Linkuri accesibilitate

Bulgaria va folosi armata la paza frontierelor


Refugiați la frontiera turco-bulgară
Refugiați la frontiera turco-bulgară

Bulgaria este deocamdată ocolită de imigranți întrucât reprezintă o rută nesigură și lentă.

Bulgaria a întărit paza frontierei cu Macedonia, dislocând blindate în zona celor patru puncte de trecere. La o prima etapă acolo au sosit câteva zeci de militari care vor colabora cu poliția de frontieră.

Armata și poliția au format patrule mixte și în interiorul țării. Soldați cu automobile speciale pentru drumurile de munte au întărit paza punctelor de control „Ghiueșevo”, „Stanke Lisicikovo”, „Zlatarevo” și „Kulata”. De câteva zile dealungul frontierei cu Macedonia patrulează elicoptere militare, au declarat reprezentanți ai Ministerului apărării. Pentru a ocoli Constituția, care impune paza frontierelor în timp de pace numai de polițiști, participarea armatei este sub forma unor exerciții de lungă durată.

Viceprim-ministrul și ministru de interne Rumeana Băcivarova a declarat că pentru Bulgaria pătrunderea zecilor de mii de imigranți în Macedonia și Serbia nu reprezintă o surpriză. Situația este o reacție previzibilă la măsurile de limitare a imigrației ilegale aplicate în Italia. Bulgaria se va putea confrunta cu o criză de proporții după ce Ungaria va construi zidul de sârmă ghimpată la frontiera cu Serbia.

Măsurile aplicate de Sofia deocamdată îi fac pe refugiați să evite ruta bulgară. „Am devenit practic o frontieră externă a zonei Schengen”, a subliniat Băcivarova.

Ea a lansat ipoteza că actualul sistem de paza a frontierelor Schengen va putea fi modificat. Bulgaria însă își îndeplinește integral angajamentele de țară care dorește să adere la spațiul comun.

„Au fost elaborate trei planuri de acțiune din care cel apocaliptic prevede apariția unui flux de imigranți de genul celui din Macedonia. Riscul însă este relativ mic”, a adaugat viceprim-ministrul și ministru de interne.

Bulgaria este deocamdată ocolită de imigranți întrucât reprezintă o rută nesigură și lentă. Frontierele sunt bine păzite. Continuă construcția instalației de sârmă ghimpatiă cu o lungime de 82 de km. dealungul frontierei cu Turcia menită să-i descurajeze pe imigranți să pătrundă ilegal în țara. Cei care încearcă să intre în Serbia sunt întorși înapoi.

„Spre deosebire de situația în Grecia și Macedonia, în conformitate cu regulamentul Dublin aici procedurile de înregistrare obligatorie a imigranților sunt respectate”, a spus Băcivarova. Trimiterea înapoi în Bulgaria a refugiaților care au ajuns pe căi ilegale în țări precum Germania sau Austria este foarte costisitoare și nu poate fi realizată dacă oamenii nu acceptă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG