Linkuri accesibilitate

Congresul SUA adoptă un buget provizoriu fără ajutoare pentru Ucraina și Israel


În decembrie 2022, în timp ce președintele Volodimir Zelenski se adresa Congresului, vice-președinta Kamala Harris și lidera de atunci a Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, fluturau un steag ucrainean, Washington, 21 decembrie 2022.
În decembrie 2022, în timp ce președintele Volodimir Zelenski se adresa Congresului, vice-președinta Kamala Harris și lidera de atunci a Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, fluturau un steag ucrainean, Washington, 21 decembrie 2022.

Congresul american a adoptat un buget provizoriu care pentru moment evită închiderea administrației, dar pachetul nu include ajutorul financiar de urgență pentru Ucraina și Israel de peste 100 de miliarde de dolari.

Președintele SUA, Joe Biden, a ratificat bugetul temporar.

Anterior, democratul Joe Biden înaintase în Congres un pachet care includea nu numai ajutor militar pentru Israel și Ucraina, dar și fonduri pentru finanțarea unei prezențe mai puternice în zona Indo-Pacific și pentru întărirea forțelor de grăniceri în sudul Statelor Unite, la frontiera cu Mexic. Biden spera că includerea banilor pentru Israel și lupta cu migrația ilegală îi va convinge pe republicanii din Camera Reprezentanților să aprobe toți banii, la pachet, remarcă Reuters.

În pachetul pentru Ucraina erau 30 de miliarde de dolari pentru Pentagon, ca să livreze arme Ucrainei și, concomitent, să completeze stocurile armatei americane.

Mai erau 14,4 miliarde de dolari pentru a sprijini serviciile ucrainene de informații militare și 481 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni care sosesc în Statele Unite.

Acum că ajutorul pentru Ucraina nu a fost inclus în bugetul temporar, au crescut temerile că acest sprijin nu o să mai fie acordat vreodată, mai ales după ce Camera Reprezentanților, dominată de republicani, adoptase o variantă care despărțea ajutorul pentru Ucraina de cel pentru Israel. Această variantă a fost respinsă de Senatul dominat de democrați.

În cadrul Partidului Republican există un grup încă minoritar, dar foarte vocal, în care se găsesc mulți susținători ai fostului președinte Donald Trump, care ar vrea să oprească sau să reducă sprijinul pentru Ucraina, după 21 de luni de la invazia neprovocată a Rusiei în țara vecină. Argumentul este că banii contribuabililor americani ar trebui cheltuiți acasă, și că nu se întrevede un sfârșit al războiului din Ucraina în viitorul apropiat.

Majoritatea republicanilor și democraților din Congres sunt încă de părerea că Ucraina trebuie susținută fără limite în războiul cu Rusia.

Un sondaj Reuters/Ipsos din săptămâna aceasta a arătat că 41% dintre americani susțin trimiterea de arme în Ucraina, în comparație cu 32% care se opun. Restul nu au nici o părere.

Același sondaj arată că sprijinul publicului american a scăzut pentru războiul Israelului împotriva Hamas, organizație desemnată drept teroristă de Statele Unite, UE și multe țări occidentale.

Asistența pentru Israel, care primește deja anual 3,8 miliarde de dolari pe an ca ajutoare pentru securitate, trece de obicei prin Congres cu sprijin bipartizan puternic.​

Liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, a spus că Senatul va dezbate pachetul președintelui Biden privind sprijinul pentru Ucraina si Israel, imediat după vacanța de „Thanksgiving” (Ziua Recunoștinței).

„Știu că ambelor partide le pasă cu adevărat de ajutorul pentru Israel și Ucraina și vor să ajute civilii nevinovați din Gaza. Așa că sper că putem ajunge la un acord, chiar dacă niciuna dintre părți nu obține tot ce ar vrea”, a spus el într-o conferință de presă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG