Linkuri accesibilitate

Gina Lentine: Dacă administrația controlează totul, acest lucru e o mare amenințare la adresa libertății presei în Transnistria 


Freedom House are un program de asistență urgentă pentru activiștii și jurnaliștii care au probleme grave cu autoritățile locale.

La Chişinău au avut loc o dezbatere publică cu privire la întărirea capacității jurnaliştilor de a monitoriza campania electorală. Evenimentul s-a referit la campania electorală prezidențială din dreapta Nistrului, însă multe dintre principiile și sugestiile formulate cu privire la comportamentul optim al jurnaliștilor în campania electorală sunt general valabile și pentru meseria de jurnalist, inclusiv pentru cei care lucrează în regiunea transnistreană.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00
Link direct

În cadrul dezbaterii, s-a discutat despre practicile de monitorizare a alegerilor, sursele de documentare, interacțiunea cu candidații, posibilele subiecte de investigații și materiale de problemă cu tematica alegerilor, drepturile jurnaliștilor în cadrul campaniei electorale, dar și instrumentele care pot fi utilizate de presă pentru depistarea fraudelor din cadrul scrutinului. Evenimentul a fost organizat de Centrul de investigații jurnalistice, în parteneriat cu Centrul pentru analiză și prevenire a corupției.

Am discutat cu experta de la Washington Gina Lentine, coordonatoare de programe în cadrul Freedom House, organizație care finanțează mai multe proiecte de monitorizare a alegerilor din dreapta Nistrului.

Gina Lentine: „Din punctul meu de vedere, dar și din punctul de vedere al Freedom House, aceste alegeri sunt foarte importante pentru Moldova, pentru că va fi pentru prima dată după mult timp când vor avea loc alegeri prezidențiale directe. Iată de ce am vrut să avem această colaborare cu partenerii noștri care sunt jurnaliști și activiști. Iată de ce am decis să colaborăm cu Centrul pentru Investigații Jurnalistice, Centrul pentru analiza și prevenirea corupției și Ziarul de Gardă. Și credem că dacă există informație obiectivă și acces la această informație și dacă există investigații de o calitate înaltă, atunci cetățenii vor avea mai mult acces la informație și vor înțelege mai bine de ce alegerea lor este foarte importantă și de ce este în general foarte important să votezi pentru o anumită platformă, un anumit candidat – într-un final aceasta înseamnă să votezi pentru libertate și pentru democrație”.

Europa Liberă: Libertatea cuvântului, libertatea presei, chiar dacă reprezintă același concept, au totuși semnificații diferite în democrațiile vechi din Occident și din Statele Unite și în democrațiile noi, în special în partea noastră de Europă. Care sunt problemele cele mai mari pentru libertatea presei și libertatea cuvântului în regiunea noastră?

Gina Lentine: „În Moldova în mod sigur este vorba despre accesul la informație. Freedom House a elaborat un raport pentru ONU cu privire la libertatea de expresie în Moldova și acolo constatam că prima problemă este accesul la informație. A doua problemă este concentrarea presei în Moldova. Pentru că eu știu că există cel puțin cinci posturi de televiziune și doar un singur post independent în Moldova. Iată de ce concentrarea presei și transparența acestei concentrări este o foarte mare problemă aici.”

Europa Liberă: Situația în presă în Transnistria, așa cum o descriu unii experți, este chiar mai proastă decât pe malul drept al Republicii Moldova. Cum vedeți posibilitatea pentru jurnaliști de a lucra în aceste condiții?

Gina Lentine: „Pentru jurnaliștii din Transnistria, din punctul meu de vedere, este foarte important să colaboreze cu jurnaliști din Moldova și de asemenea din Ucraina. Acum câteva luni am avut un program pentru dezvoltarea de parteneriate dintre jurnaliști din Moldova și din Ucraina. Am avut și câțiva participanți din Transnistria și ei mi-au spus că această experiență le-a fost foarte utilă, pentru că știu că situația acolo este chiar mai proastă decât aici în Moldova”.

Europa Liberă: Munca de jurnalist este de așa natură că în principiu la modul ideal ar ca el să nu țină partea unui figurant al știrii, să nu prezinte știrea unilateral. Adică este vorba de respectarea deontologiei și a anumitor principii jurnalistice. Cât de greu este de respectat aceste principii într-o campanie electorală? Cum ar trebui să se comporte un jurnalist pentru a nu-și pierde fața în campania electorală?

Gina Lentine: „Este foarte important ca toți jurnaliștii să știe care le sunt drepturile. Asta în primul rând. În al doilea rând, este foarte important ca ei să aibă acces la resurse pentru situația în care li s-ar întâmpla ceva dramatic. Pentru că noi știm că în timpul alegerilor situația în țară se acutizează. Iată de ce este important că există oameni pe plan internațional care au astfel de resurse pentru activiști, pentru jurnaliști, pentru a le acorda asistență de urgență în cazul în care se întâmplă ceva dramatic.”

Europa Liberă: Alegeri vor avea loc în curând și pe malul drept al Republicii Moldova, și în regiunea transnistreană. Ce sfat ați avea pentru jurnaliști, cum să-și facă bine meseria în această perioadă?

Gina Lentine: „E o întrebare foarte complexă. Știți că Freedom House are rapoarte cu privire la libertatea presei, libertatea în lume și cu privire la jurnaliștii care fac investigații și relatează la alegeri. Aș spune așa: Freedom House desigur că susține libertatea presei și libertatea cuvântului aici. Iar dacă apar careva probleme noi ținem să facem cunoscut faptul că organizația noastră are un program pentru asistență urgentă, pentru a-i ajuta pe activiștii și jurnaliștii care au probleme cu autoritățile locale.”

Europa Liberă: Și jurnaliștii pot apela la voi în cazul în care au probleme grave cu autoritățile?

Gina Lentine: „Da. Avem în Moldova un coordonator local, pe colega mea Tatiana Puiu, și ea poate coordona o astfel de situație de urgență, dacă se întâmplă ceva foarte grav.”

Europa Liberă: În presa internațională, care este practica curentă de numire a redactorilor-șefi în mass media publică, de exemplu cum ar fi BBC? Vă întreb asta pentru că la Tiraspol Sovietul suprem a votat o lege prin care are dreptul să numească redactorii-șefi în mass media publică din regiune. Care este practica internațională în acest sens?

Gina Lentine: „Avem și un raport cu privire la libertatea presei în Transnistria. Din punctul meu de vedere, dacă administrația controlează totul, acest lucru pare să fie o mare amenințare la adresa libertății presei în Transnistria.”

XS
SM
MD
LG