Linkuri accesibilitate

Cum fură politicienii români - un model


Cert este că politicieni importanți s-au ajutat unii pe alții încălcând legea într-o afacere din care statul este prejudiciat, iar ei au ieșit în avantaj...

Procurorii anticorupție au făcut azi perchiziții la sediile casei de avocatură Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției în perioada 1996-2000, fiindcă ar fi reprezentant Compania Romsilva în dosarul restituirilor ilegale de păduri, în care ar fi pierdut procesul în favoarea unui grup condus de unul dintre liderii socialiști Viorel Hrebenciuc. Pănă atunci jurista Romsilva câștigase toate întâmpinările în justiție, dar cum ea a intrat în concediu de maternitatea, cei implicați s-au gândit să o înlocuiască cu o firmă prietenă a celor care voiau să pună mâna pe terenurile companiei de stat. Valeriu Stoica, fost lider al liberalilor, devenit între timp membru PDL, dar retras din politica activă a avut mereu prieteni în zona socialiștilor.

Cercetările în dosarul “Jaf în codrii României” au legătură cu infracțiuni de corupție comise în procesul de reconstituire a dreptului de proprietate pentru un teren forestier de 90 de mii de hectare. Este vorba despre un grup de oameni influenți membri ai Parlamentului care s-au implicat în această restituire către un presupus moștenitor al familiei Sturza, care revendica păduri în județele Bacău și Covasna.

În România restituirea terenurilor, caselor, întreprinderilor către foștii lor proprietari din perioada interbelică nu s-a făcut imediat după căderea comunismului, ci mult mai târziu, printr-o legislație greoaie și neclară, care a suferit mereu adăugiri și modificări, despre care aflăm acum că unele au fost făcute în favoarea unor politicieni care intermediau astfel de recuperări.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, anterior finalizării anchetei DNA, “confuziile, carențele și slăbiciunile din legislația privitoare la retrocedările din fondul forestier au fost speculate prompt în favoarea lor de către entități, forme asociative și persoane fizice care nu aveau nici un drept și au indus în eroare unele instanțe de judecată”. În acest caz sunt cercetați de altfel doi judecători pentru abuz în serviciu, fiindcă au admis un recurs privind reconstituirea dreptului de propiretate pentru 43 de mii de hectare de teren forestier și agricol.

Curtea de Conturi a mai stabilit în unul dintre ultimele rapoarte publicate că “proprietatea publică a statului asupra pădurilor s-a diminuat prin reconstituiri sau constituiri abuzive de drepturi de proprietate” în vreme ce “autoritățile publice au manifestat adeseori o inexplicabilă indiferență și pasivitate”. În 1990 România avea peste 6,5 milioane de hectare de pădure. Între timp statul a retroceda jumătate, dar Curtea de conturi susține că 560 de mii de hectare au fost sau sunt pe punctul de a fi restituite ilegal. Unul dintre exemplele date de Curtea de Conturi este al unei persoane și al unei firme din Buzău care au primit 63 de mii de hectare de pădure, deși aveau acte doare pentru 3,6 hectare.

In cazul parlamentarilor PSD, aceștiu urmau să-l ajute pe un presupus moștenitor al familiei domnești Sturza să-și recupereze pădurile, pe care urmau să le împartă între ei, cu sprijinul unor judecători. Lui Viorel Hrebenciuc i-ar fi revenit 12 mii de hectare, dar socrul premierului Ponta, Ilie Sârbu care l-a ajutat printr-o intervenție la Romsilva nu e clar ce primea în schimb.

Cert este că politicieni importanți s-au ajutat unii pe alții încălcând legea într-o afacere din care statul este prejudiciat, iar ei au ieșit în avantaj. Acesta a fost multă vreme un model de reușită în viață pentru destui politicieni români.

XS
SM
MD
LG