Linkuri accesibilitate

Accesul la informație, tot mai dificil în Republica Moldova


Deși R.Moldova și-a asumat în fața Consiliului Europei că va îmbunătăți accesul cetățenilor la informații, după șase ani, intrarea în vigoare a Convenției, care a avut loc acum o lună, a surprins autoritățile de la Chișinău cu tema de acasă nefăcută. Ba mai mult, susțin experții media, situația s-a înrăutățit în ultima perioadă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

Secret de stat, comercial sau date cu caracter personal - de cele mai multe ori anume sub aceste pretexte sunt refuzate cererile de solicitare a informațiilor. De 16 ani în R.Moldova funcționează o lege care permite cetățenilor să solicite și să obțină date de interes public. O lege bună, însă compromisă de atitudinea neadecvată a autorităților și a funcționarilor, constată directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei:

„Din punctul meu de vedere, în ultimii doi ani, situația privind accesul la informații și secretizarea excesivă a acesteia s-a acutizat foarte mult în țara noastră și acuma suntem exact la etapa când legile bune sau aparent bune sunt de fapt reduse la zero prin atitudinea funcționarilor și mentalitatea lor. Anume de asta avem răspunsuri absolut aberante din partea unor funcționari la cererile de acces la informații în care se spune că nu vă putem oferi informația pentru că reprezintă, vezi doamne, secret comercial sau și mai grav date cu caracter personal. Noi efectiv nu am avut cazuri când anumiți funcționari ar fi fost pedepsiți pentru că ar fi încălcat această lege foarte importantă. Și asta se întâmplă pentru că la noi se consideră că accesul la informații nu este un drept fundamental al omului.”

Acum șase ani, R.Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind accesul la informație alături de Suedia, Norvegia și Olanda, fiind și prima din spațiul post-sovietic care și/a asumat acest act. Astfel, autoritățile moldovene s-au angajat să apropie legislația națională de cea europeană. Între timp, la Chișinău s-au perindat mai multe guverne, iar legile au rămas neschimbate. În consecință, funcționarii care nu vor să ofere informațiile cerute, tot mai des invocă diverse motive, unul dintre ele fiind secretul de stat, spune jurnalistul Igor Volnițchi, în trecut - purtător de cuvânt în cadrul guvernului Filat:

„Secretul de stat e necesar, dar adevărul este că în R.Moldova se abuzează foarte mult de această normă. Se secretizează excesiv și abuziv chestii care, de fapt, fac parte din interesul public. Oamenii au dreptul să afle asemenea informații și eu cred că aici se impune o revizuire. Nu zic o anulare, dar o revizuire la sigur se impune, inclusiv la nivel legislativ.”

Peticirea legilor însă, așa cum se mai obișnuiește, nu este o soluție, susține președintele Centrului Acces-Info, Vasile Spinei:

„Guvernarea va da dovadă de lașitate, de lipsa voinței politice în domeniul transparenței și accesului la informații în interesul publicului sau primul pas pe care eu îl văd, elaborarea unui plan concret de acțiuni privind implementarea Convenției. Nu ne va salva modificarea parțială. Trebuie să vedem legislația în ansamblu. Dacă există responsabilități, neapărat trebuie să existe și sancțiuni, dar sancțiuni dure.”

În luna septembrie a anului viitor Guvernul R.Moldova va fi obligat să prezinte în fața Consiliul Europei un raport în care să spună ce a realizat și cum este aplicată Convenția. Ținând cont că în ultimul timp lucrurile au bătut pasul pe loc, experții media pun la îndoială că se va obține într-un an ce nu s-a reușit în șase.

Previous Next

XS
SM
MD
LG