Linkuri accesibilitate

Negocierile politice din Moldova (Adevărul)


În căutarea unui procuror-general (Evenimentul zilei).

La Chișinău o să avem o nouă trădare, scrie Ion Mischevca în Adevărul. Cel care ar fi trădat în mod flagrant, și pentru a treia oară, ar fi liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. Altminteri, două sunt partidele care trădează în acest negocieri, în care s-a tras de timp tocmai pentru a forța mâna liberalilor lui Mihai Ghimpu. Ion Mischevca suspectează că graba cu care democrat-liberalii și democrații au acceptat medierea Occidentului în negocierea viitoarei coaliții este o viclenie: Parlamentul este deja convocat, Partidul Liberal nu prea mai are încotro, sub riscul alegerilor anticipate.

În opinia acestui comentator, cele 14 puncte-condiție formulate de liderul liberal Mihai Ghimpu ar fi putut constitui un bun program de guvernare, dar asta ar fi presupus ca PDLM și PDM să recunoască „delapidările, escrocheriile, abuzurile de serviciu, traficul de influenţă, politizarea instituţiilor publice, în special a celor de drept, şi mimarea proceselor de reformare a justiţiei şi de combatere a corupţiei la care s-au dedat”. „Nu mă interesează, încheie Mischevca, ifosele multora care vor încerca să justifice cârdăşia cu comuniştii. Mă doare că în Moldova se moare fără rost şi că în aprilie 2009 am fost un prost”.

Cotidianul Evenimentul zilei citează site-ul moldovenesc Agora cu informația că fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, Daniel Morar, ar putea deveni procuror-general în Republica Moldova. Numele lui ar fi deja vehiculat în anumite cercuri, după ce partidele pe cale de a constitui o coaliție de guvernare pro-europeană au agreat ideea să fie numit în această funcție cineva susținut de Uniunea Europeană. Agora.md, citat de Evenimentul zilei, a obținut reacția lui Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal din Republica Moldova. El a confirmat ipoteza, dar a adăugat că ar putea fi totuși și cineva din Germania sau Danemarca. Numele lui Daniel Morar, care este în prezent judecător la Curtea Constituțională a României, ar fi fost sugerat de Partidul Liberal din Republica Moldova, se mai arată în Evenimentul zilei.

Același cotidian prezintă, citând agenții de presă străine, escaladarea evenimentelor din Estul Ucrainei și reacțiile de condamnare a intervenției rusești - o intervenție nerecunoscută de Moscova - de către cancelariile Occidentale. Gandul.info titrează: „Separatiştii proruşi RUP din nou Ucraina pentru Putin. Statele Unite intervin și spun : Avem de-a face cu o ANEXARE flagrantă!”. Știrea expune pe larg spusele președintelui american Barack Obama, ale secretarului său de stat John Kerry, dar și ale șefei diplomației europene, Federica Mogherini. Cu toții vorbesc despre o agresiune inacceptabilă și despre încălcarea acordurilor de la Minsk.

În gandul.info găsim, de asemenea, o știre despre declarațiile făcute de președintele ucrainean Petro Poroșenko referitor la cum va deveni Ucraina independentă de gazul rusesc: prin importuri de gaze din Europa și prin exploatarea zăcămintelor de gaze de șist. „Vom avea tehnologia exploatării gazelor de şist din ţara noastră", sunt cuvintele cu care este citat liderul de la Kiev.

XS
SM
MD
LG