Linkuri accesibilitate

Arifa


Alchimie din Anatolia.

Duminică 6 iulie 2014, în ultima zi a Festivalului de Jazz București, prima parte a serii a aparținut trupei Alex Simu Quartet, adică Alex Simu, clarinet tenor și saxofon tenor (Romania), Franz von Chossy, pian (Germania), Cord Heineking, contrabas (Germania) și Kristijan Krajnčan, tobe și violoncel (Slovenia).

Ceea ce au cântat acești domni în acea seară poate fi descris cu un termen utilizat îndeobște de critica literară: realism magic.

Realism, pentru că jazzul lor a fost atunci o narațiune controlată cu dexteritate și foarte exact, fără înflorituri fără rost, în capitole clare care urmau firesc unul după altul.

Magic, pentru că narațiunea trecea prin tristețe, bucurie, iubire și resemnare în mod fizic, și aproape în același timp - vibrația sunetelor dădea acestor sentimente o corporalitate pe care unii spectatori au avut senzația că pot s-o atingă.

Alex Simu a promis atunci că această muzică va fi curînd imprimată pe disc.

Pînă atunci, Dicționarul de sunete de azi vă propune un fragment de pe albumul „Anatolian Alchemy” al unei alte trupe din care au făcut, sau fac încă parte, Alex Simu și Franz von Chossy: Arifa. Tradiții muzicale din vechime ale Orientului Mijlociu și Balcanilor împletite cu jazz și muzică improvizatorică contemporană într-un tipar mental de tip occidental - astfel e descris acest album pe site-ul trupei Arifa.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG