Linkuri accesibilitate

Barack Obama la Tallin: NATO trebuie să ajute la întărirea securități Ucrainei, Moldovei și Georgiei


Președintele Statelor Unite Barack Obama rostind un discurs la sla de concerte Nordea din Tallin, 3 septembrie 2014.
Președintele Statelor Unite Barack Obama rostind un discurs la sla de concerte Nordea din Tallin, 3 septembrie 2014.

Liderul de la Casa Albă a promis și că militanții Statului Islamic vor fi aduși în fața Justiției.

Vorbind în capitala estonă Tallin înainte de a se deplasa la summitul NATO din Marea Britanie, șeful administrației de la Washington a acuzat Rusia că a luat cu asalt în mod cinic Ucraina, care se luptă cu separatiștii ruși.

Barack Obama: rotarea trupelor NATO prin ţările baltice este un semnal clar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

Barack Obama a afirmat de asemenea că NATO trebuie să ajute la întărirea armatei ucraineane și că Statele Unite vor continua să ofere asistență și instruire pentru armata ucraineană:

„În Ţara Galilor ne renium ca o Alianţă cu preşedintele Poroşenko pentru a demonstra că sprijinim cu toţii menţinerea suveranităţii si integrităţii teritoriale a Ucrainei. Ucraina are însă nevoie de mai mult decât de cuvinte. NATO trebuie sa facă promisiuni concrete pentru a ajuta Ucraina să-şi modernizeze şi întărească forţele defensive.

Şi, să nu uităm, trebui sa facem mai mult şi pentru a ajuta alte ţări partenere ale NATO, inclusiv Georgia şi Moldova. Să le ajutăm să-şi întărească şi ele apărarea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:12 0:00
Link direct

Şi trebuie să reafirmăm principiul după care s-a ghidat mereu Alianţa noastră: uşile NATO rămân deschise pentru ţările care ating standardele noastre şi pot contribui la mărirea securităţii Alianţei”.

Ceva mai devreme, șeful administrației americane l-a asigurat pe omologul său estonian Toomas Ilves de sprijinul american pentru securitatea regională din zona baltică, și a spus că hătărirea țării sale de a-i apăra pe aliații din NATO de orice atac este de neclintit.

Obama: militanții Statului Islamic sînt un „cancer”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

Președintele Statelor Unite Barack Obama s-a referit în Estonia și la militanții Satului Islamic, pe care i-a avertizat că se va face justiție, după asasinarea a doi jurnaliști americani de către gruparea extremistă.

El nu a precizat însă dacă Statele Unite vor continua bombardarea pozițiilor Statului Islamic din nordul Irakului.

Barack Obama a spus că asasinarea lui Steven Sotloff, arătată într-o înregistrare video în 2 septembrie, a fost un oribil act de violență.

Obama a adăugat că Statul Islamic va afla curînd că brațul Statelor Unite e lung, promițînd că asasinii celor doi jurnaliști americani vor fi aduși în fața justiției.

Președintele a făcut cunoscut de asemenea că obiectivul Washingtonului împotriva organizației Statul Islamic care operează în Siria și Irak este să se asigure că această grupare nu va deveni o amenințare permanentă în regiune.

Statele Unite vor continua să conducă eforturile internaționale împotriva acestei viziuni barbare și în cele din urmă lipsită de conținut viziuni pe care o reprezintă militanții statului islamic, a mai spus președintele Barack Obama în discursul pronunțat miercuri în capitala Estoniei.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG