Linkuri accesibilitate

Colaboratorul lui Navalnîi, atacat cu ciocanul la Vilnius. Lituania crede că e mâna Rusiei


Leonid Volkov, vorbind despre opozantul rus, Aleksei Navalnîi, în Parlamentul European de la Strasbourg, decembrie 2021.
Leonid Volkov, vorbind despre opozantul rus, Aleksei Navalnîi, în Parlamentul European de la Strasbourg, decembrie 2021.

La Vilnius, în seara zilei de 12 martie, persoane necunoscute l-au atacat cu un ciocan pe cel mai apropiat colaborator al lui Aleksei Navalnîi, fostul director al Fundației Anticorupție din Rusia (FBK), Leonid Volkov. Atacul a avut loc în apropierea casei acestuia.

Canalul Telegram al echipei lui Navalnîi a postat fotografii cu Volkov rănit. Imaginile arată că politicianul a suferit răni la cap, iar piciorul său era plin de sânge.

Atacatorii

Potrivit purtătoarei de cuvânt a FBK, Kira Iarmîș, o persoană necunoscută a spart geamul mașinii lui Volkov și i-a pulverizat gaze lacrimogene în ochi. După aceea, atacatorul l-a lovit pe asociatul lui Navalnîi, de mai multe ori, cu un ciocan.

În comentarii pentru canalul de știri „Agentstvo” de pe Telegram, Iarmîș a precizat că Volkov s-a apărat de atacatori „cu ușa mașinii și cu picioarele”. „De aceea au lovit unde au putut lovi - peste picioare”, a spus ea.

Soția lui Leonid Volkov, șefa serviciului sociologic al FBK, Anna Biriukova, a admis că au fost doi atacatori, potrivit lui Iarmîș.

„Leonid a reușit să observe unul, soția sa crede că, în ultimul moment, a văzut doi, de la fereastră. Judecând după ferocitatea atacului, aceștia ar fi putut plănui orice. Loveau în picior pentru că au putut ajunge la el. Și i-au rupt și un braț. Nu pare să nu fi avut intenția de a provoca vătămări serioase”, a declarat Iarmîș.

Urmările

Directorul FBK, Ivan Jdanov, a publicat ulterior o fotografie în care se vede cum politicianul este transportat pe o targă într-o ambulanță.

Ulterior, Leonid Volkov a declarat că s-a întors acasă de la spital. Imaginile arată că brațul politicianului este bandajat.

Cu un ciocan de tocat carne

„Au vrut să facă din mine un cotlet. La modul real. Cu un ciocan de tocat carne. Un bărbat care se afla chiar în fața casei, în curte, m-a atacat”, a spus Volkov într-un mesaj video. Mi-a lovit piciorul de vreo 15 ori. Piciorul a rămas cumva întreg. Mă doare la mers, dar (medicii) au spus că nu există nicio fractură. În schimb, mi-a rupt brațul”.

„A fost un fel de salut atât de evident, tipic banditesc, din partea lui Putin, din partea Sankt Petersburgului banditesc”, a afirmat asociatul lui Navalnîi.

Reacții și context

Atacul a avut loc în apropierea casei în care locuiește Volkov, la periferia capitalei lituaniene. Poliția din Vilnius a confirmat atacul; în raport nu se precizează numele lui Volkov, dar se spune că a fost atacat un cetățean rus. Deocamdată, nu s-au comunicat versiuni despre cele întâmplate.

Anna Biriukova, șefa serviciului sociologic al FBK și soția lui Volkov, a declarat că acesta are un braț rupt și că nu poate merge din cauza unei echimoze severe provocate de loviturile de ciocan.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a fost primul oficial de rang cel mai înalt de la Vilnius care a reacționat la acest atac. „Relatările despre atacul asupra lui Leonid sunt șocante. Instituțiile de resort și-au început activitatea. Făptașii vor trebui să răspundă pentru crima lor”, a scris șeful ministerului lituanian de Externe.

Miercuri, serviciile de informații lituaniene au spus la o conferință de presă că atacul pare să fi fost plănuit și executat de Rusia și are legătură cu alegerile prezidențiale rusești din 17 martie.

„Am un mesaj pentru Putin: nimănui nu îi este frică de tine, aici”, a declarat miercuri președintele lituanian Gitanas Nauseda, reacționând miercuri la atacul de la Vilnius împotriva activistului rus.
„Am un mesaj pentru Putin: nimănui nu îi este frică de tine, aici”, a declarat miercuri președintele lituanian Gitanas Nauseda, reacționând miercuri la atacul de la Vilnius împotriva activistului rus.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus la rândul lui că atacul pus la cale de Rusia are și caracter de provocare, părând parte dintr-un scenariu mai amplu îndreptat împotriva țării sale.

În preajma alegerilor prezidențiale din Rusia, colaboratorii apropiați ai fostului opozant rus, Aleksei Navalnîi, care a murit acum o lună într-un penitenciar din orașul arctic Iamal, au anunțat pregătirea unei acțiuni de protest întitulate „O amiază împotriva lui Putin”. Echipa lui Navalnîi i-a îndemnat pe alegătorii ruși să vină la secțiile de votare, pe 17 martie, la orele prânzului.

„Puteți vota pentru orice candidat, cu excepția lui Putin. Puteți să stricați buletinul de vot. Puteți scrie pe el cu litere mari: „Navalnîi”, a povestit Iulia, văduva lui Navalnîi, despre această acțiune.

Leonid Volkov, vorbind despre acțiunea „O amiază împotriva lui Putin”, a numit participarea la aceasta „testamentul politic al lui Aleksei Navalnîi”.

Marea majoritate a colaboratorilor lui Navalnîi au plecat din Rusia, după ce le-au fost intentate dosare penale. Fundația Anticorupție (FBK) a fost înființată de Navalnîi în 2011, iar în scurt timp aceasta a câștigat un număr mare de susținători.

După începutul războiului din Ucraina, Fundația Anticorupție a fost declarată ca fiind extremistă, iar Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de detenție sub acuzația de extremism, despre care el a spus că este o încercare de a-l reduce la tăcere.

Pe 16 februarie 2024, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit în închisoarea din Iamal, de dincolo de Cercul Polar, despre care se spune că are cele mai dure condiții de detenție din Rusia.

XS
SM
MD
LG