Linkuri accesibilitate

Prima confruntare Ion Ceban-Silvia Radu se amână


Primăria Chişinău
Primăria Chişinău

Socialistul a refuzat să participe la dezbaterea organizată de agenţia IPN, au venit în schimb Constantin Codreanu, Alexandra Can, Victor Strătilă şi Silvia Radu.

Agenția de presa IPN a găzduit astăzi la sediul ei din capitală o dezbatere transmisă în direct pe net cu participarea unora din candidații la postul de primar general al capitalei. Dintre cei considerați cu șanse reale de a fi aleși a fost prezentă numai Silvia Radu, cea care până mai ieri a fost primar interimar – în vreme ce candidatul socialiștilor, Ion Ceban, nu s-a prezentat.

Prima confruntare Ion Ceban-Silvia Radu se amână
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct


Socialistul Ion Ceban a explicat că a refuzat să vină la dezbatere alături de câţiva candidați de extrema dreaptă, cum i-a numit el, pentru că nu a dorit să intre în „această horă a unioniştilor”. „Îi las să-și rezolve singuri dilemele lor de poziționare, să decidă cine dintre ei e mai unionist…”, a scris Ceban pe Facebook. El a precizat că nu participă la „bâlciuri electorale” şi că va accepta doar confruntări directe cu candidați de dreapta vizibili în sondajele, fie Andrei Năstase, fie Silvia Radu în cadrul dezbaterilor televizate.

Numai că marea majoritate a televiziunilor au anunţat că nu vor organiza dezbateri electorale, inclusiv posturile din două cele mai mari holdinguri, unul aparținând democraţilor şi celălalt afiliat socialiştilor. Dintre puţinele posturi care au anunţat că vor organiza dezbateri sunt Moldova1, ProTV şi Jurnal TV.

Lipsa lui Ion Ceban a fost regretată de unionistul declarat Constantin Codreanu din partea Partidului Unității Naționale. El a criticat şi dezintersul unor instituţii media de a reflecta scrutinul:

Constantin Codreanu
Constantin Codreanu

„Cred că este o mare greşeală pentru că cetăţenii trebuie să fie informaţi despre tot ce se întâmplă în această scurtă perioadă pentru a lua decizia corectă. În egală măsură regret lipsa domnului Ceban pe care o trateze ca o lipsă de respect nu neapărat faţă de noi, dar e vorba iarăşi de alegători care ar fi vrut să-l vadă prezent în această dezbatere.”

La dezbaterea de azi au mai participat Alexandra Can, din partea Partidului Național Liberal, Victor Strătilă, candidatul Partidului Verde Ecologist, şi Silvia Radu, singurul candidat independent din cursă.

Cei patru pretendenții la fotoliul de primar au explicat pe scurt de ce anume ei ar merita voturile chișinăuienilor, s-au invitat reciproc în echipele fiecăruia, iar la runda întrebărilor nu au ezitat să-și arunce săgeți ce-i drept nu foarte tăioase. Bunăoară, după ce Codreanu a promis fonduri din România pentru municipalitate, Silvia Radu a ripostat zicând că aceste fonduri vor fi înghiţite de corupţia din primărie sugerând că contracandidatul său nu ar avea capacităţi manageriale să stârpească acest flagel. Codreanu, la rândul său, a făcut o aluzie foarte străvezie la acţiunile Silviei Radu de la preluarea mandatului de interimar, spunând că cei care aleg să concedieze funcţionari din primărie vin cu o soluţie de scurtă durată şi ineficientă în fond.

Niciunul dintre candidaţi nu a fost curios însă să o întrebe pe Silvia Radu dacă ea beneficiază de susţinerea tăcită a democraţilor, aşa cum suspectează mulţi dintre rivalii săi. Această întrebare au adresat-o însă jurnaliştii, iar Silvia Radu a negat ca de fiecare dată că ar fi sprijinită de vreo formaţiune:

Silvia Radu
Silvia Radu

„Sunt un candidat independent. Nu am nici un partid politic în spate. Dacă e să vorbim despre conlucrarea cu instituţiile guvernului, a fost una mai puţină decât cea care ar fi trebuit să fie. Am zis că m-am întâlnit cu prim-ministru o dată sau de două ori, dar nu am reuşit să ne propunem o agendă comună deoarece situaţia din primărie era mult prea complexă.”

Silvia Radu, alături de socialistul Ion Ceban şi Andrei Năstase, liderul Platformei DA sunt văzuţi drept favoriţi ai cursei. La scrutinul din 20 mai vor candida în total 12 concurenţi.

Analistul politic Igor Boţan a spus la dezbaterea de azi că sunt cinci categorii de candidaţi: pro-europeni, unionişti, adepţi ai integrării eurasiatice, candidaţi antisistem şi candidaţi manageri, care pun accent pe factorul administrativ.

„Mandatul următorului primar ales pe 20 mai, sau pe 3 iunie în turul doi, va fi doar de un an. Dilema este ce va prevala în aceste alegeri. Vom avea deopotrivă şi factorul politic, şi cel administrativ sau va prevala totuşi factorul administrativ. Dar lucrurile nu se termină aici pentru că aceste alegeri sunt un preludiu la alegerile parlamentare, de aceea componenta politică de asemenea persistă.”

Igor Boţan a menţionat în final că alegătorii vor fi cei care vor decide ce trage mai mult la cântar: aspectul politic, cel administrativ sau în egală măsură ambele.

Previous Next

XS
SM
MD
LG