Linkuri accesibilitate

Iulia Navalnaia îndeamnă rușii să protesteze în ziua alegerilor


Iulia Navalnaya într-o fotografie cu soțul ei, pe mormântul proaspăt al activistului, la Moscova, pe 2 martie.
Iulia Navalnaya într-o fotografie cu soțul ei, pe mormântul proaspăt al activistului, la Moscova, pe 2 martie.

Văduva activistului rus anti-Kremlin Aleksei Navalnîi, mort în închisoare la 16 februarie, a îndemnat rușii să folosească prilejul apropiatelor alegeri prezidențiale pentru a protesta împotriva regimului președintelui Vladimir Putin.

Într-o adresare video postată miercuri, 6 martie, Iulia Navalnaya, aflată în exil, le-a sugerat suporterilor soțului ei să meargă la vot la aceeași oră, anume la prânz, pe 17 martie, ca să „aglomereze” secțiile de votare, în semn de protest față de „război și corupție”.

Ideea a fost lansată din închisoare de Navalnîi însuși, într-unul din ultimele lui apeluri către suporteri, în ianuarie.

La alegerile din 17 martie Putin ar urma să câștige un nou mandat pe șase ani. În competiție se află alți trei candidați, tustrei fără șanse, după ce singurul aspirant mai semnificativ care a avut curajul să-l critice pe președinte, Boris Nadejdin, a fost eliminat pentru presupuse nereguli la semnăturile de sprijin.

În adresarea ei video de miercuri, Navalnaia a spus că alegerile sunt „fictive”, rezultatul fiind cunoscut dinainte, dar tot pot fi folosite „pentru atingerea țelurilor noastre”.

„Putin nu va fi președinte legitim”, a insistat văduva activistului înmormântat pe 1 martie, la Moscova.

Amintind de apelul lui Navalnîi ca alegătorii să meargă cu toții la vot „în aceeași zi, la aceeași oră”, Iulia a spus că cetățenii pot protesta fie alegând alt candidat decât Putin, fie distrugând buletinul de vot, fie scriind pe el „Navalnîi”.

„Dacă niciuna din opțiuni nu vă este pe plac, veniți numai la secție, apoi întoarceți-vă acasă”, a mai spus Navalnaia. „Cel mai important este să veniți”.

Iulia preia ștafeta?

După arestarea lui Aleksei Navalnîi la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat pentru otrăvire cu Noviciok, Iulia Navalnaia și-a mărit prezența în spațiul public, iar unii anticipează că de acum ar putea prelua „torța” activismului de la regretatul ei soț.

Marți, Casa Albă a confirmat la Washington că Iulia Navalnaia a fost invitată să asiste la discursul despre Starea Națiunii pe care președintele Joe Biden urmează să-l rostească joi, 7 martie, dar nu va putea participa, din motive pe care guvernul SUA nu le-a dezvăluit.

Ea s-a întâlnit în cadrul privat cu președintele SUA în California, după moartea soțului, având-o alături și pe fiica sa. Apoi, a ținut un discurs plin de emoție în Parlamentul European.

În adresarea video publicată miercuri, Navalnaia a mulțumit rușilor pentru că au mers în număr mare la înmormântarea lui Aleksei, spunând că asta îi dă speranță în viitorul Rusiei, care va fi altfel decât îl văd oamenii lui Putin.

Ea a mai spus că acțiunea de protest gândită de Aleksei pentru ziua alegerilor, 17 martie, este relativ ușor de pus în practică și va demonstra că „nu suntem singuri”. „Se va vedea că suntem mulți și suntem puternici”, a conchis Navalnaia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG