Linkuri accesibilitate

Restanțele Parlamentului de la Chișinău


Cum se va descurca noul guvern moldovean în primele săptămâni de activitate fără sprijin parlamentar.

Parlamentul a intrat vineri în vacanță, la o zi după instalarea noului guvern. Joi, Alianța pentru Integrare Europeană 3 a cerut cabinetului Streleț pași rapizi pentru redresarea situației precare din finanțele publice, din sistemul bancar și din domeniul protecției sociale. Dar chiar a doua zi a lipsit guvernul de acoperire parlamentară, până la toamnă, lăsând neîndeplinite și alte angajamente, ca adoptarea unor legi pentru agricultură sau reforma procuraturii. Valentina Basiul a trecut în revistă principalele restanțe și s-a interesat dacă noul guvern se poate descurca fără sprijin parlamentar în primele săptămâni de activitate.

În plină criză economică generată mai cu seama de devalizarea celor trei bănci şi deprecierea monedei naționale, aleșii poporului au închis astăzi prima sesiune din mandatul lor şi au plecat în vacanță. Pentru că îi obligă Constituția, spun cu fața senină mulţi parlamentari. Președintele legislativului, Andrian Candu, constată însă că parlamentarii nu s-au întrunit în nici jumătate din ședințele care ar fi trebuit să aibă loc, precizând totuși că decalajul are cauze obiective datorate crizelor politice.

Candu a recunoscut că lista de restanțe este mare, iar viteza cu care parlamentul adoptă normele europene - destul de redusă.

„Reforma sectorului justiției rămâne a fi element central în lupta cu corupția. De asemenea, criza din sistemul financiar-bancar cere măsuri urgente, drastice şi eficiente, pentru prevenirea unor astfel de situații pe viitor, în aşa mod ca nimeni să nu mai încerce vreodată să facă haos în acest sector”.

Vorbind despre numitele succese, președintele Parlamentului a invocat adoptarea în primă lectură a legii cu privire la procuratură şi a pachetului de legi pentru remedierea situației din agricultură, ceea ce experții numesc doar jumătate de măsură, întrucât nu se știe când aceste inițiative legislative vor deveni acte normative executabile.

Deja unii reprezentanți ai fermierilor au declarat presei că ar putea relua protestele, deoarece termenul-limită dat guvernanților a expirat la 1 iulie. În ceea ce privește proiectul de reformare a procuraturii, adoptarea lui în această sesiune era o condiție-cheie pentru deburarea celei de-a treia tranșe alocate de UE pentru reforma justiției.

Partidele de opoziție le-au reproșat celor de la guvernare că au gestionat prost criza din sistemul bancar şi că nu sunt capabili să ducă la bun sfârșit nicio reformă. Socialistul Ion Ceban a întrebat retoric unde este procurorul european, asupra căruia au insistat liberalii în timpul crizei politice.

„În această legislatură am aflat cum ați legalizat furturile de miliarde de lei. Ați făcut-o cu bună știință şi marea majoritate a celor care se află în această sală se fac şi de vină de aceste lucruri”.

În replică, socialiștilor li s-a recomandat să le poarte de grijă colegilor care nu au rambursat credite neperformante.

În opinia politologului Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AȘM, în această sesiune deputații mai mult au șomat, iar partea bună e că totuși nu au votat în ultimele două ședințe legi cu toptanul la miez de noapte, așa cum au procedat frecvent în ultimii ani.

“Dacă să vorbim la general, [parlamentul] a adoptat două guverne, dar la capitolul activitate legislative lasă mult de dorit şi eu cred că sesiunea aceasta este una dintre cea mai lipsită de rezultate din istoria parlamentarismului din Republica Moldova. Legea bugetului 2015 a fost sumată de către guvern, alte legi de importantă majoră practic nu şi-au găsit reliefare şi niciuna, practic, nu a fost dusă până la capăt”.

Politologul Igor Volniţchi este de părere că trăgănarea facilitaților promise fermierilor este mai degrabă un insucces. Adoptarea legilor putea fi urgentată, crede el:

„Este un suspans nedorit, care pune o presiune, care, în primul rând, pune un suspans suplimentar în societate, care şi aşa este alertată de pe urma situației de crizei financiar-economice, de pe urma situației din agricultură, care în acest an va fi puternic afectată de secetă şi toate aceste probleme pun o presiune suplimentară pe fermieri”.

Chiar dacă această vacanță este prevăzută de lege, Igor Volniţchi este de părere că aleșii poporului pot fi convocați în ședințe extraordinare ori de câte ori este cazul. La părerea lui, vioara întâi în cadrul negocierilor cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu FMI, este guvernul, iar din experiența din 2009, negocierile cu FMI pot dura o lună jumătate-două. Dar acest lucru nu scutește guvernanții să adopte măsurile urgente atât de necesare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG