Linkuri accesibilitate

Veaceslav Untilă: „Este exclus să facem o alianţă cu Partidul Comuniştilor sau Partidul Socialiştilor”


Vicepreședintele Partidului Liberal răspunde întrebărilor Europei Libere.

Vor participa liberalii la constituirea unei majorităţi parlamentare din care să facă parte şi comuniştii? La această întrebare adresată de Europa Liberă răspunde deputatul Veaceslav Untilă, vicepreşedintele PL, preşedintele Comisiei parlamentare „securitate naţională, apărare şi ordine publică”.

Europa Liberă: Domnule Untilă, cum veţi vota un viitor cabinet sau viitoare majoritate, din care, iată, s-ar putea să facă parte nişte forţe care nu întotdeauna au fost foarte consecvente şi nu au stat umăr la umăr adevăraţii luptători pentru integrarea europeană? E o situaţie cel puţin dificilă, dacă nu jenantă.

Veaceslav Untilă: „Eu am impresia că dumneavoastră vă referiţi la Partidul Comuniştilor care peste noapte au devenit europeni.”

Europa Liberă: Exact.

Veaceslav Untilă: „Noi acum jumătate de an am acceptat să mergem la guvernare din motivul că era în pericol calea noastră europeană pe care am ales-o şi, în linii mari, am condiţionat nişte lucruri importante ce ţineau de justiţia din Republica Moldova, reformarea justiţiei.

Am vorbit foarte mult la capitolul procurorul general. Am vrut să fie un procuror general din exterior, dar, după unele negocieri cu mai mulţi ambasadori, am ajuns la concluzie că vom avea o misiune din partea Uniunii Europene, care ne va ajuta să facem reforma în justiţie şi atunci noi am acceptat să mergem la guvernare. Şi în viitor vom face tot posibilul ca să păstrăm cursul european pe care l-a ales Republica Moldova şi să facem exact cum au cerut de la noi alegătorii, atunci când ne-au dat un vot de încredere, ei anume au votat pentru partidele pro-europene și noi să facem cu orice preţ acest lucru. Partidul Liberal la ultima şedinţă a biroului politic a luat decizia că nu vom participa la o guvernare cu comuniştii împreună şi de aceea nu văd un pericol din partea aceasta.”

Europa Liberă: Domnule Untilă, dar ceea ce se întâmplă acum, în timpul coagulării viitoarei majorităţi, dă impresia unei imagini, să o compar cu filmul „Итальянцы в России”, când cineva conduce automobilul, dar de fapt automobilul se află pe o platformă care transportă acest automobil. Nu veţi fi duşi cu preşul tocmai mimându-se o majoritate nonpartinică, tehnocrată?

Veaceslav Untilă: „Eu aş aştepta puţin. Domnul preşedinte Nicolae Timofti va începe de luni să discute cu fracţiunile parlamentare despre un viitor prim-ministru, o viitoare majoritate. Pe de altă parte, eu cred că şi colegii de la PLDM au nevoie de timp ca să înţeleagă necesitatea acestei majorităţi parlamentare pentru prelungirea cursului european, pentru deblocarea situaţiei financiare, care este una tragică pentru Republica Moldova, pentru a da încredere sau un semnal partenerilor noştri de dezvoltare că Republica Moldova îşi continuă calea.

Să avem puţină răbdare şi să încercăm să ne descurcăm în aceste lucruri. Eu nu cred că, conducerea Partidului Liberal, organele noastre politice nu vor face o alegere corectă. Fiţi de acord că în ultimul timp, pe parcursul ultimilor ani de zile, Partidul Liberal a trecut prin grele încercări, dar până la urmă noi am făcut faţă acestor încercări.”

Europa Liberă: Aţi enumerat câteva dintre liniile roşii dincolo de care nu se poate trece. Tocmai publicul, care se uită la televizor sau la Parlament, aceasta vrea să ştie, ce linii roşii dumneavoastră nu aveţi cum să le cedaţi? Şi care este hârtia de turnesol pentru a arăta că într-adevăr Republica Moldova se va mişca târâş, gropiş, dar spre Europa şi nu îndărăt?

Veaceslav Untilă: „Aveţi dreptate, liniile roşii sunt marcate, vrem noi sau nu vrem, noi trebuie să prelungim, în primul rând, cursul european al Republicii Moldova. Doi, atunci când am mers în AIE-3, Partidul Liberal a condiţionat ceea ce ţine de reforma Procuraturii Generale, reforma în justiţie, am pus în prim-plan combaterea corupţiei. Şi să vedeţi că lucrurile au început să avanseze la acest capitol. Noi vom continua aceste lucruri.

Eu cred că liniile roşii sunt atunci când să facem o alianţă cu Partidul Comuniştilor sau Partidul Socialiştilor, este exclus. Chiar dacă cineva va încerca să se vopsească în altă culoare peste noapte, eu cred că aceste lucruri noi nu le vom accepta.”

Europa Liberă: Dar acelaşi lucru îl cere PLDM, domnule Untilă. Concret, vreţi, de exemplu, să mai aşteptaţi cu procurorul sau credeţi că este urgentisim, sau de la CNA, sau exact nişte indicii concrete, ca să vă creadă lumea că sunteţi morţiş pentru curs?

Veaceslav Untilă: „Aici, mă scuzaţi, dar coincid interesele noastre şi cele ale Partidului Liberal Democrat, coincid în acest caz. Şi chiar ne bucurăm că împreună suntem mai puternici şi vom putea promova aceste reforme. Noi am lucrat foarte mult în ceea ce ţine de reforma Procuraturii Generale. Aici mai avem puţin de lucrat, dar poate să iasă o lege bună până la urmă. Numai să nu ne grăbim, fiindcă este foarte important ca întreaga verticală a Procuraturii Generale să lucreze, nu doar schimbarea unui procuror general. Fiindcă schimbarea unui om nu hotărăşte problema.

Eu sunt de acord că reformele, şi cunoaşteţi că este un grup acum pentru resetarea reformelor ce ţin de combaterea corupţiei, fac parte din acest grup şi eu, este foarte important, sunt foarte buni specialişti, este prezentă societatea civilă. Şi noi trebuie să susţinem, împreună cu partenerii noştri din Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, această resetare şi eu sunt convins că va da rezultate. Şi va da rezultate chiar în timpul apropiat.”

Europa Liberă: Domnule Untilă, domnul Mihai Ghimpu spunea că de fapt acordul AIE-3 mai este în vigoare. Domnul Streleţ şi partidul pe care îl reprezintă ca şi cum l-au anulat. Totuşi, juridic vorbind, acum constituirea alianţei majoritare se începe de la punctul zero, se începe de la AIE-3? Cine de fapt este „naşul” care decide ce configuraţie politică va fi în continuare în Parlament şi la guvern?

Veaceslav Untilă: „Ceea ce a spus domnul preşedinte Ghimpu, el s-a referit la cerinţele care au fost ale Partidului Liberal şi care au fost scrise în acel program de guvernare în privinţa combaterii corupţiei. Noi la acest lucru nu am refuzat şi mergem cu el mai departe. Atunci când va fi formată o nouă majoritate, noi putem vorbi cine şi ce este, cum este. Deocamdată nu s-au început negocierile. Eu cred că, în momentul când se va da start acestor negocieri, nouă ne va fi clar care va fi viitoarea structură a viitoarei alianţe pentru integrare europeană.”

Europa Liberă: Dar formal vin cu nişte voturi, cu un potenţial din Parlament, cel care are cele mai multe mandate ar trebui să fie iniţiatorul formării majorităţii cabinetului. Situaţia la zi ce spune? Cine este cel mai important?

Veaceslav Untilă: „Mi-e greu să vă spun acum cine e cel mai important. Unica ce am văzut şi eu, poate şi dumneavoastră aţi văzut acest lucru, că cei de la Partidul Democrat şi-au asumat viitoarea construcţie a Alianţei pentru Integrare Europeană. Dacă aţi auzit în cuvântarea domnului Lupu, atunci când a căzut guvernul Streleţ, dumnealui a spus: „Noi ne asumăm aceste lucruri”. Şi eu cred că ei şi le asumă şi ei ar trebui să convoace deja acele întâlniri, negocieri să pornim la formarea unei majorităţi parlamentare.”

Europa Liberă: Dar, de obicei, liberalii spun dacă îşi dau voturile sau nu. Şi până la urmă exact partidul dumneavoastră este cel care înclină balanţa sau este ultima picătură sau, dacă vreţi, ultima piesă în „cuibul de rândunică”. Dumneavoastră veţi aştepta să vedeţi acţiunile concrete sau aveţi deja un plan?

Veaceslav Untilă: „Vă mulţumesc pentru aprecierea pe care mi-aţi dat-o. Într-adevăr noi tot timpul am pus în prim-plan interesul naţional. Şi de data aceasta vom face acest lucru. Trebuie puţin-puţin să aşteptăm, ca prin unele declaraţii pe care le facem să nu stricăm nişte lucruri.

Eu aş vrea să văd prima configuraţie sau primele negocieri cum vor începe şi ne va fi foarte clar care va fi viitoarea conjunctură politică sau viitoarea majoritate pentru Republica Moldova. Este foarte important cât mai repede să deblocăm tot ce ţine de finanţarea externă a Republicii Moldova. Dar aceasta o vom putea face numai când vom avea o majoritate şi vom avea un prim-ministru.”

Europa Liberă: Când credeţi că vom afla încotro se mişcă majoritatea?

Veaceslav Untilă: „Cred că marţi, miercuri maxim.”

XS
SM
MD
LG