Linkuri accesibilitate

Trump conduce parada inaugurală la Washington, 20 ianuarie 2017
Trump conduce parada inaugurală la Washington, 20 ianuarie 2017

BLOG: Președintele Trump. Învestirea

Donald Trump a devenit al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

-- Donald J. Trump, republican, 70 de ani, a depus jurămîntul ca al 45-lea președinte al Statelor Unite, împreună cu vicepreședintele Mike Pence.

-- În discursul său inaugural, Trump a spus că America „nu va încerca să impună felul nostru de viață nimănui, ci mai degrabă va lăsa acest fel de viață să lumineze ca un exemplu de urmat pentru toți”. El a promis, de asemenea, o „nouă viziune care să ne guverneze țara: de acum încolo, va fi numai America înainte de toate. Trump a mai promis: „Ne vom întări alianțele și vom face altele noi - și vom uni lumea civilizată împotriva terorismului islamic radical, pe care îl vom șterge de pe fața pământului.”

-- Trump a deplîns, pe de altă parte, un „sistem” care „s-a protejat pe sine însuși, și nu pe cetățenii țării noastre”, și a spus: „asta se va schimba începînd de aici și de acum, pentru că acest moment este al vostru: vă aparține”.

-- Măsurile de securitate rămân sporite, mii de persoane protestează la Washington, și se relatează că au fost operate zeci de arestări. Demonstranții au spart vitrine și au încercat să blocheze punctele de control pentru a nu permite spectatorilor să participe la eveniment.

-- Ziua a continuat cu parada inaugurală pe Pennsylvania Avenue, de la Capitoliu la Casa Albă.

La ora 19.00 (ora Chișinăului), vineri seară, al 45-lea președinte al Statelor Untie, Donald Trump, va depune jurământul. Va urma discursul de inaugurare al noului președinte care, declara un membru al echipei de tranziție, va fi „scurt”, dar „elegant și puternic”.

Joi seară, pe treptele Memorialului Lincoln, Donald Trump a declarat din nou că „alegerea sa a fost ceva special” despre care s-a vorbit în toată lumea.

Fostul președinte american Jimmy Carter , Washington 20 octombrie, 2015
Fostul președinte american Jimmy Carter , Washington 20 octombrie, 2015

Trei foști președinți vor participa la ceremonia inaugurării lui Donald Trump.

Jimmy Carter, al 39-lea președinte al Statelor Unite (1977-1981), Bill Clinton, al 42-lea președinte (1993-2001) și George W.Bush, al 43-lea președinte (2001-2009).

Hillary Clinton, fosta contracandidată democrată a lui Trump, va fi și ea prezentă la ceremoniile de la Washington.

Costurile ceremoniilor legate de inaugurarea lui Donald Trump s-ar putea ridica la 200 de milioane de dolari, au declarat surse oficiale. New York Times a relatat că echipa lui Trump, care se ocupă de ceremoniile de inaugurare, a reușit performanța de a strânge de la donatori, mari și mici, aproape 100 de milioane de dolari. Echipa președintelui Barack Obama în 2009 a obținut din donații numai 53 de milioane de dolari.

Aflat la Davos, ministrul de finanțe britanic Philip Hammond a declarat că președinția lui Donald Trump ar putea crea mai multă nesiguranță în Uniunea Europeană decât ieșirea Marii Britanii din UE (Reuter).

În opinia lui Hammond, care a fost și ministru de externe, orice schimbare în sistemul de securitate ar putea dezechilibra Uniunea Europeană pentru că țările europene sunt obișnuite „să trăiască în proximitatea Rusiei, dar sub umbrela de securitate a Statelor Unite”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG