Linkuri accesibilitate

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a respins propunerile de pace rusești legate de Ucraina


Coloană de tancuri ucrainene în regiunea Donețk, 3 septembrie 2014
Coloană de tancuri ucrainene în regiunea Donețk, 3 septembrie 2014

Șeful guvernului de la Kiev a spus că țara sa își întărește granița cu Rusia, și dorește un statut de partener special cu NATO.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a respins propunerile de pace rusești legate de Ucraina, afirmînd că sînt o încercare de a amăgi Occidentul înaintea summitului NATO din Marea Britanie și de a evita noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Iațeniuk a adăugat că țara sa își întărește granița cu Rusia, și dorește un statut de partener special cu NATO.

Ceva mai devreme astăzi, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că după o convorbire cu omologul său ucrainean Petro Proșenko a schițat un plan de pace în șapte puncte care să ducă la oprirea confruntărilor dintre armata ucraineană și rebelii pro-ruși din estul Ucrainei.

Putin a afirmat că Poroșenko și cu el au vizuni foarte apropiate asupra felului cum trebuie soluționat conflictul.

Mai devreme biroul de presă prezidențial de la Kiev informase că Poroșenko și Putin au căzut de acord asupra unui „armistițiu permanent” în estul Ucrainei într-o convorbire telefonică.

Dar purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a spus că nu a fost vorba de armistițiu pentru că „Rusia nu poate accepta un armistițiu deoarece nu este parte din conflict”.

Știrile despre armistițiu au făcut să crească acțiunile la bursele europene.

De la Donețk s-a relatat că milițiile pro-ruse au din nou controlul asupra aeroportului internațional pe care trupele guvernamentale l-ar fi abandonat.

Un lider separatist este citat de DPA cu afirmația că forțele Kievului bat în retragere în întreaga regiune Donețk și că rebelii nu înțeleg motivele acestei retrageri.

Între timp oficiul președintelui Franței Francois Hollande a anunțat că se suspendă prima livrare de vase de război franțuzești de tip Mistral către Rusia, din cauza acțiunilor Moscovei în estul Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG