Linkuri accesibilitate

Despre culoarea paşapoartelor moldoveneşti


Istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „Posibilitatea de a călători în spațiul european fără viză, în baza unui pașaport național biometric, după ce Uniunea Europeană a acordat această facilitate cetățenilor Republicii Moldova în semn de încurajare a cursului european al autorităților de la Chișinău, a devenit deja de câteva luni o realitate și o oportunitate de care profită multă lume. Singura condiție, ca să nu spunem dificultate, cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova care doresc să plece în afară, în România sau în alte țări europene, este să-și procure un pașaport biometric”.

Europa Liberă: De altfel, după o campanie voluntară de popularizare a paşaportului biometric, Parlamentul, la solicitarea guvernului, probabil, a decis înlocuirea pașapoartelor vechi de culoare albastră cu cele de tip nou, de culoare bordo. Ce motive au stat la baza acestei hotărâri și ce s-a urmărit prin aceasta?

Gheorghe Cojocaru: „După cum se vede, motivele care au determinat luarea acestei decizii au fost în strânsă legătură cu decizia Uniunii Europene de a anula obligativitatea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova, iar culoarea aleasă este similară, practic, culorii pașapoartelor din țările membre ale Uniunii Europene, fapt prin case se subliniază, și pe această cale, atașamentul la spațiul comunitar. Totodată, trecerea la un nou tip de pașapoarte, mult mai securizat și conform cerințelor comunitare, a avut drept consecință identificarea încă în 2012 a unui nou furnizor, din exterior, care urma să livreze primele noi acte de identitate de culoare roșie-vișinie la începutul acestei luni. La timpul respectiv, presa a semnalat anumite nedumeriri legate de alegerea celor mai mari prețuri ofertate, deși legea prevede alegerea, în cazul unei licitații publice, a celei mai mici oferte, din punct de vedere financiar-economic”.

Europa Liberă: Oamenii interesaţi de obţinerea paşapoartelor biometrice nu prea se uită la costuri şi dau „cât nu face” cum se zice la piaţă. Cum au evoluat tarifele pentru noile pașapoarte?

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Tarifele au rămas aceleași, așa cum au fost stabilite către anul 2012, un pașaport biometric, după cum declară responsabilii de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, costând mai puțin decât în perioada comunistă. Această constatare, însă, nu poate servi drept consolare pentru cetățenii Republicii Moldova, care nu pot înțelege de ce pentru un pașaport național trebuie să plătească cu mult mai mult decât scoate din buzunar pentru același act de identitate cetățeanul Ucrainei sau al României. Chestiunea costului exagerat de mare al pașaportului moldovenesc este una cu o lungă și încâlcită istorie, pe care nu dorește s-o descâlcească până la capăt, deocamdată, nimeni”.

Europa Liberă: Cum se explică această situație?

Gheorghe Cojocaru: „Probabil, la mijloc sunt interese financiare mari, o încrengătură de interese din lumea afacerilor și din sfera politicii, care profită de mai bine de două decenii de această sursă de venit sigură și extrem de rentabilă. Din perspectiva acestei situaţii dubioase, Republica Moldova, ca cel mai sărac stat din Europa, compare și ca un stat ros de corupție, pentru care, trecerea de la o culoare la alta a pașapoartelor, nu este altceva decât o bună ocazie de a stoarce banii din buzunarele cetățenilor săi”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG