Linkuri accesibilitate

Principalele servicii secrete din România au ținut permanent sub lupă Oltchim, cel mai mare combinat petrochimic din Estul Europei


Foamea de Oltchim, fără creanțele sale.


Șeful serviciului român de spionaj a declarat inclusiv ca exista investitori strategici interesati sa se implice in aceasta intreprindere, care a fost adjudecata la licitatia de acum o saptamina de Dan Diaconescu, patron al OTV, seful Partidului Poporului. Inca nu este prea clar cum a fost desemnat cistigator al licitatiei acest personaj excentric, urmarit penal pentru santaj si mita, care are datorii de circa un million si jumatete de euro la statul roman.

Șeful Serviciului Român de Informatii (SRI), George Maior a afirmat ca in decursul timpului le-a transmis celor aflati in functii executive 190 de rapoarte despre situatia de la Oltchim. Altfel spus, autoritatile romane stiau exact ce se intimpla la acest combinat, care erau firmele private ce traiau pe spezele lui, caror clienti politici apartineau, de ce s-au acumulat datorii de peste 700 de milioane de euro si care era riscul opririi productiei.

Directorul SRI susține, insa, ca rapoartele serviciului n-ar trebui desecretizate, asa cum ar fi vrut la un moment dat premierul roman Victor Ponta, precizind ca documentele facute de structurile secrete nu sint pentru uz public. George Maior conduce Serviciul Român de Informatii din 2006, deci se presupune ca numararea rapoartelor despre care vorbeste seful SRI a inceput cel putin in urma cu sase ani si nu este clar de ce nici unul dintre guvernele care s-au perindat la putere în această perioadă nu s-a interesat de ceea ce se intimpla la combinatul de linga Rimnicu Vilcea. Se poate intelege ca firmele care au profitat de Oltchim aveau interese transpartinice, fiindca pina in urma cu doi ani combinatul mergea bine si exporta 80 la suta din produsele sale, mai ales material de constructii din policlorura de vinil, cunoscute sub numele de PVC.

Patronul OTV a cistigat licitatia pentru Oltchim oferind 45 de milioane de euro, dar primul ministru roman, Victor Ponta a declarat ca Dan Diaconescu nu are suma pentru care a licitat si daca pina luni nu face rost de ea, va pune combinatul sub administrare speciala. Deocamdata combinatul Oltchim este oprit, iar muncitorii de acolo stau in strada de mai multe saptamini, fiindca nu si-au primit lefurile pe ultimele doua luni.

Autoritatile mizeaza totusi pe un „investitor strategic” dupa cum a lasat sa se inteleaga Teodor Melescanu, directului Serviciului de Informatii Externe. Dar acesti investitori strategici ar prefera, se pare, sa intre in ecuatie prin intermediari pentru a plati un pret redus. Nu rezulta din cele spuse de seful spionajului romanesc daca acesti mari investitori ar putea veni in spatele lui Dan Diaconescu sau intr-o altfel de combinatie.

Pe de alta parte primul ministru a vorbit despre interesul unui mare concern rus in aceasta afacere chiar inainte de licitatia prin care s-a adjudecat Oltchim, semn ca lucrurile erau ca si aranjate. Acesata ipoteza pare cu atit mai plauzibila cu cit in ultimele zile ambasadorul Moscovei la Bucuresti a fost primit la guvern, iar ministrul liberal al economiei Daniel Chitoiu a declarat ca firma ruseasca TISE (Technologies, Investments, Services, Energy), o subsidiara a Gazprom ar fi interesata de preluarea combinatului daca afacerea nu se transeaza.

Se pare deasemenea, potrivit unor informatii neoficiale, ca investitorii rusi s-ar fi razgindit in ultimul moment, inainte de licitatia de saptamina trecuta, astfel incit dupa scandalul mediatic din aceste zile sa poata reveni si sa cumpere Oltchim la un pret mai mic si eventual fara preluarea datoriilor istorice, fiindca nici patronul OTV nu a inclus in dosarul cu care a licitat creantele de peste 700 de milioane de euro ale combinatului petrochimic.
XS
SM
MD
LG