Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Domnul Plahotniuc vrea să le transmită tuturor un mesaj că el este persoana care rezolvă problemele în R.Moldova”


Igor Boţan
Igor Boţan

De ce a mers liderul PD în Turcia, unde a fost primit de președintele Erdogan? În dialog cu directorul executiv al Asociației ADEPT.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:15 0:00
Link direct

Europa Liberă: Să fie o simplă coincidență faptul că liderul Partidului Democrat, coordonatorul guvernării se duce exact în Turcia, acolo unde președintele Dodon are promisiunea să i se dea bani pentru te miri ce reparații?

Igor Boțan: „Cu certitudine, domnul Plahotniuc atunci când își programează activitățile are în vedere anumite lucruri și le aranjează din timp. Pe plan extern, domnul Plahotniuc recurge la lobbyști, în Occident semnează contracte foarte costisitoare, de milioane de dolari sau euro, pentru a ajunge în cancelariile marilor puteri.”

Europa Liberă: Adică, nu improvizează?

Igor Boțan: „Nu improvizează. În America a putut prin aceste companii să aibă contacte cu senatori, cu congresmeni și cu adjunctul Secretarului de Stat; la Bruxelles, de asemenea, prin companii de lobby a ajuns să se întâlnească chiar și cu comisari; în Orient, lucrurile stau puțin altfel.”

Europa Liberă: De ce Turcia, de ce pe urmele lui Dodon?

Igor Boțan: „Nu este vorba că domnul Plahotniuc ar merge aici pe urmele lui Dodon. El merge pe urmele domnului Candu, care a fost acum câteva zile la Ankara; s-a întâlnit și cu președintele Erdogan, iar în această suită pe care a avut-o cu Domnia sa a fost și domnul Dudoglu, care a pledat cauza Găgăuziei și suportul pentru Găgăuzia. Trebuie să ne amintim că presa din Găgăuzia, acum câteva zile, a invocat faptul că Irina Vlah, bașcanul din Găgăuzia, este subminată în eforturile sale în relația cu Ankara de aceste eforturi ale domnului Dudoglu care, împreună cu domnul Candu, cred că au

Domnul Plahotniuc este maestrul jocurilor de culise

făcut lobby pentru domnul Plahotniuc și asta este deosebirea de ceea ce se întâmplă în raport cu Occidentul, dar nu trebuie să uităm de întâlnirea incognito aici, la Chișinău, cu președintele Kîrgîzstanului, domnul Atambaiev, care, înainte de a se întâlni cu domnul Putin, a venit la Chișinău ca să preia mesajul de la domnul Plahotniuc pentru domnul Putin.”

Europa Liberă: S-ar putea spune că există un paradox – pe de o parte, domnul Plahotniuc, în ipostaza-i de lider al partidului de guvernământ, vrea vizibilitate, vrea recunoaștere oficială, pe de altă parte, agenda-i este una mai ferită de ochii lumii. Se poate împăca capra cu varza?

Igor Boțan: „Domnul Plahotniuc este maestrul jocurilor de culise, aranjamentelor de culise și cred că această caracteristică este una adecvată pentru Domnia sa. Cred că în cazul cu Erdogan lucrurile stau puțin altfel, pentru că știm că foarte curând domnul Erdogan trebuie să vină într-o vizită în Republica Moldova.”

Europa Liberă: La invitația lui Igor Dodon?

Igor Boțan: „Da. Și cap de afiș va fi sigur că Dodon și Erdogan, iar domnul Plahotniuc, prin această vizită și întâlnire, după ce lobbyștii Candu și Dudoglu au pus un cuvânt de bine acolo și l-au convins pe Erdogan că problemele Găgăuziei se rezolvă cu efortul personal al domnului Plahotniuc, căruia, probabil, i s-a spus că este singura persoană care rezolvă totul în Moldova și domnul Erdogan a acceptat să-l primească. Deci, acest lucru cumva lasă o umbră asupra viitoarei întâlniri a domnului Dodon cu domnul Erdogan aici, la Chișinău.”

