Linkuri accesibilitate

Privatizarea Oltchim - un circ penibil


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

De ce nu a fost oprită, din faşă, mascarada?

Amatorii de spectacol mediatic au fost răsfăţaţi: de aproape o săptămînă ei savurează incredibilul foileton al privatizării Oltchim, giganticul combinat de la Râmnicu-Vâlcea, unul din ultimii mamuţi industriali din epoca ceuaşistă al cărui destin rămîne încă incert. Ceea ce putea fi o tranzacţie importantă şi desfăşurată între limitele normalităţii s-a transformat într-un circ penibil, şi asta în primul rînd datorită cîştigătorului licitaţiei, patronul de televiziune Dan Diaconescu. Celebru pentru mitomania sa, pentru discursul populist delirant, Diaconescu pare să fie un om bogat. Dar cît de bogat nu ştie nimeni, aşa că toată lumea se întreabă dacă va aduce banii pentru achiziţionarea combinatului şi mai ales pentru restructurarea şi dezvoltarea lui. O ipoteză intens vehiculată este aceea că Diaconescu a realizat o lovitură de imagine, în perspectiva alegerilor legislative din decembrie. El vrea să arate că este alături de popor, că lucrează pentru popor şi, dacă operaţiunea de achiziţie eşuează, atunci de vină vor fi „ciocoii”, cum îi numeşte ei pe toţi reprezentanţii clasei politice şi pe toţi noii îmbogăţiţi, exceptîndu-se, fireşte, pe sine însuşi.

În orice caz, e de mirare că un personaj ca Dan Diaconescu a putut intra în competiţie şi a putut cîştiga o licitaţie de o asemenea însemnătate. A reuşit acest lucru cu binecuvîntarea guvernului, care a considerat că patronul de la OTV prezintă suficiente garanţii. În mod cu totul inexplicabil, premierul Victor Ponta a declarat, două zile mai tîrziu, că de fapt el ştia că Diaconescu nu are cei 45 de milioane de euro. Şi atunci de ce nu a fost oprită, din faşă, mascarada?

Nu e de mirare că se construiesc tot felul de ipoteze şi combinaţii tenebroase în încercarea de a descurca iţele acestei afaceri încă încheiată. Şi care a fost încă un prilej pentru atacuri politice dure. Opoziţia a acuzat guvernul de incompetenţă, actuala putere a declarat că toate relele se trag de la fosta guvernare. În stilul său caracteristic, premierul Ponta afirmă dimineaţă că problema Oltchim trebuie depolitizată iar dupa-amiază îl atacă violent pe ministrul economiei din fostul guvern Boc. Toate astea în cea mai autentică manieră balcanică, într-un talmeş-balmeş din care un om rezonabil nu înţelege mai nimic. Şi, peste toate, e un semn prost pentru cele cîteva mari privatizări care îşi aşteaptă rîndul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG