Linkuri accesibilitate

Va rezista Republica Moldova pe cursul său pro-european?


Moldova - pro-European Union supporters cheer in front of parliament in Chisinau when lawmakers approved Moldova’s Association Agreements with the EU. roundup screen grab, 2 July 2014.
Moldova - pro-European Union supporters cheer in front of parliament in Chisinau when lawmakers approved Moldova’s Association Agreements with the EU. roundup screen grab, 2 July 2014.

Vasile Botnaru în dialog cu Gheroghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Societatea din Republica Moldova a marcat miercuri 23 de ani de la declararea independenței, un eveniment care anul acesta s-a desfășurat și într-un nou context, și cu o largă participare externă, având în vedere în acest caz prezența la Chișinău a unor înalți reprezentanți ai Comisiei Europene și a primului ministru al României, Victor Ponta. În premieră absolută, la 27 august, la Ungheni, șeful guvernului român împreună cu comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, și primul ministru Iurie Leancă au inaugurat gazoductul Ungheni-Iași, cu o lungime de peste 43 de km. Pentru prima dată în toți acești 23 de ani se realizează o conexiune în plan energetic între Republica Moldova și România, care promite să devină o reală sursă de alternativă pentru consumatorii de gaze din stânga Prutului.”

Europa Liberă: Între timp, înainte de a se fi dat în folosință, gazoductul Ungheni-Iași a fost o sursă de speculații. S-au lansat tot felul de acuzații în adresa autorităților de la Chișinău. Iată că s-a tăiat panglica, dar criticii tac, cel puțin deocamdată.

Gheorghe Cojocaru: „Vom vedea cât va dura tăcerea celor care au contestat oportunitatea acestui proiect energetic de mare importanță pentru cetățenii Republicii Moldova, dar este evident că în contextul războiului din Ucraina, când nu se știe cu certitudine cum și în ce condiții se va asigura procurarea gazelor din spațiul rusesc, existența unei conducte de gaze sigure se anunță ca un colac de salvare pentru populație și pentru păstrarea stabilității sociale și economice. Este de regretat doar că au trebuit să treacă mai bine de două decenii până să se ajungă la realizarea acestui proiect care, indiferent de culoarea forțelor politice ce se vor instala la guvernare în urma alegerilor din toamnă, va trebui să fie dus la un bun sfârșit, pentru a se asigura cadrul necesar de securitate energetică.”

Europa Liberă: Vorbeați mai sus despre contextul în care s-a marcat această nouă aniversare, a 23-a, de la proclamarea Republicii Moldova ca stat independent, subiect al dreptului internațional. Ce anume ați avut în vedere?

Gheorghe Cojocaru: „La 23 de ani de la apariția sa pe arena internațională ca stat independent, Republica Moldova a marcat această nouă aniversare din postura de stat asociat al Uniunii Europene. Dacă până mai ieri, Republica Moldova rămânea în zona gri a Europei, fără șanse reale de a depăși această situație, iată că astăzi starea de fapt se schimbă. Dar, ca stat asociat, Republica Moldova este doar la primii săi pași pe care va trebui să-i facă, practic, pe un teren minat și de nostalgiile trecutului, și de rateurile actualei guvernări, și de presiunile economice din exterior.”

Europa Liberă: Contextul este mai mult decât presant. Întrebarea firească: va rezista Republica Moldova, păstrându-și cursul pro-european?

Gheorghe Cojocaru: „Aceasta este întrebarea principală la care va trebui să se dea un răspuns clar încă în această toamnă, la alegerile parlamentare. Răspunsul la această întrebare depinde în mare măsură de faptul dacă oamenii vor conștientiza că prețul care li se pretinde, în urma sancțiunilor economice dinspre spațiul euroasiatic, ca reacție la asocierea la Uniunea Europeană, merită să fie suportat.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG