului militar: o provocare pentru administrația Biden; revenirea lui Sam Altman la OpenAI: haos și schimbări profunde.

Președintele Biden a anunțat săptămâna trecută, la Nantucket, Massachusetts, unde și-a petrecut vacanța de Ziua Recunoștinței, eliberarea, în câteva tranșe, a unui număr de ostateci israelieni din Gaza, după săptămâni de eforturi diplomatice, în care Biden a fost foarte activ, pe fondul conflictului dintre Israel și Hamas, grupare considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană.

Președintele a recunoscut complexitatea situației, exprimând speranța pentru alte eliberări. Administrația lui Biden s-a confruntat cu presiuni referitoare la acțiunile Israelului în Gaza, în special din partea aripii de stânga a propriului său partid, Democrat. Eliberarea ostaticilor a oferit o pauză temporară a ostilităților și o șansă pentru Biden să demonstreze un succes diplomatic, în ciuda criticilor. Cu toate acestea, durata incertă a încetării focului și rezolvarea conflictului rămân provocări critice. Mai multe aici.

Săptămâna Americană

Este un nou produs al Europei Libere. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.

Guvernul federal al Statelor Unite a deschis investigații privind discriminarea, vizând un număr de universități, inclusiv Columbia, Cooper Union și Cornell din New York, în urma plângerilor referitoare la hărțuiri antisemite și anti-musulmane după declanșarea conflictului dintre Israel și Hamas.

De la începutul războiului la 7 octombrie, Biroul pentru Drepturile Civile din cadrul Ministerului Învățământului din Statele Unite a demarat investigații și la Wellesley College în Massachusetts, University of Pennsylvania și Lafayette College din Pennsylvania, precum și într-un district școlar Maize Unified din Kansas. Administrația Biden a inițiat investigațiile în cadrul „eforturilor de a lua măsuri agresive pentru a contracara creșterea alarmantă la nivel național a informațiilor despre antisemitism, anti-musulmanism, anti-arabism și alte forme de discriminare", conform unui comunicat al Biroului pentru Drepturile Civile. Investigațiile vizează posibile încălcări ale Legii Drepturilor Civile din 1964, care protejează studenții în programele și activitățile care primesc asistență financiară federală împotriva discriminării pe criterii de rasă, culoare și origine națională. Mai multe, aici.

Un consilier principal al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a recunoscut, în timpul unei vizite recente la Washington, că zilele următoare vor fi dificile pentru Ucraina, deoarece țara se confruntă cu un nou val de atacuri ale Rusiei, iar sprijinul din partea Congresului American este acum ceva mai complicat.

Pachetul de ajutor de aproape 106 miliarde de dolari al președintelui Joe Biden pentru Ucraina, Israel și alte nevoi stă blocat în Congres, fiind supus unor noi cerințe politice din partea republicanilor, care insistă asupra modificărilor politicii la granița Statelor Unite cu Mexicul, pentru a opri fluxul de migranți. Legarea asistenței militare pentru Ucraina de securitatea la frontiera americană aduce în discuție una dintre cele mai controversate probleme politice interne - imigrația și trecerile ilegale de frontieră - în mijlocul dezbaterii intensificate asupra politicii externe, în timp de război. Când Congresul se întoarce săptămâna aceasta la muncă, cererea lui Biden va fi un punct principal pe lista de priorități. Eșecul risca întârzierea ajutorului militar către Ucraina și Israel, împreună cu asistența umanitară pentru Gaza, în mijlocul a două conflicte armate. Mai multe, aici.

O relatare CNN evidențiază îngrijorările unor grupuri de stânga din America cu privire la sprijinul președintelui Joe Biden în rândurile tinerilor votanți. Aceste voci avertizează că președintele trebuie să facă mai mult pentru a-și recâștiga sprijinul tinerilor, pe teme precum reforma regimului de port-armă, datoriile studențești, schimbările climatice și conflictul dintre Israel și Hamas. Mai mulți lideri de stânga susțin că Biden trebuie să demonstreze angajamentul său față de acești votanți care au fost esențiali în coaliția sa din 2020.

În lipsa semnalelor că președintele va îndeplini promisiunile campaniei sale, tinerii ar putea fi dezamăgiți și și-ar putea retrage spriinul, îm special prin absenteism. Biden a reușit să îndeplinească unele promisiuni de campanie, cum ar fi semnarea unor legi referitoare la reducerea inflației și reforma regimului de port-armă, dar a întâmpinat dificultăți în implementarea unor schimbări majore în sistemul de imigrație și în gestionarea datoriilor studențești, ceea ce a stârnit critici în rândul unor grupuri demografice cheie, cum ar fi tinerii și alegătorii de culoare. Mai multe, aici.

Președintele Biden s-a întreținut telefonic cu președintele ales al Argentinei, Javier Milei, pentru a-i transmite felicitările sale pentru victoria sa electorală. Biden a apreciat modul în care a decurs procesul electoral, subliniind puterea instituțiilor democratice din Argentina și a discutat despre prioritățile comune ale celor două țări. Javier Milei, un politician argentinian de dreapta, nou intrat în politică și autoproclamat „anarho-capitalist", a câștigat alegerile prezidențiale cu un procent de 55,7%, victoria sa ilustrând o schimbare către dreapta pentru țara din America de Sud. Fostul președinte Trump, cu care Milei este comparat, l-a felicitat de asemenea pentru victoria sa și intenționează să călătorească în Argentina pentru a se întâlni cu președintele ales. Milei a exprimat în campanie admirație pentru Trump, adaptând la Argentina sloganul "Make America Great Again". Mai multe, aici.

Sam Altman, președintele OpenAI, a revenit la companie după o perioadă de cinci zile extrem de agitate. Altman a fost îndepărtat de consiliul de administrație vineri, dar după ce majoritatea angajaților au amenințat că-l vor urma, Altman a fost reinstalat, iar majoritatea membrilor consiliului anterior au fost înlocuiți.

Structura neobișnuită a OpenAI, ca organizație non-profit cu ramura sa pentru-profit, a a făcut ca consiliul să mențină sub control acțiunile lui Altman și ale altor lideri ai companiei, intervenind în cazul în care considerau noile tehnologii potențial vătămătoare. În urma resetării haotice a conducerii OpenAI, consiliul a fost reorganizat cu figuri importante din industria de înată tehnologie și cu fostul ministru de finanțe, Larry Summers. Acest eveniment a scos în evidență diviziunile existente cu privire la modul în care viitorul AI ar trebui să fie guvernat și a stârnit reacții diferite între cei care se tem că inteligența artificială va distruge umanitatea, transumaniști care cred că tehnologia va accelera un viitor utopic, susținătorii capitalismului de piață liberă și cei care pledează pentru reglementări stricte pentru a controla giganții tehnologici. Mai multe aici.

XS
SM
MD
LG