Foarte curând domnul Erdogan trebuie să vină într-o vizită în Republica Moldova

Europa Liberă: Vladimir Plahotniuc vrea să convingă în exterior factori de decizie, în Occident, dar și în Orient că dânsul este la fel de important ca președintele Igor Dodon ori chiar poate și mai și? Asta este dorința dânsului sau a PR-iștilor angajați să-i facă lobby?

Igor Boțan: „Domnul Plahotniuc vrea să le transmită tuturor un mesaj că el este persoana care rezolvă problemele în Republica Moldova; stabilitatea în Republica Moldova depinde de voința sa.”

Europa Liberă: I se datorează?

Igor Boțan: „Da, i se datorează și depinde de el. Lucru pe care partenerii noștri occidentali îl acceptă, pentru că așa este strategia lor. La hotarele Uniunii Europene trebuie să fie pace, liniște, iar toate schimbările care urmează să aibă loc, trebuie să aibă loc prin metode electorale. De aceea, am văzut atitudinea Occidentului față de schimbarea sistemului electoral. Occidentul și-a exprimat insatisfacția față de aceste schimbări, dar, de dragul stabilității, cooperează cu domnul Plahotniuc. În Orient, așa cum spuneam, este important pentru domnul Plahotniuc să ne arate că nu este adevărat că ar fi o persoană cu care înalții demnitari și șefi de state nu doresc să dea mână.”

Europa Liberă: Rezultă următoarea întrebare: Faima proastă pe care o are Plahotniuc nu are niciun temei? Dacă s-ar fi dovedit că dânsul este implicat în tot felul de afaceri necuviincioase și nelegitime, a fost suficient timp ca să fie probate aceste lucruri?

Igor Boțan: „Este adevărat, numai că cei care trebuie să demonstreze că faima proastă a domnului Plahotniuc are temei serios sunt organele de resort din Republica Moldova, despre care chiar domnul Ghimpu ne spune că sunt la cheremul domnului Plahotniuc și acest lucru s-a întâmplat în procesul de partajare ilegală, secretă a instituțiilor de drept…”

Europa Liberă: Dar SRI-ul, dar FSB-ul n-ar fi avut timp să clarifice dacă Plahotniuc este într-adevăr capo di tutti?

Igor Boțan: „Eu cred că aceste servicii la care vă referiți Dvs. cunosc foarte bine realitățile din Republica Moldova, dar s-ar putea ca pentru ele o persoană vulnerabilă să fie una dorită în funcții înalte, pentru că atunci se poate trage de sfori, s-ar putea găsi păpușari și pentru Păpușar. Putem doar presupune.”

Europa Liberă: Deci, ceea ce i se reproșează lui Plahotniuc că este stăpânul Moldovei și este Păpușarul cu semnul „-”, dânsul vrea să-l transforme într-o aserțiune cu semnul „+”? Da, eu sunt stăpânul, da eu sunt Păpușarul, cine vrea să aibă de furcă cu Moldova, va avea de furcă cu mine?

Igor Boțan: „Exact așa este și, din acest punct de vedere,

Domnul Plahotniuc se prezintă ca un domnitor neîncoronat aici, în Republica Moldova, și le spune tuturor: „Aveți nevoie de stabilitate politică în Republica Moldova, așteptați puțin, că eu voi fi unsul de către cetățenii Republicii Moldova la următorul scrutin parlamentar care urmează să aibă loc într-un an de zile.”

Europa Liberă: Încrederea dânsului o erodează doar Igor Dodon, care spune că viitorul Republicii Moldova este unul socialist, răsăritean și pro-rusesc?

Igor Boțan: „Nu doar Igor Dodon, dar și opoziția proeuropeană emergentă. Toată lumea își amintește că acum exact un an de zile, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, pe care actualmente îl conduce Vlad Plahotniuc, a trebuit să pășească înapoi, pentru a nu se face de rușine, iar rezultatul alegerilor prezidențiale ni-l amintim. Doamna Maia Sandu a acumulat 48%, Igor Dodon – 52%, cu suportul domnului Plahotniuc, și asta înseamnă că acesta este rezultatul mișcării protestatare care a avut loc în Republica Moldova, începând cu 2015.”

Europa Liberă: De atunci a mai curs ceva apă pe Nistru sau pe Prut. Totuși, revin la ceea ce a spus Vladimir Plahotniuc în fața activiștilor; alegerile are de gând să le câștige. Până atunci, proba de foc de la Primăria Chișinău ar putea developa niște tendințe?

Igor Boțan: „Cu certitudine, da, pentru că ceea ce întâmplă în municipiul Chișinău, și asta o știm de la domnul Ghimpu, este o reglare de conturi. Așa cum domnul Vlad Filat a fost făcut țap ispășitor pentru furtul miliardului, într-un proces absolut închis, netransparent, așa cum în protocoalele ședințelor instanțelor de judecată numele lui Plahotniuc ca beneficiar al furtului este schimbat cu numele domnului Filat și multe, multe alte lucruri, ceva similar avem și în municipiul Chișinău, pentru că ceea ce se întâmplă în procesul lui Dorin Chirtoacă ridică mari semne de întrebare.”

Europa Liberă: După o asemenea traiectorie, funcția de primar nu va fi un măr otrăvit?

Igor Boțan: „Nu, nu va fi un măr otrăvit. Depinde pentru cine va fi această funcție de primar. Trebuie să ne amintim de proverbul nostru – „Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește”. Chiar dacă domnul Plahotniuc controlează totul în această țară, chiar dacă presupunem că există acest cartel dintre domnul Plahotniuc și domnul Dodon, apărând noi lucruri interesante, evidențe ale acestui cartel, încă nu se știe cu ce se va termina toată această epopee, această istorie.”

Europa Liberă: Adică, boicotul s-ar putea să strice planurile?

Igor Boțan: „Boicotul ar putea să aibă un efect devastator atât pentru domnul Dodon, cât și pentru ceea ce întreprinde guvernarea în așa-zisul proces de combatere a corupției. Trebuie să mai așteptăm puțin. Nu a mai rămas foarte mult timp și vom vedea care sunt efectele.”

Europa Liberă: Adică, în noiembrie vom ști dacă e Chirtoacă piatra din pantoful guvernării?

Dacă Chirtoacă nu va fi demis prin referendum, atunci eforturile guvernării vor trebui să fie îndreptate spre a-l condamna

Igor Boțan: „S-ar putea să fie așa, dacă Chirtoacă nu va fi demis prin referendum, atunci eforturile guvernării vor trebui să fie îndreptate spre a-l condamna și astfel a-l scoate din circuitul politic și din Primărie. Dar dacă se întâmplă acest lucru în ajunul alegerilor parlamentare, asta va fi o palmă foarte răsunătoare chiar asupra obrazului guvernanților care instrumentează astfel de cazuri, mal ales că, așa cum spuneam, domnul Mihai Ghimpu ar putea fi principalul martor într-un proces de capturare a statului, pentru că el a participat la partajarea instituțiilor de drept și de reglementare și acum ne spune cu text deschis că toate instituțiile de drept sunt controlate de o singură persoană.”

Europa Liberă: Cel puțin, dacă n-a participat, a tolerat asta?

Igor Boțan: „Nu, el a participat, el a fost unul din ideologii principali. El ne-a povestit cum s-a întâmplat totul, el ne-a dat documentul…”

Europa Liberă: Da, și dânsul a spus că nu se poate fără pârghii contondente?

Igor Boțan: „Este adevărat, numai că acum domnul Ghimpu și-a schimbat optica și strigă, apelează la suport, pentru că justiția este capturată în țara noastră. Deci, sunt lucruri care vor avea impact asupra comportamentului electoral, și din acest punct de vedere, întâlnirile domnului Plahotniuc vor trage la cântar mult mai puțin decât efectele pe care le vor resimți cetățenii, după ce-și vor da seama pe bune că totul în țara asta este controlat de domnul Plahotniuc.”

Europa Liberă: Adică, rezultatele trebuie să fie atribuite cuiva anume?

Igor Boțan: „Sigur. Dar domnul Plahotniuc nu ne vorbește nouă, nu se întâlnește cu Dvs. într-o discuție deschisă să-l puteți întreba; lucrează prin oamenii care sunt angajați și prin companii de lobby. Și astfel de lideri politici, sigur că ne dăm seama că este foarte isteț, se pricepe foarte bine la astfel de lucruri, însă pentru o persoană publică este puțin, trebuie să mai vorbească și cu cetățenii.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG