Linkuri accesibilitate

In Memoriam Getatchew Mekuria (1935 - 2016)


Legenda spune că la 13 ani a auzit la radio cum sună un saxofon, și a știut pe loc că acesta va fi instrumentul la care va cânta toată viața.

A plecat recent dintre noi saxofonistul Getatchew Mekuria, unul din veteranii unui gen muzical cu totul aparte numit ethiojazz, o fuziune unică între muzica tradițională etiopiană, jazz, afro-funk, soul și ritmuri latine.

S-a născut în 1935, nu se știe exact unde - unele surse spun că într-o localitate din Israel, altele că undeva într-o zonă rurală din Etiopia.

Legenda spune că la 13 ani a auzit la radio cum sună un saxofon, și a știut pe loc că acesta va fi instrumentul la care va cânta toată viața.

Și-a început cariera în 1949 în orchestra municipalității din capitala etiopiană Addis Abeba. În 1955 a intrat în orchestra unui teatru care purta numele celui ce conducea atunci Etiopia, împăratul Haile Selassie Întîiul.

A fost unul din primii muzicieni care au înregistrat versiuni instrumentale ale incantațiilor tradiționale cântate de războinicii etiopieni înainte de a merge la luptă, numite generic shellela.

Stilul său a fost comparat uneori cu ceea ce în Statele Unite se numește free jazz, așa cum era intrepretat între alții de Ornette Coleman sau Albert Ayler.

In Memoriam Getatchew Mekuria (1935 - 2016)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:22 0:00

Doar că, dacă Mekuria a cântat cu adevărat free jazz, a făcut asta în paralel cu americanii, mărturisind de altfel că nu îi este deloc familiară muzica lui Coleman și a lui Ayler.

Primul său album, „Negus of Ethiopian Sax”, din 1970, a dobândit faima internațională după ce a fost reeditat în seria „Ethiopiques” lansată în 1997 de producătorul francez Francis Falceto, și care a ajuns la 29 de volume.

Getachew Mekuria avea însă să fie iubit cu adevărat de Occident după ce a început să colaboreze în 2004 cu grupul olandez de punk rock The Ex.

Băieții de la The Ex scriu pe pagina lor de internet că Mekuria a fost cel care, auzindu-i la un festival, a vrut să cânte cu ei, explicînd că a recunoscut în muzica lor ceva ce îi amintește de grupurile în care a cântat în tinerețe.

Ale surse spun însă că, dimpotrivă, The Ex au fost cei care, fascinați de muzica lui, l-au invitat pe acesta să colaboreze cu ei.

Pînă la urmă, nici nu contează care e adevărul. Important e că Getatchew Mekuria și The Ex au dat peste 100 de concerte, au înregistrat două albume minuate, și că între ei s-a creat o relație de iubire profundă, ce poate fi simțită în cuvintele celor de la The Ex scrise când aceștia au anunțat moartea lui Getatchew Mekuria, în 4 aprilie 2016:

„I-a plăcut să cânte cu noi, iar pentru noi a fost o experiență incredibilă. A fost tot timpul el însuși, cu intensitate și dedicație. (...) Muzica a fost întreaga lui viață. Cu stilul său unic și cu abordarea lui, lasă în urmă o inspirație eternă. Îi vom simți lipsa.”

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG