Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: „este o vizită pe cât de importantă din punct de vedere practic, pe atât de simbolică.


Klaus Iohannis și Nicolae Timofit, Chișinău, 18 noiembrie 2014.
Klaus Iohannis și Nicolae Timofit, Chișinău, 18 noiembrie 2014.

Ministrul adjunct de externe despre relațiile moldo-române și apropiata vizită la Chișinău a lui Klaus Iohannis.

Preşedintele României Klaus Iohannis va întreprinde o vizită la Chisinau în perioada 24-25 februarie. Klaus Iohannis va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu prim-ministrul Chiril Gaburici şi cu liderii unor partide politice. Valentina Ursu a stat de vorba cu Valeriu Chiveri, ministru adjunct de externe la Chișinău, despre relația moldo-română.

Europa Liberă: Relaţia moldo-română este în ascensiune?

Valeriu Chiveri: „A fost în ascensiune ultimii ani, indubitabil lucrul acesta. Să începem de la proiectele de interconectare care au fost implementate sau sunt în proces de implementare în perioada ultimilor ani, plus sprijinul financiar pentru anumite proiecte de infrastructură în Republica Moldova, cum ar fi renovarea grădiniţelor. Dar nu în ultima măsură sprijinul pe care îl are Republica Moldova în contextul procesului de integrare europeană. Şi România a fost, firesc, unul dintre cei mai importanţi promotori ai acestei idei.”

Europa Liberă: Aţi vorbit despre proiectele economice, gazoductul Iaşi-Ungheni se înscrie în rândul acestor proiecte, dar deocamdată gazul aşa şi nu curge prin ţeava acestui gazoduct. Lumea se întreabă când şi de ce această tergiversare?

Valeriu Chiveri: „Dorim cât mai curând posibil ca acest proiect să fie realizat în deplină măsură. Ceea ce cunosc eu, în prezent, se lucrează asupra proiectului de extindere a acestui gazoduct spre Chişinău, fapt ce va face posibilă utilizarea lui plenară pentru asigurarea cetăţeanului Republicii Moldova cu gaze naturale.”

Europa Liberă: Când?

Valeriu Chiveri: „Urmează să vedem. Important e că acest proces este derulat, avem un nou guvern, sunt sigur că printre priorităţile pe care le are se va afla şi construcţia gazoductului, ceea ce ar însemna o interconectare cu piaţa energetică europeană.”

Europa Liberă: Aţi amintit despre sprijinul pe care îl acordă România Republicii Moldova parcurgând această eurointegrare sau pe drumul eurointegrării. Tot mai multe voci spun că actualmente Moldova s-ar îndepărta de UE şi, chipurile, povestea de succes nu mai e poveste.

Valeriu Chiveri: „Nu ştiu care sunt vocile acestea. Realităţile sunt puţin altele. Deşi trecem printr-o perioadă destul de dificilă, programul de guvernare al noului guvern stipulează foarte clar – integrarea europeană rămâne prioritatea de bază a Republicii Moldova. Şi din acest motiv nu am niciun dubiu că aşa şi va fi.”

Europa Liberă: Acum trebuie implementat Acordul de Asociere moldo-comunitar, prevederile acestui acord trebuie implementare, reforma aici trebuie să arate şi rezultate. Va fi posibil cu un guvern minoritar să fie livrate rezultate?

Valeriu Chiveri: „Este o întrebare mai mult politico-retorică, dacă pot spune aşa. Suntem la prima experienţă de acest fel în Republica Moldova. Sperăm că va fi una de succes, deşi nu cunoaştem şi nu am avut aşa experienţă în trecut. Cum am mai spus, este important ca guvernul să-şi asume acele angajamente pe care le avem în Acordul de Asociere, să continue pas cu pas implementarea agendei de asociere şi să venim cu anumite succese către summit-ul de la Riga.”

Europa Liberă: Aceste succese ar oferi posibilitate autorităţilor de la Chişinău totuşi să depună cererea pentru statutul de ţară candidat?

Valeriu Chiveri: „Este dificil să vorbim acum despre această cerere, fiindcă trebuie să ne facem în continuare lecţiile de acasă.”

Europa Liberă: S-a făcut un pas înapoi?

Valeriu Chiveri: „Nu aş comenta în felul acesta situaţia. Cum am spus, ceea ce vedem noi acum şi primele reacţii din partea guvernului sunt destul de optimiste în privinţa promovării vectorului european al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Să revenim la vizita preşedintelui României, pe care urmează să o efectueze la Chişinău. Câtă consistenţă, ce mesaj dă prezenţa domnului Iohannis pentru cetăţenii Republicii Moldova?

Valeriu Chiveri: „Este o vizită pe cât de importantă din punct de vedere practic, pe atât de simbolică. Este prima vizită a unui demnitar străin de aşa nivel în Republica Moldova după instaurarea noului guvern şi este un semnal de sprijin continuu al României pentru Republica Moldova în realizarea obiectivelor de integrare europeană. Aceasta a fost şi reacţia domnului preşedinte Iohannis imediat după instaurarea noului guvern. Deci, era firesc să avem această vizită care, după cum cunoaşteţi, a fost planificată ceva mai devreme, dar din lipsa guvernului timpul efectuării a fost modificat. Este bine că, chiar în prima săptămână de activitate a noului guvern, aceste contacte la cel mai înalt nivel vor fi dinamizate în continuare.”

Europa Liberă: Întrevederile pe care le va avea, cea cu şeful statului Nicolae Timofti, cu premierul Chiril Gaburici, mai sunt şi alte întrevederi?

Valeriu Chiveri: „Sunt întrevederi cu toţi liderii partidelor politice, liderii partidelor de orientare pro-europeană. În afară de ceea ce aţi spus, cred că această vizită va impulsiona şi mai mult această relaţie extraordinară pe care am reuşit să o dezvoltăm în perioada ultimilor ani.”

Europa Liberă: Se va semna ceva?

Valeriu Chiveri: „Nu sunt preconizate documente pentru semnare. Dar greutatea unei vizite sau importanţa nu se măsoară prin documentele semnate, nu neapărat.”

Europa Liberă: Dar prin ce?

Valeriu Chiveri: „Prin înţelegeri care pot fi implementate ulterior, prin semnale de încredere şi de sprijin pe care îl vom primi din partea preşedintelui român.”

XS
SM
MD
LG