Linkuri accesibilitate

Drama „tăinuită” a migranților


Poliția maghiară, supraveghind migranții în gara Keleti din Budapesta, 1 septembrie 2015
Poliția maghiară, supraveghind migranții în gara Keleti din Budapesta, 1 septembrie 2015

Polițiștii austrieci a spus că au eliberat la Viena 24 de adolescenți afgani dintr-o dubă ale cărei uși fuseseră sudate și l-au arestat pe șoferul român.

În vreme ce Ungaria blochează la principala gară din Budapesta mii de migranți care vor să ajungă cu trenul în Germania, pe drumurile ungare și austriece continuă drama tăinuită a migranților transportați în condiții adesea inumane de traficanții de oameni. Polițiștii austrieci a spus marți că au eliberat la Viena 24 de adolescenți afgani cu vârste de 16 și 17 ani dintr-o dubă ale cărei uși fuseseră sudate - și l-au arestat pe șoferul român.

Purtătorul de cuvânt al poliției vieneze, Thomas Keiblinger, a descris ce au văzut oamenii legii când au deschis ușile dubei:

„Cabina de marfă a dubei are o suprafață de doi metri pe doi metri și o înălțime de 1,80 m. Scena era oribilă: oamenii stăteau unul peste altul, unul în capul celuilalt și nu aveau nici o șansă de deschidă ușile pentru că fuseseră sudate, iar ferestrele erau blocate cu bare metalice. Oamenii transportați nu aveau cum să se elibereze.”

Unul din camionale încărcate cu refugiați, interceptate de poliția austriacă
Unul din camionale încărcate cu refugiați, interceptate de poliția austriacă

„Din fericire, pasagerii n-au avut nevoie de îngrijire medicală, dar este probabil că n-ar mai fi rezistat mult în acele condiții, dacă ar fi continuat călătoria spre Germania, cum credem că aveau de gând, ceea ce ar fi însemnat încă vreo câteva ore de drum”.

Purtătorul de cuvânt al poliției vieneze a spus că șoferul român de 30 de ani a fugit de îndată ce polițiștii i-au oprit mașina, iar după ce s-a tras un foc de avertisment, în aer, a fost prins de o polițistă cu ajutorul câinelui de poliție numit Iceman.

Decizia bruscă a Ungariei de a nu mai permite migranților ajunși pe teritoriul ei să meargă mai departe, spre Germania, a fost criticată de apărătorii drepturilor omului, care spun că Budapesta îi aruncă astfel pe străini în ghearele traficanților de oameni.

Protest al imigranților, gara Keleti din Budapesta, 1 septembrie 2015
Protest al imigranților, gara Keleti din Budapesta, 1 septembrie 2015

„Nu este nici o logică în ce face guvernul ungar” – a spus agenției Associated Press – Gabor Gyulai, coordonatorul unui program pentru refugiați la Comitetul Helsinki din Ungaria. „Ieri le-am dat drumul migranților, astăzi iarăși nu. Ei vor merge oricum mai departe, doar că în condiții riscante, mai costisitoare și ilegale”.

Agenția Associated Press spune că în Ungaria există „sute” de vehicule gata să-i preia pe migranți contra unor sume substanțiale. Reporterii AP au văzut în noaptea de luni spre marți în sudul Ungariei, la granița cu Serbia, zeci de mașini așteptând la două stații mici de benzină. Migranții intrați în Ungaria mergând pe jos pe o cale ferată au spus că reprezentanții traficanților de oameni i-au informat deja în taberele din Serbia că de la stațiile de benzină ungurești merg „taxiuri”. O călătorie spre Austria costă de la 1000 de euro în sus, de persoană.

Guvernul de la Budapesta a fost avertizat că face jocul traficanților mai ales din cauza gardului ridicat la granița cu Serbia.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Internaționale a Migrație, Joel Millman, a spus zilele trecute că ridicarea de garduri la graniță este un fel de subvenționare a traficanților de oameni, care pot să-și scumpească tarifele.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG