Linkuri accesibilitate

Un bănuit complice al fraților Kouachi arestat în Bulgaria


Imagini ale fraților Kouchi date publicității de poliție
Imagini ale fraților Kouchi date publicității de poliție

În ajunul plecării sale spre Turcia, cel arestat a avut mai multe convorbiri telefonice cu Cherif Kouachi.

Cetățeanul francez de origine haitiană Fritz-Joli Joachim în vârstă de 29 de ani, despre care se știe că a avut legături cu autorii atacului terorist de la Paris, frații Kouachi, a fost arestat la frontiera bulgaro-turcă la bordul unui autobuz în drum spre Istanbul.

Arestarea a avut loc pe data de 1 ianuarie în baza unui ordin european emis de autoritățile franceze. Joachim a fost acuzat de soția sa de origine sudaneză că a răpit copilul lor, Abdel-Rahman, în vârsta de 3 ani cu intenția de a-l duce în regiunile din Siria, controlate de Statul islamic. În ordin se scrie că bărbatul este periculos pentru copil pentru că practică de doi ani Islamul radical. După arestarea acestuia copilul a fost predat mamei.

Pe data de 12 ianuarie, Parisul a emis un al doilea mandat european de arestare cu acuzația „participare la un grup criminal care și-a propus ca scop organizarea de atacuri teroriste”.

Procurorul regiunii Haskovo, Darina Slavova, a menționat că în ajunul plecării sale spre Turcia cel arestat a avut mai multe convorbiri telefonice cu Cherif Kouachi care a comis, impreuna cu fratele său, asasinatele de la reacția „Charlie Hebdo”.

Cel arestat a declarat că intenționa să viziteze Istanbulul, nu Siria. El a acceptat să fie urgentată procedura de extradare. Cazul va fi audiat vineri la tribunalul județean Haskovo.

Ministrul bulgar de interne Veselin Vicikov a declarat că serviciile speciale bulgare au colaborat într-un mod exemplar cu colegii lor din Franța în scopul elucidării rețelei teroriste. El însă a avertizat că pentru cetățenii Uniunii Europene cu documente legale nu există probleme să ajungă în Turcia prin Bulgaria, apoi în teritoriile controlate de IDIL, să participe la lupte și să se întoarcă fără probleme la țările lor. Fără a li se semnala cazuri, autoritățile bulgare nu pot întreprinde nimic împotrivă extremiștilor.

XS
SM
MD
LG