Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană rămân oarecum tensionate”


Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:26 0:00
Link direct


Europa Liberă: S-au dezghețat relațiile cu partenerii europeni? Putem spune că există semne bune, le putem vedea în vizita delegației de la Bundestag și a ministrului luxemburghez de Externe?

Igor Boțan: „Părerea mea este că relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană rămân oarecum tensionate, după această epopee cu modificarea sistemului electoral, iar vizitele la care v-ați referit sunt semnificative. Și aici trebuie să punem în evidență punctarea pe care a făcut-o ministrul de Externe luxemburghez, care a atins cele mai sensibile probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Le putem trece în revistă și vom vedea că sunt atât de punctuale, încât nu le putem califica altfel decât mesaje care vin din partea Uniunii Europene, mai cu seamă că Luxemburgul a fost unul din fondatorii Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Adică iar vine cu vărguța Uniunea Europeană?

Igor Boțan: „Nu, nu vine cu vărguța. Pur și simplu, ministrul de Externe al Luxemburgului s-a referit la sistemul bancar și financiar din Republica Moldova și noi vedem că această menționare se face exact pe fundalul discuțiilor din societate referitoare la recuperarea miliardului.”

Europa Liberă: Dar, între timp, totuși, guvernatorul a dat asigurări că s-au luat măsuri de precauție?

Igor Botan
Igor Botan

Igor Boțan: „Da, s-au luat măsuri. Dar când s-au luat măsuri? După ce opinia publică a scos în evidență așa-zisa expirare a termenelor de prescripție. Și trebuie să menționăm că primul care s-a referit recent la expirarea termenelor de prescripție a fost nimeni altul decât domnul Dodon, care foarte repede a uitat de acești termeni de prescripție, ca apoi să auzim de la domnul Candu că nu există niciun fel de termen de prescripție, pentru că la început se rezolvă cauzele penale, după care intră în joc cauzele civile ș.a.m.d. Pentru ca până la urmă, totuși, Banca Națională să recunoască că încă acum doi ani de zile sau trei ani de zile s-a adresat în judecată, dar opinia publică nu a fost anunțată despre acționarea în judecată a firmelor lui Shor, ca urmare a acelui raport Kroll, făcut public în mai 2015.”

Europa Liberă: Domnul Sturza și-a cerut scuze ironic de la Shor pentru că l-a bănuit de furtul unei sume mult mai mici decât cea din realitate.

Igor Boțan: „Exact. Și în acest context, ministrul de Externe luxemburghez spune despre necesitatea suportului din partea țării sale pentru Republica Moldova ca până la urmă să se facă ordine în acest domeniu. Sau să luăm un alt domeniu – cooperarea cu societatea civilă. De când în Republica Moldova emisarii străini vorbesc despre societatea civilă? Doar după ce Guvernul a anunțat că vrea să revadă legislația respectivă și să transforme organizațiile nonguvernamentale, finanțate din străinătate, ca un fel de agenți străini.”

Europa Liberă: Pe modelul putinist.

Igor Boțan: „Exact. De parcă acest Guvern, de asemenea, nu poate fi calificat drept agent străin odată ce trăiește din granturi străine. Acest lucru a fost menționat parcă așa printre altele, dar cred că s-a potrivit foarte bine și a căzut la țanc, cum se zice, aici, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vorba proverbului: „Au bătut șaua ca să se priceapă calul”?

Europa nu cred că se teme de tancurile rusești. Dacă ne uităm la mandatul domnului Johannes Hahn, care este comisar pentru Parteneriatul estic și extinderea de mai departe a Uniunii Europene, vedem foarte clar care sunt preocupările Uniunii Europene...

Igor Boțan: „Exact. Sau să mergem mai departe. Reforma justiției. Exact se pomenește într-un cadru când noi vedem că Uniunea Europeană a anunțat eventual despre înghețarea celor 27 de milioane de euro care trebuiau să vină în Republica Moldova pentru continuarea acestei reforme. În Republica Moldova se vorbește despre procese secrete, închise; despre modificarea cu bună știință a proceselor-verbale ale organelor de judecată. Mă refer aici la cazul Platon și acel faimos proces-verbal când numele domnului Plahotniuc a fost înlocuit cu numele domnului Filat. În situația în care în instituțiile de drept un om cu dizabilități mentale în loc să fie apărat, chiar dacă a încălcat legea, chiar dacă a comis abuzuri, în loc să fie apărat, a fost, pur și simplu, ucis. Deci, noi vedem că aceste lucruri se pomenesc într-un anumit context. Și cred că nu sunt întâmplătoare aceste lucruri, precum nu a fost întâmplător mesajul domnului Hahn aici, la Chișinău, care a spus foarte clar: „Voi înainte de a vorbi aici, în Republica Moldova, despre depunerea unor cereri de a deveni candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, mai bine v-ați lămuri cu Acordul de Asociere, care trebuie implementat.”

Europa Liberă: Deci, aluziile astea sunt răspunsul cumva la demersul parlamentarilor moldoveni, care s-au asociat împreună cu georgienii și ucrainenii care revendică Bruxelles-ului o limpezire a perspectivei europene?

Igor Boțan: „Cred că da. Și nu este întâmplător nici mesajul domnului Hahn care a fost transmis aici, la Chișinău, nici aceste mesaje care au fost făcute într-o atmosferă prietenească. Domnul ministru de Externe luxemburghez îl numea pe ministrul nostru prieten ș.a.m.d., dar punctarea a fost atât de precisă, încât te lasă fără replică.”

Europa Liberă: Se poate spune că a fost acupunctură? Deci, Europa nu se lasă impresionată de tumbele pro-rusești ale președintelui moldovean, care îi ajută pe democrați să fie apărătorii europenismului în Moldova?

Igor Boțan: „Eu cred că acest lucru este înțeles foarte bine și putem să punem în evidență cum domnul Dodon în loc să atingă aceste probleme la care s-a referit ministrul luxemburghez, probleme care puteau eventual fi discutate și în cadrul Consiliului de Securitate, domnul Dodon pune în evidență probleme care au un foarte înalt grad de abstractitate, iar problemele, de exemplu, este o problemă ceea ce se întâmplă în instituțiile de drept – cum un cetățean al Republicii Moldova, care trebuia să fie sub ocrotirea instituțiilor de drept și-a pierdut viața acolo?”

Europa Liberă: Judecând după televiziunea loială președintelui, problema nr. 1 este plecarea militarilor moldoveni la exercițiile din Ucraina.

Igor Boțan: „Și foarte bine că discută această problemă, numai că trebuie s-o discute prin prisma cadrului legal existent, al celui constituțional, al celui legal și să răspundă la întrebări. Domnul Dodon doar nu este un om naiv. Are consilieri foarte buni, din punctul meu de vedere, și juridici, și pe alte domenii. De ce atunci se ocupă cu probleme care sunt, cum să zic eu, mai puțin relevante pentru viața de zi cu zi de aici, din Republica Moldova? Nu-l interesează problema apărării drepturilor omului în instituțiile de drept din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Poate n-are pârghii? Poate tocmai pentru că nu are alte pârghii, „se complace”, așa cum i-a zis presa, în ipostaza de comandant suprem?

Igor Boțan: „Comandant suprem, dar care nu poate da ordine verbale, care trebuie să facă acest lucru în scris prin instituțiile respective, iar militarii din Republica Moldova nu trebuie puși în situația în care au fost puși. Militarii sunt oameni disciplinați, ei au…”

Europa Liberă: Păi, tocmai asta vrea Dodon – să nu existe doi comandanți deasupra militarilor. Unul îi trimite la aplicațiile din Ucraina, altul le interzice.

Igor Boțan: „Și atunci de ce trebuie să amenințe militarii? Ca militarii să facă delimitarea cui trebuie să se supună, acest lucru domnul Dodon și cu domnul Filip trebuiau să-l clarifice între ei, cu ajutorul Curții Constituționale.”

Europa Liberă: Întrebarea mea era: Europa astăzi se mai teme de tancurile rusești?

Igor Boțan: „Europa nu cred că se teme de tancurile rusești. Dacă ne uităm la mandatul domnului Johannes Hahn, care este comisar pentru Parteneriatul estic și extinderea de mai departe a Uniunii Europene, vedem foarte clar care sunt preocupările Uniunii Europene – să aibă la hotare stabilitate politică și parteneri care se dezvoltă normal, dar nu se ocupă cu tot felul de șmecherii politice.”

Europa Liberă: Credeți că au înțeles oare aluziile care au venit de la ministrul luxemburghez de Externe?

Igor Boțan: „Ele au fost atât de explicite, încât este imposibil să nu le înțelegi.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG