Linkuri accesibilitate

Succesul lui Dan Diaconescu


Prin operaţiunea Oltchim, patronul OTV şi-a făcut o campanie electorala gratuita vreme de doua săptămâni.


Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV si in acelasi timp seful Partidului Poporului, desi nu a platit inca banii pentru combinatul petrochimic Oltchim, pe care l-a cistigat la licitatia de privatizare in urma cu 10 zile, totusi le-a promis muncitorilor de acolo ca le va plati salariile cu bani lichizi si pentru a fi convingator a lasat televiziunile sa filmeze cei sapte saci cu euro pe care tocmai i-a scos de la banca in bancnote de 500 de euro si mai mici: "sint banii mei de acasa pe care ii dau guvernului" pentru a-i plati muncitorilor. "Acesti bani vor ajunge pina dupa alegeri, cind va veni un guvern responsabil", a declarat patronul OTV.

Dan Diaconescu a devenit subiectul central al gazetelor si televiziunilor romanesti, fiindca in fiecare zi reuseste sa furnizeze o noua poveste. Oamenii asteapta cu nerabdare urmarea, mai cu seama ca intriga naratiunii are legatura cu cei nedreptatiti: pe moment cu muncitorii de la Oltchim care nu si-au primit lefurile de citeva luni, dar in subsidiar Dan Diaconescu ii vizeaza pe toti cei care au probleme, sint saraci si neajutorati.

Premierul roman a spus de mai multe ori ca Dan Diaconescu nu are cei 45 de milioane de euro sa plateasca pentru cel mai mare combinat petrochimic din Europa de Est, astazi inchis din cauza dificultatilor economice. Cu toate acestea din 21 septembrie, de cind a avut loc licitatia, presedintele Partidului Poporului incearca sa demonstreze ca alearga dupa bani, ca banci importante garanteaza pentru el, ca in spatele lui s-au aliniat investitori si specialist in domeniu.

De fapt intreaga operatiune mediatica are ca principal scop crestrerea scorului populistilor lui Dan Diaconescu in vederea alegerilor parlamentare din decembrie. La alegerile locale Partidul Poporului si-a adjudecat 10 procente, iar ultimele sondaje arata ca se afla pe un trend ascendant.

Dan Diaconescu aplica mai departe toate tehnicile populistilor de success. In primul rind nu isi cauta interlocutori inafara potentialului sau public, pe care doreste sa-l subjuge si neaga tot ceea ce inseamna putere democratica. Pozitia anti-elitista a populistilor sta la baza partidului lor, care pleaca de la premiza ca functionarii si birocratii sistemului sint ineficienti si corupti in masa. La OTV, televiziunea pe care o patroneaza se poate vedea si continuarea logica a negarii sistemului administrativ si politic din Romania, prin ostilitatea care se extinde asupra intelectualilor, deveniti cu totii niste propagandisti ai celorlalte partide.

Permanentul apel catre popor il transforma pe Dan Diaconescu intr-un salvator. Acum doua zile, de pilda, a declarat ca vrea sa dea actiunile Oltchim poporului roman, fie prin listarea la bursa “unde fiecare telespectator le va putea cumpara”, fie printr-o subscriptie publica. Destui naivi se asteapta sa fie cu adevarat salvati de Dan Diaconescu, fie prin promisiunea lui esentiala ca va da fiecarui roman 20 de mii de euro, fie prin demonstratia in direct pe care o face in aceste zile cu scopul de a arata ca el vrea si poate salva combinatul petrochimic, dar guvernul si “chiaburii” nu-l lasa.

Succesul lui Dan Diaconescu se poate deja constata pe mai multe planuri: in primul rind mediatic, prin operatiunea Oltchim, patronul OTV si-a facut o campanie electorala gratuita vreme de doua saptamini. In al doilea rind, viitorul om politic isi argumenteaza la vedere si in direct “doctrina”: totul pentru popor prin propriile actiuni. Nu in ultimul rind Dan Diaconescu profita de slabiciunile guvernului in afacera Oltchim pentru a putea spune ca cei care sint la putere nu au vrut sa-l lase sa cumpere combinatul. Una dintre replicile lui preferate ii tinteste de altfel pe toti politicienii romani in bloc, fiindca potrivit lui Dan Diaconescu ei vor sa tina poporul in saracie.

Dan Diaconescu ii acuza asadar pe toti ceilalti ca scindeaza artificial poporul, ca politicienii de pina acum au profitat de popor impreuna cu toate clientelele lor si ca singurul care ar putea schimba lucrurile in Romania este el impreuna cu Partidul Poporului, care va ii va salva pe romaini de la saracie.

Extravagant, suspectat de excrocherie in cazul Oltchim, acuzat de procurori de mita si santaj prin OTV, Dan Diaconescu atrage din ce in ce mai multi adepti, care-i acorda un credit de incredere nelimitat.
XS
SM
MD
LG