Linkuri accesibilitate

Hanne Hukkelberg


Un amestec între culorile subtile ale miniaturiștilor din Imperiul Otoman și mecanica fină a instalațiilor de artă cinetică din Europa de est a anilor 1970.

Hanne Hukkelberg e o cîntăreață și compozitoare din Norvegia despre care se spune că are legături cu scena de jazz și cea a muzicii electronice și experimentale din țara sa.

E deseori comparată cu Nina Simone, Joni Mitchell și Bjork.

S-a născut în 1979 la Kongsberg, și a început să cânte la 3 ani, descoperind între altele caracteristicile muzicale ale ustensilelor de bucătărie, ne spune un biograf al ei.

Această descoperire e importantă pentru că în primele albume ale sale pot fi auzite niște așa-numite sunete „găsite”, sunete, adică, produse nu de instrumente muzicale, ci de diverse obiecte, și animale, din viața de zi cu zi - sticle, pahare, linguri, perii, spițe de bicicletă, tors de pisică și alte asemenea.

Aceste ciudățenii sonore sînt doar una din formele de experiment folosite Hanne Hukkelberg, care altfel cîntă la pian, ghitară și tobe.

În 2003 a absolvit Academia Națională de Muzică de la Oslo, iar în 2004 a lansat albumul de debut „Little Things”, produs în colaborare cu mai mulți muzicieni consacrați, între alții și cîțiva din membrii trupei de jazz experimental Jaga Jazzist.

„Little Things” i-a cucerit cu totul pe cronicarii muzicali, între altele, bănuiesc, și pentru că e un mozaic sonor haotic și coerent în același timp, pe care dacă ar fi să mi-l imaginez ca avînd concretețe fizică ar arăta ca un amestec între culorile subtile ale miniaturiștilor din Imperiul Otoman și mecanica fină a instalațiilor de artă cinetică din Europa de est a anilor 1970.

Piesa pe care o ascultăm se numește „Do Not As I Do” și a apărut pe albumul „Little Things”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG