Linkuri accesibilitate

Abateri cu bună știință de la Codul Audiovizualului şi Regulamentul de reflectare a campaniei electorale


Concluzii ale experților de la Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Presei Independente.

Odată cu apropierea scrutinului prezidenţial, partizanatul politic în presa din Republica Moldova devine tot mai evident. La această concluzie au ajuns experţii Centrului pentru Jurnalism Independent şi ai Asociaţiei Presei Independente, după ce au monitorizat 28 de instituţii media în prima săptămână de campanie electorală. Constatările raportului sunt sintetizate în relatarea corespondentei noastre:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Imediat ce s-a dat startul campaniei electorale, echidistanţa şi pluralismul de opinii în presă a devenit mai degrabă o excepţie, decât o regulă. Cele mai multe mostre de „partizanat” le oferă posturile de televiziune, în special cele cu acoperire naţională, relatările cărora au scos în prim plan partidele politice care le controlează, spun experţii media.

Tabloul schiţat de ei arată în felul următor: Prime TV, Canal 2, Canal 3 şi Publika TV l-au promovat masiv pe concurentul PD, Marian Lupu. Jurnal TV l-a favorizat pe liderul partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, iar posturile de televiziune NTV Moldova şi Accent TV au relatat pozitiv despre socialistul Igor Dodon.

Analizând frecvenţa încălcărilor, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, constată că radiodifuzorii s-au abătut de la Codul Audiovizualului şi Regulamentul de reflectare a campaniei electorale cu bună ştiinţă:

Nadine Gogu
Nadine Gogu

„Or, aceste documente prevăd că posturile de televizune, radiodifuzorii, trebuie să reflecte campania electorală într-un mod responsabil, echilibrat şi imparţial. Nu am văzut prea multă imparţialitate la posturile pe care le-am monitorizat sau echilibru. Deseori subiectele au fost selectate în funcţie de politicile editoriale care prevedeau că anumiţi concurenţi trebuie să fie favorizaţi, iar alţii defavorizaţi.”

O altă concluzie a celui de-al doilea raport de monitorizare a mass-media e că de cea mai largă şi favorabilă acoperire au parte democratul Marian Lupu şi socialistul Igor Dodon. Când este vorba de „defavorizare” ţintele predilecte sunt Andrei Năstase, Maia Sandu şi reprezentantul formaţiunii Partidul Nostru, Dumitru Ciubaşenco.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, mai observă că presa tinde să facă ştiri despre candidaţii ce se găsesc în topul sondajelor de opinie, ceilalţi fiind lăsaţi în umbră. În această situaţie, marele perdant este alegătorul, crede Petru Macovei, şi asta pentru că nu i se oferă informaţia completă despre toţi candidaţii la funcţia de preşedinte.

Experţii media sunt în aşteptarea raportului de monitorizare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ce urmează să fie făcut public săptămâna viitoare. Totuşi, ei nu-şi pun mari speranţe în constatările autorităţii audiovizuale şi asta pentru că sancţiunile aplicate de CCA sunt prea blânde pentru a responsabiliza jurnaliştii.

Astăzi, un radiodifuzor care admite derogări riscă o amendă de câteva mii de lei, pe când un minut de publicitate se ridică la câteva mii de euro, explică directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente Petru Macovei:

Petru Macovei
Petru Macovei

„Cerem CCA-ului să se convoace mai dese în şedinţă în perioada campaniei electorale, să aplice mai des sancţiuni, pentru că ne vom pomeni ca şi în situaţia campaniei electorale precedente, când Consiliul Coordonator al Audiovizualului se întrunea foarte rar să examineze rapoartele de monitorizare, corespunzător, nu se ajungea la pedepse eficiente. Sancţiunile în Codul Audiovizualului sunt graduale, iniţial trebuie să se dea o avertizare publică, o amendă minimă, medie, maximă. În condiţiile în care publicitatea electorală, aşa cum aţi văzut în investigaţiile jurnalistice, cel mai mare preţ este de trei mii – trei mii cinci sute de euro, chiar şi cea mai mare sancţiune care poate fi impusă de CCA nu reprezintă, de fapt, o lovitură care ar putea să determine radiodifuzorii să-şi comportamentul editorial”.

Sancţiunile prea blânde în raport cu radiodifuzorii ce încalcă regulamentul electoral îi determină pe aceştia să neglijeze pedepsele CCA, constată experţii media, amintind de campaniile electorale precedente când unele instituţii media au ignorat cu desăvârşire autoritatea de reglementare în audiovizual. După ce că nu s-au prezentat la şedinţele în care s-au discutat programele lor, au mai atacat în instanţă sancţiunile date de CCA.

XS
SM
MD
LG