Linkuri accesibilitate

„Suntem fraţi, dar nu chiar fraţi…”


Relațiile moldo-române și viața la frontiera Uniunii Europene. „AICI este Europa Liberă” în piață la Sculeni.

De câteva săptămâni, piaţa de la Sculeni, raionul Ungheni, este tot atractivă pentru cetățenii români, care pot intra în ţară doar cu buletinul. Mulți dintre cei care trec Prutul cumpără combustibil şi produse alimentare. Vânzătorii de prin părțile locului sunt mulțumiți că au mai mulți cumpărători.

Pensionara Tamara Jdanov îi întâmpină pe mușterii din drum, înconjurată de mai multe lăzi cu legume:

„Iată vând miere de albini, pere, ardei dulci, ceapă pentru pus în pământ acum la codiță, usturoi, mere, ulei. Câte oleacă de toate celea şi ne descurcăm”.

Europa Liberă: Am înțeles că duminica, mai ales, vin foarte mulți cetățeni români la piață aici.

„Vin foarte mulți şi le dă voie şi suntem foarte mulțumiți. Totul cumpără, ce la ei este mai scump, ei transformă banul nostru în banul lor şi ce le convine cumpără şi se duc mulțumiți şi noi suntem mulțumiți că are cine cumpăra”.

Europa Liberă: Înainte mergeați în România să vindeți marfă?

„Mugeam. Toată lumea. Şi acum se mai duc, dar merg tinerii, noi în vârstă nu mai putem”.

Unii oameni din Sculeni spun că prețurile au crescut de când au început a veni românii în satul lor, alții zic că şi țăranii sunt în câștig. De la un timp au prins a veni cu marfă şi cei din satele vecine.

Moș Grigore Fuior din Taxobeni a adus struguri, fructe şi ardei. S-a așezat, strategic, la poată şi în scurt timp vinde jumătate din producție. Zice că târgul de la Sculeni e cel mai aproape şi fluxul de călători e mare.

„Majoritatea sunt de peste Prut. Ei, ce să faci? Dacă ei trec cu buletinele încoace, dar nouă ne trebuie pașapoarte internaționale, barometric, dar eu de tot am pensia nici 800. Tot românii aproape au cumpărat, mai mult românii ca ai noștri, basarabenii nu prea”.

În timp ce țăranul vorbește de greutăți, se apropie o cumpărătoare care ia trei kilograme de ardei. Lidia Babătă e de la Piatra Neamţ, dar a venit la Iaşi la o prietenă şi de acolo la Sculeni. Are mâinile pline cu sacoșe. Iată ce spune ea despre piața de la Sculeni:

„Ne place piața Moldovei că încă are produse bio, foarte bune calitativ, cu gust mai precis. Sunt la noi piețe foarte bine puse la punct, foarte elegante, foarte dotate, şi produsele nu sunt bune. Prețurile aici sunt mult mai bune. Cu 50 de lei românești chiar îți faci piața bine”.

Europa Liberă: Cu aceeași sumă dincolo cum e?

„Păi, cu aceeași sumă de 50 de lei iei la jumate”.

Unii cetățeni români se plâng că piața e prost amenajată şi decid pe loc să meargă în orașul Ungheni. La tarabe rămân oameni care se văicără sau care pun tara la cale. Câțiva cer ca mai-marii țării să facă ceva ca aşa cum cei de dincolo vin cu buletinul şi cei de aici să meargă la fel cu buletinul.

„Ei lasă-i să vină, dar să se ducă şi ai noștri, că unire nu ne trebuie nouă, asta-i prostie. Să aibă şi ai noștri trecere liberă, să aibă şi ei trecere liberă. Dar așa la ai noștri li-i ciudă că aiștia au trecere liberă cu buletinul”.

Europa Liberă: Cum credeți dumneavoastră cine sunt acei care vor unire?

„Cei care şi-au vândut ţara. Care iaca sunt cu România, care se duc prin Europa. Noi, moldovenii, am spus voi duceți-vă acolo, nouă dați-ne pace să trăim bine aici. Nu vă încurcăm, nu vă oprim, duceți-vă, dar nu trebuie să ne țârâiți şi pe noi de urma voastră, dați-ne pace, cum putem cu încetul, dar ne descurcăm”.

„Aicea-i preț mai mare pentru localnici”.

Europa Liberă: De când e asta?

„De când au dat drumul cu buletinele la români. E bine, dar nu chiar bine. Alor noștri le pare rău că se ridică prețurile”.

Europa Liberă: Dar oamenii de aici, din Sculeni, se mai duc în partea aceea să facă cumpărături?

„Nu prea, e complicat. Trebuie să dea mulți bani pentru pașapoarte care-s scumpe şi s-o mai ridicat şi diferența e aceea de ce ai noștri nu au voie să. Vorbește lumea că suntem frați, dar nu chiar frați, iese că suntem vitregi”.

„Spune drept, că moldovenii n-au parale, de-atâta vindem la români. Suntem săraci cu domnul Filat, cu domnul Ghimpu, cu toți împreună, să n-avem bani. Iată venim, ne uităm şi ne ducem. Lumea râde de mine că n-am cu ce”.

„Nu râde, că eu tot aşa sunt. Cei, eu am cu ce să cumpăr?”

„Treaba-i slută”.

„Ei vin la noi cumpărăm, noi ne ducem acolo cumpărăm. Lumea se schimbă cu mărfurile şi-i foarte bine. Noi vrem în Europa, trebuie să ne ducem în Europa, numaidecât trebuie să ne ducem, de-altfel noi nu trebuie să ne ducem în Siberia, în Siberia de-acum am fost”.

Vânzătorii din Sculeni visează să revină în piețele din Iaşi, Niculina sau comuna Victoria, de pe celălalt mal, doar că sunt conștienți că nu o mai pot face pe vechi.

-------------

„AICI e Europa Liberă” este o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.

Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

XS
SM
MD
LG