Linkuri accesibilitate

Situația de dincolo de Prut nu e deloc încurajatoare (Dan Nicu/Adevărul)


Vl. Putin la Budapesta și strategia de spargere a unității europene (Evenimentul zilei, Adevărul).

Privită cu ochii unui cetățean moldovean, sociologul Dan Nicu care scrie pe blogurile Adevărul, situația de dincolo de Prut nu e deloc încurajatoare, iar motivul principal ar fi „trădarea intereselor naţionale şi a cauzei europene în Republica Moldova, de dragul intereselor personale şi de grup” de către două dintre partidele care s-au aflat în Alianța pentru Integrare Europeană - liberal-democrații și democrații. Dan Nicu consideră că acceptarea la conducerea guvernului a unui apropiat al comunistului Vladimir Voronin, în persoana lui Chiril Gaburici, echivalează cu o „aducere de facto a PCRM la guvernare” – „nu cred că după instaurarea guvernului Gaburici conducerea anumitor instituţii nu va fi cedată reprezentanţilor PCRM”, scrie Dan Nicu. S-ar confirma inclusiv scenariul că propunerea lui Iurie Leancă la conducerea unui nou guvern, propunere respinsă de Parlament, a fost opunere în scenă semnată Vlad Filat. Liderul PLDM ar fi vrut, de fapt, să scape de Leancă, fie și cu prețul sacrificării intereselor țării.

Devalorizarea accentuată a leului moldovenesc ar avea drept cauză, în opinia comentatorului, tot ce s-a întâmplat în Moldova după excluderea Partidului Liberal de la guvernare, în aprilie 2013: afaceri şi manevre cu caracter penal – vezi cazurile Băncii de Economii şi al Aeroportului Internaţional, plus retragerea de pe piaţă a peste 17 miliarde de lei care au devenit valută şi au fost scoși din Republica Moldova. Dan Nicu se așteaptă la o scădere drastică a nivelului de trai, care va avea probabil drept consecință „situaţii de încordare socială maximă, care ar putea degenera în mişcări de protest şi chiar violenţe”.

Vizita liderului rus Vladimir Putin la Budapesta face parte din strategia de spargere a unității europene, arată Iulian Chifu în Evenimentul zilei. El observă că, în discursurile de după întrevedere, premierul ungar Viktor Orban l-a lăsat doar pe Putin să abordeze problema conflictului din Ucraina. Iar Putin a spus ce l-a interesat să spună: în „traducerea” comentatorului de la Evenimentul zilei, că Rusia dorește în Estul Ucrainei un stat în stat. Concluzia articolului este un nou apel la occidentali să „îndiguiască” urgent cuceririle rusești din Estul ucrainean. Acolo este ”linia de apărare a Occidentului, nu numai a Ucrainei”. Soluția, spune Iulian Chifu - este una:singură, trimiterea de armament către ucraieni.

Eva Galambos scrie în Adevărul despre Putin la Budapesta și ajunge tot la concluzia că beneficiul s-a înregistrat numai la ruși. Ungurii nu au câștigat mare lucru. S-au semnat acorduri care nu necesitau un contact la acest nivel. Nici măcar problema gazului nu justifică vizita liderului rus, chestiunea fiind deja reglementată de mai multă vreme. De ochii lumii, înțelegere a fost acum îndulcită cu faptul că Ungaria nu mai trebuie să plătească în avans gazele rusești. Putin, în schimb, a putut demonstra că încă e frecventabil pentru un lider european, mai ales că sunt deja cunoscute pozițiile Greciei și Ciprului și se vorbește deja că și Slovacia ar trece în tabăra care nu e de acord cu sancțiunile economice impuse Moscovei.

Dar o analiză semnată de Octavian Manea în ediția electronică a revistei „22” arată că și Statele Unite și Germania măsoară atent impactul sancțiunilor asupra economiei rusești și intenționează să apese mai degrabă tot această pedală în lunile care vin.

XS
SM
MD
LG