Linkuri accesibilitate

„Rusia nu trebuie să semene cu un nebun cu briceagul în mână”


Solomon Ghinsburg.
Solomon Ghinsburg.

Solomon Ghinsburg, deputat în Duma de la Kaliningrad, spune „nu” soldaților ruși aduși din Ucraina în sicrie.

Printre cei care condamnă agresiunea militară rusă în Ucraina este și Solomon Ghinsburg, deputat în Duma regională de la Kaliningrad din partea partidului Platforma Civică. Zilele acestea, el participă la al 25-lea Forum Economic din orașul polonez Krynica, unde conflictul ruso-ucrainean a devenit unul dintre subiectele principale de pe agendă. În opinia lui Solomon Ghinsburg, consecințele economice ale intervenției militare a Rusiei în Ucraina vor fi resimțite de ruși deja către luna decembrie. Un interviu realizat de Liubov Cijova pentru Radio Svoboda, tradus în limba română de Lina Grâu.

Solomon Ghinsburg: „La Forumul de la Krynica sunt prezenți reprezentanți ai câtorva zeci de țări europene, ai Australiei, SUA, China. Războiul care este în desfășurare în sud-estul Ucrainei este extrem de nepopular, aici nu există „viteji” care ar dori continuarea acestui război. Am avut un raport în cadrul secțiunii Europa de Est, numit „Rusia-Ucraina: ce facem mai departe?” Din punctul meu de vedere, Kaliningradul poate fi acel indicator care nu doar va apropia Rusia și UE, dar va opri această confruntare sălbatică, această tragedie care astăzi are loc în sud-estul Ucrainei. În legătură cu aceste evenimente am doar regrete – Rusia nu trebuie să se asemene cu un nebun cu briceagul în mâini, care încearcă peste tot să impună propria ordine. Și eu cred că diplomația populară, acei oameni care acum au curajul să iasă la pichete anti-război ar trebui să aibă un efect de duș rece asupra – iertată să-mi fie expresia – purtătorilor de mandate care nu au o opinie proprie și sunt gata să susțină în Parlamentul rus orice inițiativă venită de la Kremlin, oricât de aberantă ar fi. Am spus asta în raportul meu și poziția mea a găsit susținere la colegii din Belarus, Letonia, Polonia sau Germania.”

Radio Svoboda: Zilele trecute la Moscova au avut loc mai multe demonstrații anti-război. Au fost și la Kaliningrad?

Solomon Ghinsburg: „Nu cred că cei din Kaliningrad au participat activ la protestele anti-război. Noi nu vrem concetățenii noștri să moară pentru interese absolut străine într-o țară care este una frățească, în Ucraina. Ceea ce se întâmplă acum este, bineînțeles, absurd! Nu mai vrem morți, nu mai vrem sicrie care să vină în Rusia din Donețk și Luhansk! Depinde foarte mult de societate cum vor evolua lucrurile mai departe. Responsabilitatea cetățenească trebuie să înlocuiască agresivitatea tâmpă colectivă din societatea noastră, care în proporție de 90 la sută a devenit o victimă a televiziunilor.”


Radio Svoboda: Da, într-adevăr, sociologii spun că în acest moment majoritatea cetățenilor ruși susțin în totalitate politica oficială rusă, pe Vladimir Putin și toate acțiunile lui în Ucraina. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca în sfârșit oamenii să înceapă să se gândească la ceea ce se întâmplă cu adevărat?

Solomon Ghinsburg: „Nu pot vorbi despre întreaga Rusie, dar când am făcut sondaje de opinie în regiunea Kaliningrad am fost plăcut surprins de trendul răspunsurilor legate de acest subiect – e diferit de ce era acum o jumătate de an. Astăzi în Kaliningrad doar o minoritate susține intervenția trupelor ruse în Ucraina – cred că nu mai puțin de 15 la sută dintre locuitori. Aici un anumit rol a avut și investigația realizată de Lev Șlosberg, publicațiile din presa din Pskov privind moartea în Ucraina a parașutiștilor din Pskov. Astfel de lucruri modelează la modul foarte direct opinia publică împotriva războiului. Iar când contra-sancțiunile vor lovi și mai dur buzunarul cetățeanului rus (cred că acest lucru se va produce mai aproape de noiembrie-decembrie), atunci vom vedea cu toții cum opinia publică va începe să se schimbe și mai mult.

XS
SM
MD
LG