Linkuri accesibilitate

„Acordul pentru constituirea Alianţei transformă primul ministru într-o piesă manipulată de liderii de partide”


Opinii ale analistului Nicolae Negru după învestirea guvernului Streleț.

Cât de credibil poate fi Guvernul Streleț în ochii cetățenilor și ai „partenerii de dezvoltare” cum sunt numiți donatorii europeni, americani și alții care au ajutat financiar Republica Moldova și fără de care noul cabinet spune că riscurile economice sunt majore? O întrebare adresată de Europa Liberă analistului Nicolae Negru, care scrie actualmente la Ziarul Național, fiind un susținător al relațiilor strânse cu Occidentul.

Nicolae Negru: „Ai impresia de o idilă, un spectacol al înţelegerii, al toleranţei. Da, totul a fost foarte frumos, parcă într-adevăr nu ei sunt cei care au adus statul Republica Moldova în această situaţie. Nu am prea auzit eu ca cineva să-şi presoare pe cap cenuşă, mai mult s-au aruncat replici la adresa adversarilor politici, reproşuri la adresa altora decât propriei imagini din oglindă.”

Europa Liberă: S-au auzit azi voci în Parlament, spunând că viitorul guvern va da start reformelor pentru oamenii simpli. În lista miniştrilor sunt mai multe nume care au votat, bunăoară, pentru creditarea băncilor devalizate. Câtă încredere se poate avea în noul cabinet, în noua majoritate?

Nicolae Negru: „Din păcate, nu prea avem temei să sperăm sau să fim siguri că lucrurile se vor îndrepta în acest sistem bancar de unde s-au furat mulţi bani. Fiindcă către acest moment, de exemplu, trebuia de acum să se purceadă la a doua etapă a investigării fraudelor de la aceste trei bănci. Iată că nu am auzit nimic după raportul Kroll, parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, nimeni nu se mai interesează.

Au fost nişte idei din partea Maiei Sandu, de exemplu, de schimbare a conducerii Băncii Naţionale, fiindcă nu există încredere în această bancă, dar, iarăşi, totul s-a muşamalizat. În programul de guvernare şi în acordul Alianţei pentru Integrare Europeană 3 nu găsim termene concrete de întoarcere a banilor furaţi. Aşa că lucrul acesta poate să nu se întâmple niciodată, Procuratura Generală nu este pedepsită, deşi ştia despre furturi, aşa cum a declarat ea însăşi. Şi atâta timp cât nu sunt pedepsiţi cei responsabili de preîntâmpinarea fraudelor, atunci de ce să mai sperăm că banii vor fi întorşi?”

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre felul în care au fost partajate ministerele şi, mai ales, oamenii care au ajuns în funcţii? Lasă loc de discuţii, controverse?

Nicolae Negru: „Da, desigur. Sunt multe semne de întrebare, din păcate. Mai înainte se vorbea de oarecare continuitate, interesant că a fost marginalizat tocmai ministrul care a obţinut cele mai multe succese în domeniul reformării. Mă refer la Maia Sandu, cum va fi în continuare nu se ştie. Pe urmă Ministerul Justiţiei, iarăşi, este foarte important, ar fi fost cazul poate ca în fruntea acestui minister să fie aleasă o persoană profesionistă, care are anumite viziuni de reformare a sistemului, a justiţiei, are cunoştinţe, de exemplu, cum funcţionează justiţia în Occident.

Acum, mai cu seamă ştiind că Partidul Democrat este partidul interesat în menţinerea controlului politic asupra instituţiilor de drept, vedem rezistenţa Partidului Democrat în faţa reformării, de exemplu, Procuraturii Generale sau demiterii procurorului, în faţa reformării Băncii Naţionale ş.a.m.d. Avem motive să punem sub semnul întrebării această numire a unei persoane de la Calea Ferată, de la Transport la Ministerul Justiţiei. Mai sunt şi alte persoane care urmează să-şi probeze cunoştinţele şi mai urmează să demonstreze că au această capacitate de a lucra în executiv. Am impresia, de exemplu, că din partea Partidului Liberal au fost trimişi în executiv toate persoanele disponibile acolo, nu a mai rămas nimeni.”

Europa Liberă: Având în vedere contextul economic şi îndoiala societăţii civile, îndoiala declarată odată cu desemnarea lui Valeriu Streleţ în funcţia de premier, iată, a fost ales, a primit votul de încredere al Parlamentului, credeţi că va avea capacitatea să acţioneze independent, să arate că nu este o persoană docilă?

Nicolae Negru: „În general, îl apreciez pe politicianul Valeriu Streleţ, are anumite calităţi de lider şi are anumite cunoştinţe. Dar sistemul este construit în aşa fel, încât spaţiul de manevră al lui Streleţ va fi foarte mic. Acordul pentru constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană 3 limitează independenţa primului ministru, a spus-o Ghimpu, transformă primul ministru într-o piesă care este manipulată de liderii de partide. Şi nu numai pe primul ministru, dar şi guvernul în general. Cât de eficiente vor fi încercările liderilor alianţei, Filat, Lupu şi Ghimpu, de a armoniza interesele lor divergente în multe cazuri asupra realităţilor din Republica Moldova? Vor reuşi ei să armonizeze interesele de partid cu interesele Republicii Moldova? Iată aici este cel mai mare semn de întrebare.”

Europa Liberă: S-a format o alianţă declarată pro-europeană, guvernul a fost învestit cu 52 de voturi. Ce se poate constata la această etapă? Cât de stabilă este această alianţă?

Nicolae Negru: „E o alianţă destul de fragilă. 52 de voturi desigur că le asigură majoritatea, însă în lipsa a doi deputaţi nu mai poate adopta legi organice. Dar să sperăm ca vă fi sprijinită în proiectele de legi pro-europene şi de deputaţii independenţi în frunte cu Iurie Leancă. În afară de aceasta, trebuie să vedem contextul în care s-a format acest guvern. Interesul pentru alegeri anticipate din partea unor partide din opoziţie nu este prea mare. Mă refer, în primul rând, la Partidul Comuniştilor. Iar fără Partidul Comuniştilor, chiar dacă am presupune că unii deputaţi vor dezerta, desigur că va fi greu de anunţat sau de provocat alegeri parlamentare anticipate.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG