Linkuri accesibilitate

România și securitatea energetică a Moldovei (C. Ghinea/politicon.md)


Solidaritatea Hertei Müller cu Ucraina este de admirat (V. Gârneț/Ziarul Național).

Într-un comentariu intitulat sugestiv „Cele o mie şi una de poveşti ale lui Ioniţă” şi publicat de site-ul bloguvern.md, Angela Stafii explică viziunea sa asupra „războiului” între Veaceslav Ioniţă şi Vlad Filat. „Asistăm la o splendidă poveste de propagandă politică”, crede autoarea. Rolul pe care îl are Ioniţă, la părerea ei, în această poveste este cel al Şeherezadei, care spune poveşti la gura sobei alegătorului indecis şi aşa-zisului electorat fluid. De ce rolul „duşmanului vizibil” i s-a atribuit lui Filat? Pentru că, crede autoarea, este liderul celui mai mare şi important partid şi are carisma unui lider cu o istorie personală şi profesională pe care se poate clădi şi rolul de Diavol, şi cel de Isus. Istoria cu BEM, mai scrie Angela Stafii, este unul din motivele pe care se poate ţese cel mai uşor imprimeul corupţiei. Restul se întâmplă de la sine – Ioniţă, pe post de Şeherezada politică, iese la rampă cam o dată la două zile pentru că, aşa cum arată cercetările, după 4-5 retransmisii conţinutul informaţional al mesajului se reduce cu 70% - deci nu conţinutul este cel care interesează, ci menţinerea electoratului în poziţie de şah.

Pe site-ul politicon.md apare un comentariu semnat de analistul român Cristian Ghinea care explică ce rol poate juca România în asigurarea securităţii energetice a Europei, dar şi a republicii Moldova. „Prin construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, România a făcut primii paşi trebuie urmaţi de construcţia unor staţii de comprimare şi de o nouă conductă Ungheni-Chişinău. Finalizarea acestor proiecte va lega Moldova de piaţa românească a energiei. România acţionează înm direcţiile stabilite de nevoile de securitate ale UE, urmărind un interes naţional legitim: ajutarea republicii Moldova, scrie autorul.

Bloggerul Alexandru Cozer vorbeşte pe site-ul independent.md despre „greșelile uriașe” pe care le-ar fi comis Iurie Leancă la lansarea lui Ponta în campanie. Potrivit autorului, o gafă a lui Leancă a fost ca, reprezentând o formaţiune moldoveană din Partidul Popular European, să sprijine cei mai mari adversari politici ai popularilor europeni. Premierul ar mai fi gafat, potrivit bloggerului, pentru că democraţii moldoveni au semnat nu demult un protocol de colaborare cu socialiştii lui Victor Ponta în prezidențialele și parlamentarele de pe ambele maluri ale Prutului.

Islamiştii lovesc în afacerile lui Anatol Stati” – titrează „MoldStreet”. „Luptele crâncene din nordul Irakului dintre grupul terorist Statul Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria) şi trupele Peshmerga (forţele armate kurde) au determinat mai multe companii petroliere să evacueze personalul ce muncea la exploataţiile petroliere din nordul Irakului. Giganţi internaţionali precum Exxon Mobile sau Chevron, dar şi companii mai mici precum Afren, Oryx, Marathon Oil Corp şi Genel au suspendat producţia şi au anunţat evacuarea personalului încă de la începutul lunii august. La fel a fost nevoită să procedeze şi compania moldovenească Komet Group, ce face parte din cadrul grupului Ascom”, se arată în articol.

În articolul său din „Ziarul Naţional”, editorialistul Vasile Gârneţ remarcă, între altele, că „solidaritatea Hertei Müller cu Ucraina și cu întreg Estul european este de admirat. Scriitoarea vorbește în cunoștință de cauză, ca o persoană trecută printr-o dictatură de inspirație rusească”. Potrivit dlui Gârneţ, atitudinea laureatei Premiului Nobel „contrastează cu prestația multor intelectuali occidentali de stânga, care delirează pe tema „unicității Rusiei” și-i invocă, exoftalmici, pe Tolstoi, Dostoievski și Cehov, exact ca rusoaicele din Crimeea, care declarau în ziua pseudo-referendumului separatist de după anexare că sunt fericite să trăiască de-acum încolo în „țara marilor clasici ruși”, fără a fi deranjate de „soldățeii verzi” înarmați ce păzeau urnele de vot”.

XS
SM
MD
LG