Linkuri accesibilitate

Petru Macovei: „Indiferent dacă problemele sunt mici sau mari, o problemă pentru un locuitor devine una de importanţă naţională”


La discuțiile de la Sărata Galbenă
La discuțiile de la Sărata Galbenă

Campania „AICI este Europa Liberă” și prime comentarii după două zile la Sărata Galbenă și Sculeni, cu directorul executiv al API.

Postul nostru de radio a început pe 1 august campania „AICI este Europa Liberă” în care jurnaliști și prieteni ai Europei Libere călătoresc prin Republica Moldova, timp de o lună, din localitate în localitate, organizând întâlniri cu publicul și felurite dezbateri pe teme actuale.

Prima destinație a fost, sâmbătă, satul Sărata Galbenă din raionul Hânceşti, iar duminică autobuzul Europei Libere a poposit la Sculeni, raionul Ungheni. Parteneri de campanie sunt Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente, iar partenerul nostru media - postul de televiziune Canal Regional.

Cum a fost primită campania în aceste două zile, l-am întrebat pe moderatorul dezbaterilor de la Sărata Galbenă și Sculeni, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Petru Macovei: „Campania de la Radio Europa Liberă a fost primită neașteptat de bine, din punctul nostru de vedere, pentru că oamenii au fost foarte deschiși, oameni care sunt ascultători ai postului Radio Europa Liberă sau nu sunt ascultători, dar ei au fost impresionați de faptul că vine cineva de la Chișinău să discute cu ei despre problemele satului, că opinia lor contează, într-un fel, pentru că jurnaliștii, pe parcursul acestor două zile, au mers aproape din poartă în poartă, de la casă la casă, să îi întrebe pe oameni ce cred ei despre viața din localitatea lor, care sunt soluțiile pentru problemele existente.

Și aceasta pe oameni întotdeauna îi încurajează cumva, pentru că, într-o localitate rurală, în mod special oamenii au mai puține posibilități, din păcate, să își exprime punctul de vedere și acesta a fost unul dintre lucrurile pe care le-am constatat în primele două întâlniri, de la Sărata Galbenă, Hâncești, și de la Sculeni, Ungheni.”

Europa Liberă: Am înțeles chiar de la primele întâlniri că au existat și niște rezultate concrete, cel puțin, niște promisiuni făcute de edili, în cadrul dezbaterilor care au avut loc.

Pregătind dezbaterile de la Sculeni...
Pregătind dezbaterile de la Sculeni...

Petru Macovei: „Este adevărat. Atât la Sărata Galbenă, cât și la Sculeni, șefii, conducătorii autorităților publice locale care sigur că au fost invitați, nu neapărat s-a învârtit discuția în jurul lor, dar ei au fost prezenți. Și de fiecare dată când oamenii abordau o problemă, am oferit posibilitatea conducătorilor, primarilor, viceprimarilor să intervină pentru o replică, dar și pentru a vedea dacă există soluții pentru o problemă sau alta.

Așa s-a întâmplat și la Sărata Galbenă sâmbătă, și la Sculeni ieri, chiar am găsit și ne-am bucurat pentru că Radio Europa Liberă, așa cum am spus, rezolvă problemele oamenilor. S-au făcut într-adevăr niște promisiuni, inclusiv promisiuni pentru amenajarea, de exemplu, a pieței din Sculeni și au intervenit aici atât conducătorii satului, cât și conducătorii raionului care au venit și ei la această întâlnire și au făcut promisiunea aceasta.

Urmează ca reporterii postului Radio Europa Liberă să urmărească subiectul pentru că s-ar putea întâmpla ca aceste promisiuni să rămână doar promisiuni și aceasta chiar i-ar decepționa foarte mult pe cetățeni, întrucât postul de radio a fost oarecum intermediar în soluționarea problemelor și este important ca jurnaliștii cu forța pe care o, cu siguranță, jurnaliştii să urmărească ca promisiunile să se materializeze în fapte concrete.”

Europa Liberă: Temele abordate sunt foarte diferite pentru fiecare localitate. Cum vi se pare că le primesc oamenii? Cu ce doleanţe, cu ce dureri vin oamenii la aceste dezbateri, la aceste discuţii cu experţi şi cu jurnaliştii de la Europa Liberă?

La început de campanie...
La început de campanie...

Petru Macovei: „Indiferent cum formulăm noi o temă pentru o dezbatere, oricum ajungem să discutăm despre câteva lucruri care sunt comune pentru toate localităţile. Şi cred că acelaşi lucru se va întâmpla şi în alte oraşe şi sate unde va merge, de acum încolo, Radio Europa Liberă.

Este vorba, unu, de implicarea cetăţenilor. Pentru că am constatat, aşa cum am spus puţin mai devreme, că în unele primării, aparent, sunt soluţionate anumite probleme sau sunt adoptate anumite decizii, însă cetăţenii sau nu sunt puşi la curent, dar şi mai des, opinia lor nu este întrebată şi atunci, cu siguranţă, aceasta din start provoacă o anumită nemulţumire faţă de ceea ce au hotărât primarul sau consiliul local.

Şi a doua din cele două probleme de care spuneam, la care inevitabil ajungem, indiferent de tema discuţiei pe care noi o anunţăm, la începutul fiecărei dezbateri, sunt problemele concrete ale fiecărei localităţi. Noi putem să discutăm, cum am făcut-o la Sărata Galbenă, de exemplu, să titrăm că tema discuţiei e „Cum este să fii gospodar”, dar în situaţia în care un drum din această localitate nu este reparat sau primăria nu oferă locuri pentru pescuit gratuit amatorilor de pescuit, aceasta devine o problemă.

Şi jurnaliştii, participanţii la întâlnirile cu sătenii, în aceste două zile, aceasta au înţeles, că indiferent dacă problemele sunt mici sau mari, o problemă pentru un locuitor devine una de importanţă naţională, în situaţia când un cetăţean se confruntă cu o problemă, iar primăria nu o soluţionează din cvasi motive.

Şi noi ne-am propus tocmai ca în aceste discuţii să încercăm nu doar să facem acest liant dintre autorităţi, pe de o parte, şi sătenii, pe de altă parte, dar să-i provocăm pe oameni şi să-i motivăm să ceară mai mult de la autorităţi. Nu doar să ceară, dar şi să se implice în soluţionarea problemelor, pentru că am văzut în cele două localităţi că oamenii nu sunt departe de această idee, ei sunt gata să contribuie cu ceva.

Sigur, nu toţi oamenii pot contribui cu bani, oamenii pot contribui, de exemplu, cu câteva ore de muncă în folosul comunităţii pentru amenajarea unui loc public sau pot contribui printr-un sfat sau printr-o soluţie. Ideile tot sunt foarte importante. Şi în situaţia în care conducătorii unei comunităţi apelează la oameni pentru a-i întreba, aceasta întotdeauna este în avantajul autorităţilor şi poate fi şi în avantajul comunităţii, dacă soluţiile propuse ajung să se realizeze.”

XS
SM
MD
LG